© Foto no personiskā albuma

Pirms vairāk nekā mēneša no dzīvnieku audzētavas tika izņemti korgiji, šiperkes un citi suņi nonākuši četrās patversmēs. Patversmes suņus ir izpirkušas no valsts, maksājot par katru četrus eiro - šādu cenu noteikusi Nodrošinājuma valsts aģentūra.

No dzīvnieku audzētavas "Lieldeviņzare" izņemtie 106 suņi tika nogādāti četrās dzīvnieku patversmēs - "Mežavairogi", "Ķepu-ķepā", Juglas dzīvnieku patversmē "Labās mājas" un Slokas dzīvnieku patversmē.

Kā sunīši dara un jūtas tagad, savā Facebook lapā pastāsta Dzīvnieku patversme "Labās mājas".

Viņi visi ir mājās!

Tikai viens vēl pie mums, gaida jauno saimnieku atgriešanos no komandējuma. Viņi - Velsas korgija tipa suņbērni. Pietiek palūkoties uz fotogrāfijām no adopcijas brīžiem, lai nerastos šaubu, ka 11 mājās ir ienākusi laime suņa izskatā!

Esam paskaidrojumu parādā ļaudīm, kuri arī gaidīja, kad varēs pretendēt uz "jauno vecāku" statusu, bet līdz tam netika. Parastā kārtība ar konfiscētiem suņiem, kamēr tie skaitās glabāšanā - to rādīšana un aizrunāšanas nenotiek. Šoreiz viss izvērtās citādāk. Neatlaidīgākie brauca uz patversmi. Lai arī dzīvniekus neredzēja, lūdza iekļaut starp pretendentiem. Lielai daļai, veicot pārrunas, atteicām, dažus piefiksējām, solot: kad varēs suņus aplūkot, dosim ziņu.

Katru dienu pēc korgija tipa kucēniem klātienē ieradās vismaz 10 gribētāji plus telefonzvani, e-pasti, soctīkli… Lai 12 kucēniem atrastu mājas, vajadzētu tikai pāris stundas, mums tas aizņēma divas nedēļas. Gribētājus sijājām nežēlīgi.

Vai viegli ir pateikt - nē!

Piemēram, trīs bērnu ģimene... Visticamāk, ja būtu apgrieztās lomās, mēs pasūtītu patversmi dillēs, tomēr ģimene nesatrakojās. Mūsu argumenti: bērni vecumā, kad vecākiem viss laiks jāvelta viņiem ne sunim un bērni nejauši kucēnam var nodarīt pāri un ņigu-ņega mājās var būt par skaļu un mazais izaugs par nervozu, kodelīgu šuneli, kas prieku nenesīs nevienam.

Saruna notika, ģimenei kucēnus vēl neredzot. Mums vieglāk bija pateikt, nē un viss. Tomēr apziņa, ka mūsu "nē" ģimeni neatturēs no dzīvnieka iegādes citviet, lika mēģināt bažas izskaidrot. Neslēpām, kāpēc sliecamies atteikt. Ģimene atzina: šokēti.

Aicinājām vēlreiz uz patversmi, lai visu izskaidrotu. Pēdējā mirklī radās ideja, par kuru ģimene nezināja: bērni ar kucēniem, lai padzīvojas zālē un paskatīsimies, kā mazie izturas pret suņiem. Ja mūsu šaubas būs pamatotas, arī vecāki sapratīs, par ko runājam.

Ierodoties, ģimene atzina: daudz par mūsu teikto domājuši, analizējuši, kā bērni izturas pret radu, draugu mājdzīvniekiem, izdomājuši, kā nodrošināt suncim savu vietiņu, kurā bērni viņu nedrīkstēs traucēt...

Mums par prieku, bērni bija ļoti uzmanīgi attiecībās ar kucēnu un Kosmo tagad ir trīsbērnu ģimenes mīlulis! Bet bija tik vienkārši pateikt: "Nē".

