VIDEO. Pieci eksperta padomi stādu audzēšanā

© Dmitrijs Suļžics/MN

Dārza sezona ir sākusies, tāpēc pienācis laiks sagatavot savus dārzus, terases vai palodzes krāšņām ziedu kompozīcijām. Neatkarīgi no tā, vai esat pieredzējis dārznieks vai tikai iesācējs, ir svarīgi izprast katra auga individuālās vajadzības, lai nodrošinātu to ziedēšanu visas sezonas garumā. Gatavojoties “Dārza festivālam”, kas norisināsies “Maxima” veikalos no 16. maija līdz 20. maijam, stādu audzētavas “Sedumi” ekspertu komandu ir sagatavojusi visaptverošu ceļvedi par to, kā rūpēties par augiem, kas ir gandrīz katra dārza entuziasta dobēs.

“Pavasaris šogad ir atnācis ar siltu laiku, kas nozīmē, ka dārza, balkona vai terases ziedu kompozīciju plānošanu jāsāk jau tagad. Ziedi dārzā ienesīs krāsas un smaržas, taču, lai panāktu, ka tie plaukst visu sezonu, jāņem vērā katra auga īpašības un sava dārza specifika. Atklājot dārza sezonu, “Maxima” šajā pavasarī ir sagādājusi īpaši plašu ziedu stādu sortimentu, arī no stādu audzētavas “Sedumi”, par zemām cenām, lai ziedu daudzveidība dobēs būtu vēl bagātīgāka un krāšņāka. 16. maijā gaidām ikvienu “Maxima XXX” A. Saharova ielā 20a “Dārza festivāla” atklāšanas pasākumā, kura laikā būs iespēja konsultēties ar stādu audzētavas “Sedumi” ekspertu par augu stādīšanu un jaunākajām aktualitātēm,” stāsta “Maxima Latvija" Komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

Vietas izvēle augu stādīšanai: Ja dārzu visu dienu apspīd saule, tas patiks petūnijām, pelargonijām, hortenzijām, mandevillām, celozijām, agerātiem, dekoratīvajām salvijām, krustainēm un krūmu petūnijām. Ēna patīk bakopām, lobēlijām, diascijām, fuksijām, verbenām un leduspuķēm. Savukārt samtenes un alises labi zied gan saulē, gan pusēnā.

Galotņošana: Lielāko daļu ziedošu augu stādus var galotņot, lai tie augtu kuplāki, krāšņāki un neizstīdzētu. To dara, uzmanīgi nokniebjot stāda galotni. Tā īpaši ir nepieciešama fuksijām, fālijām, petūnijām, balzamīnēm un citām vasaras puķēm. Kad augs ir uzziedējis, lai paildzinātu augu ziedēšanas periodu, svarīgi ir noplūkt noziedējušos ziedus. Šī darbība nodrošina, ka nerodas dažādu slimību ierosinoši faktori un to, ka nākamajā gadā daudzgadīgie augi plauks bagātīgāk.

Ziedu laistīšana: Jāatzīmē, ka šķietami vienkāršai ikdienas augu aprūpēšanai kā to apliešanai ir jāpievērš liela uzmanība. Laistīšanas apjoms atkarīgs no laikapstākļiem, jo siltāks un saulaināks, jo biežāka laistīšana ir nepieciešama. Ikdienā pietiktu ar vienu līdz divām laistīšanas reizēm nedēļā, bet ar lielu ūdens daudzumu. Piemēram, celozijas, skaistnātrītes, leduspuķes, kamolbegonijas, lobēlijas un pelargonijas ir jālaista mēreni - augsnei jābūt mitrai, bet ne piemirkušai. Leduspuķes un kamolbegonijas ieteicams laistīt ar ūdeni istabas temperatūrā - tas nedrīkst būt auksts. Pelargonija nemīl ūdens pārbagātību - sausums tai nav bīstams.

Mēslošana: Ziedošo augu mēslošanai vislabāk izvēlēties šķidro mēslojumu. Mēslojumu laistāmajam ūdenim ieteicams pievienot vismaz 1 reizi nedēļā. Atkarībā no gadalaika var izvēlēties mēslojumus ar dažādiem sastāviem. Piemēram, pavasarī augiem ir nepieciešams slāpeklis, bet to ziedu fāzei sākoties - fosfors. Ziemas periodā ziedošie augi novērtēs mēslojumu, kura sastāvā ir kālijs.

Augu kompozīcijas: Kombinējot augus dārza, balkona vai terases kompozīcijām vislabāk izvēlēties aptuveni 70% ziedošo augu un 30% augu, kas veido struktūru, padarot kompozīciju vijīgu un gaisīgu. Garšaugi kas var atsvaidzināt kompozīciju dobēs. Tos var audzēt gan puķu podos uz terases vai balkona, gan mazākos podos uz palodzes, kā arī izmantot kā dekoratīvu elementu apstādījumos.

Svarīgākais