Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

Spānijas ministra rīcība sadusmo Izraēlu

© EPA/Scanpix/Leta

Spānijas sociālo tiesību ministrs Pablo Bustindujs aicinājis uzņēmumus, kas sadarbojas ar Izraēlu, veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu, ka šīs komerciālās attiecības "neveicina genocīdu Palestīnā".

Ministrs nosūtījis vairākas vēstules Spānijas uzņēmumiem, kas darbojas Izraēlā, ar lūgumu informēt viņu par pasākumiem, ko tie veikuši, lai palīdzētu novērst "genocīda pasliktināšanos Palestīnā", atsaucoties uz avotiem ministrijā, vēsta Spānijas ziņu aģentūra EFE. Bustindujs agrāk bija galēji kreisās partijas "Podemos" biedrs, bet tagad saistīts ar galēji kreiso partiju apvienību "Sumar".

Ministrs aicinājis uzņēmumus ziņot par pasākumiem, ko tie veikuši, lai ierobežotu iespējamu cilvēktiesību pārkāpumu riskus, ko to darbība varētu radīt okupētajās palestīniešu teritorijās, tostarp Gazā.

Madrides oficiālajās aprindās Bustinduja vēstule izraisījusi pārsteigumu, bet Izraēla reaģējusi asi.

Izraēlas vēstniecība Spānijas galvaspilsētā trešdien apsūdzēja ministru un citus "Sumar" un Spānijas kreisos radikāļus par "nepatiesu apsūdzību" izvirzīšanu Izraēlai.

"Izraēlas demonizēšana un deleģitimizēšana, ķeroties pie nepamatotām apsūdzībām, dod spārnus [palestīniešu teroristu organizācijai] "Hamās" un tiem, kas cenšas panākt Izraēlas valsts izzušanu," paziņoja vēstniecība, uzsverot, ka tādējādi tiek kurināts naids un veicināts antisemītisms.

Lai gan Izraēlas vēstniecība Madridē nesauc Bustinduju vārdā, paziņojumā ir atsauce uz Spānijas kreiso radikāļu - "Sumar", "Podemos" - iespējamo naidīgo attieksmi pret ebreju valsti.

Izraēlas diplomātiskie avoti, neminot nevienu vārdu, runā par "dažiem Spānijas ministriem, intelektuāļiem un medijiem", kuri esot Izraēlas ienaidnieki.

Saskaņā ar Sociālo tiesību ministrijas avotiem pretrunīgi vērtētās vēstules galvenais mērķis ir panākt, lai Spānijas pilsoņi zinātu, kādus pasākumus uz vietas veic uzņēmumi, kas tirgojas ar Izraēlu, lai nepiedalītos - tieši vai netieši - "nopietnajos cilvēktiesību pārkāpumos, no kuriem cieš palestīniešu tauta".

Tikmēr ekonomikas ministrs Karlods Kuerpo pauda pārsteigumu par Bustinduja vēstuli. Viņš uzsvēra, ka Spānijas Sociālistiskās strādnieku partijas (PSOE) un "Sumar" koalīcijas valdība ļoti skaidri redz situāciju Gazā un "to, cik svarīgi ir saglabāt cilvēktiesības šajā reģionā".

No otras puses, avoti Spānijas Ārlietu ministrijā aģentūrai EFE apgalvoja, ka viņiem par šo jautājumu nekas nav zināms un viņi pirmo reizi dzird par šo vēstuli.

Šī nav pirmā reize, kad kāds no "Sumar" deputātiem ir ļoti kritiski izteicies par Izraēlas ofensīvu Gazā. Spānijas vicepremjere un nodarbinātības ministre Jolanda Diasa, kura ir "Sumar" līdere, vairākkārt ir publiski nodēvējusi Izraēlas ofensīvu par genocīdu, tāpat kā "Sumar" pārstāvis un Spānijas kultūras ministrs Ernests Urtasuns.

Diasa pagājušās nedēļas nogalē mudināja Spānijas premjerministru Pedro Sančesu atzīst palestīniešu valstiskumu, ko viņš solījis izdarīt jau vairākus mēnešus. Vairāki diplomātiskie avoti prognozē, ka tas varētu notikt tuvāko nedēļu laikā, iespējams, līdz vasarai.