Kā tika izvēlēti jaunie saimnieki?

Līdzīgi tika "mocīti" visi pretendenti. Kāpēc pie jau 8 suņiem un 5 kaķiem Liepājas pusē kādai ģimenei vajag vēl vienu suni? Tur visi dzīvnieki sterilizēt, visi mīluļi, nevis sargsuņi un šo vēlas, jo traģiski dzīve aprāvās mīļkorgītim.

Kāpēc ģimenei no Rēzeknes, kurā jau divas suņmeitenes - rotveilerīte un dvorterjēriņa, vajag vēl trešo? Šobrīd vairs neatceramies, ko atbildēja, bet palikusi tā labā pēcgarša, ka runājam ar fantastiskiem suņiniekiem.

Kāpēc jaunam pārim vajag kucēnu? Nesen zaudēts suns. Mēs fiziski jutām, kā zaudējums joprojām plosa.

Kāpēc jaunam vīrietim, patstāvīgu dzīvi uzsākot, vajag suni un vēl kucēnu? Jo augot veterinārārsta ģimenē, mājās vienmēr bijuši dzīvnieki, sava dzīve arī bez suņa nav iedomājama; plānots augumā lielāku ņemt, tomēr mamma pārliecinājusi: vajag mazāku izmēros, lai vajadzības gadījumā viņai kļūt par suņaukli uz laiku, vieglāk suni pieskatīt.

Divām ģimenēm, kas patversmē ieradās jauna suņa meklējumos un neko nebija dzirdējuši par izņemtajiem korgīškucēniem, mēs paši piedāvājām: lūk, šis variants jums būs visoptimālākais. Vienai ģimenei suns bija nomiris, otrai - pirmais suns.

Vienai ģimenei jau ar suni, kas pirms laika ieradās patversmē iepazīties ar citu kucēnu, pēdējo tomēr neiedevām. Ne tāpēc, ka ģimene nepiemērota. Lieliski. Tomēr tam mazulim izvēlējāmies citus saimniekus - tieši konkrētajam kucēnam vēl piemērotākus. Sāpinātajai ģimenei tagad piedāvājām korgijveidīgu četrkāji un dienās viņiem būs viena izmēra burvīgas suņjaunkundzes.

Vēl viens suņuks, kura līdzība ar korgiju dienās varētu būt vien auguma aprisēs, jo ausis uz leju ļepāsies kā basetiņam, aizbrauca mājās pie diviem sunīšiem, viens arī korgīšjauktenītis, otrs savulaik adoptēts no citas patversmes.

Divi no suņbērniem augs ģimenēs, kas ir, bet tagad jau varam uzskatīt, ka bija mūsu brīvprātīgie suņu staidzinātāji. Tincinājām tieši tāpat kā citus, tikai mazu bonusiņu piešķīrām: šie ļaudis jau darbos pierādījušas, ka suņi, to audzināšana un palīdzība nelaimē nonākušajiem viņiem pazīstama darbos.

Paldies suņbērnu pūriņa devējiem: Royal Canin par barību, If Apdrošināšana par atlaidi mājdzīvnieka apdrošināšanai, Dino Zoo par Zelta klienta karti ar īpašo patversmes kuponu.

Aicina uz Lielo talku

27.aprīlī, kad visā Latvijā norisināsies Lielā talka, aicinām uz talkošanu “Labajās mājās” un Juglas mežā. Talkas laikā sakopsim patversmes āra teritoriju, iekštelpas, patversmei piegulošā Juglas meža daļu. Līdzi jāņem saulains noskaņojums, apņēmība veikt labus darbus un, ja iespējams, kāds grābeklis. Par cimdiem parūpēsimies mēs un visus talciniekus pamielosim ar Rimi gardumiem. Lūdzu, aizpildi šo anketu, lai mēs zinātu, ka būsi: ej.uz/labas-majas-liela-talka-2024

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv