Tiek uzskatīts, ka kvinoja ir labs dzelzs, folijskābes, mangāna, magnija un bez lipekļa avots.

Kvinoja ir populāra, jo tajā ir vairāk olbaltumvielu, omega-3 taukskābju un šķiedrvielu nekā daudzos citos graudos, norāda eksperti no usatoday.com.

Kvinojas augs / Foto: pixabay.com

Veseli graudi ir arī bagāti ar antioksidantiem, kas, kā pierādīts, samazina sirds slimību un dažu vēža veidu risku, atzīmē uztura speciāliste Ebija Langere. Kvinojā esošās aminoskābes spēlē galveno lomu muskuļu attīstībā un vispārējā imūnsistēmas atbalstā.

Atšķirībā no daudziem citiem veseliem graudiem, kvinoja ir lielisks lizīna avots, vēl viena būtiska aminoskābe, kas nepieciešama olbaltumvielu sintēzei.

Viens no kvinojas trūkumiem ir tas, ka sēklu ārējā apvalkā ir saponīna savienojumi, kas dažiem cilvēkiem izraisa vieglas alerģiskas reakcijas.

Veselīga pārtika

Foto: pixabay.com

Tāpat eksperti norāda, ka, tāpat kā visi graudi, kvinoja var ietekmēt cukura līmeni asinīs, tāpēc cilvēkiem ar ar to saistītām veselības problēmām vajadzētu konsultēties ar ārstu, lai atrastu sev veselīgāko pārtiku.

Šīs mazās, ar olbaltumvielām bagātās, lipekli nesaturošās sēklas ir pildītas ar uzturvielām un ir laba alternatīva rīsiem vai kuskusam. Uzziniet, kā pagatavot un pasniegt kvinoju.

Kas ir kvinoja?

Foto: pixabay.com

Sīkas, pērļveida sēklas ar nelielu asti, kas izvēršas vārot. Tām ir nedaudz riekstu garša un stingra tekstūra.

Atšķirībā no kviešiem vai rīsiem, kvinoja ir pilnvērtīgs proteīns, kas satur visas astoņas neaizvietojamās aminoskābes. Apvienoto Nāciju Organizācija to ir atzinusi par superkultūru, pateicoties tā labvēlīgajiem ieguvumiem veselībai: bagāta ar šķiedrvielām, fosforu, magniju un dzelzi. Tas ir arī bez lipekļa un viegli sagremojams.

Kā pagatavot kvinoju?

Foto: pixabay.com

Kvinoju ir viegli pagatavot, un tās tekstūra un nedaudz riekstu garša padara to par lielisku alternatīvu baltajiem rīsiem vai kuskusam. Gatavojot tās graudi palielinās četras reizes un kļūst gandrīz caurspīdīgi.

Kvinoju var pagatavot tāpat kā rīsus. Pirms lietošanas to parasti vajadzētu izskalot vai iemērcēt, lai noņemtu rūgto pārklājumu, tāpēc izlasiet instrukcijas uz iepakojuma. Uzkarsē divas tases ūdens līdz vārīšanās temperatūrai vienai tasei graudu, uzliek vāku, vāra uz lēnas uguns un vāra apmēram 15 minūtes vai līdz dīglis atdalās no sēklām. Vārītajiem dīgļiem vajadzētu nedaudz cietiem (al dente).

Kā lietot kvinoju?

Foto: pixabay.com

Kvinoju var lietot tāpat kā rīsus, un tā ir lieliski piemērota pildījumos, plovos un brokastu pārslās. Izmēģiniet kvinojas putru un kvinojas un aprikožu smalkmaizītes. Lai pagatavotu alternatīvu cepeti, izmēģiniet pildītu sviesta ķirbi ar kvinoju vai vasarīgiem vai avokado salātiem.

Foto: pixabay.com

Kā uzglabāt kvinoju?

Uzglabājiet kvinoju tumšā, vēsā vietā līdz vienam gadam. Gatavu kvinoju var turēt ledusskapī hermētiskā traukā. Kvinoju var nopirkt lielveikalos, kā arī ekoveikalos.

RECEPTE

Kvinojas salāti ar avokado majonēzi

Foto: pixabay.com

Šis veselīgais pusdienu variants ir viegli pagatavojams un garšīgs. Tas satur dzelzi, folātus, C vitamīnu un šķiedrvielas.

SASTĀVDAĻAS

70 g kvinojas

75 g avokado, pārgriezts uz pusēm

1 maza ķiploka daiviņa, smalki sarīvēta

½ tējkarotes sinepju pulvera

1 citrons, izspiests ar sulu un pusi nomizots

200 g kukurūzas kārba

160 g ķiršu tomāti, pārgriezti uz pusēm

2 x 5 cm gurķa gabaliņi

2 sīpollokii, smalki sagriezti

2 ēdamkarotes sasmalcinātu piparmētru

2 ēdamkarotes ķirbju sēklas

100 g vārītas vistas (pēc izvēles)

PAGATAVOŠANA

Ielieciet kvinoju pannā ar verdošu ūdeni un vāriet uz lēnas uguns apmēram 18 minūtes, līdz graudi pārsprāgst. Izkāsiet un noskalojiet zem auksta ūdens. Tikmēr avokado ielieciet bļodā un pievienojiet ķiplokus, sinepes un 2 ēdamkarotes citrona sulas, pēc tam sablendējiet ar rokas blenderi. Pievienojiet 1-2 ēdamkarotes auksta ūdens, ja tas ir pārāk biezs.

Kvinojā iemaisa citrona miziņu kopā ar kukurūzu, dārzeņiem, piparmētru un ķirbju sēklām, pēc tam nedaudz citrona sulas. Izliek uz šķīvjiem vai traukos. Pārliek ar vistu, ja lieto, un ar karoti uzliek avokado majonēzi.

Kas labāks tēja vai kafija, lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv