© Foto: Pexels.com

Netīrs grils var apdraudēt veselību un drošību, tāpēc ir labi zināt, kā vislabāk uzturēt grilu tīru.

Daudzi mājas pavāri iemīļoto virtuves rīku sarakstā iekļauj grilu (lai gan tas, iespējams, atrodas ārā vai uz terases, nevis virtuvē). Kāpēc? Ēdienu pakļaušana uguns iedarbībai bloķē mitrumu un palielina marināžu un garšvielu priekšrocības, pateicoties karstumam. Turklāt tas piešķir dūmu garšu, ko ir grūti atkārtot ar citiem ēdiena gatavošanas veidiem, raksta foodandwine.com.

Var cept gandrīz jebko — gaļu, jūras veltes, picas, plātsmaizes, dārzeņus un augļus — un, neskatoties uz dažādajām iespējām, lielākā daļa grilēšanas recepšu ir samērā vienkārši izpildāmas un ātri pagatavojamas. Ir arī vēl viens kopīgs panākumu noslēpums - tas slēpjas tīrā grilā.

Kāpēc tīrīt grilu

Foto: pixabay.com

Vai grila lielais karstums nepadara to pašattīrošu? Ne īsti. Kad netīra grilu, uzkrājas tauki un piedegušas pārtikas daļiņas no iepriekšējām grilēšanām. Šie tauki un pārtika var saturēt un pat piesaistīt baktērijas, kas ir ne tikai nedrošas, bet arī nepatīkamas. Sasmakusī eļļa vai piedegusī marināde nav tās garšas, ko varētu vēlēties. Netīrumu noņemšana ir iemesls, kāpēc visur grilu uztur tīru. Pelējums un baktērijas var nokļūt uz pārtikas, kas var izraisīt slimības. Lai gan liesmas palīdz daļu no tām nogalināt, tikai tīrīšana var to novērst.

Var kļūt ugunsbīstams

Foto: Pexels.com

Ja grilē sarkano gaļu, daži no tiem melnajiem gabaliņiem, kas pielipuši pie režģa, var saturēt kaitīgus kancerogēnus, kas veidojas, sadedzinot taukus. Netīrs grils var būt ugunsbīstams, jo biezi vecas smērvielas slāņi (piemēram, tie, kas atrodas uz novārtā atstātajiem grila režģiem) var uzliesmot.

Noturēt pareizo temperatūru

Ja vēl nav pārlieciebas, ka jārūpējas par savu grilu, tad ziniet, ka pielipušie netīrumi ietekmē arī grila darbību, neļaujot tam sasniegt un noturēt pareizo temperatūru. Turklāt uz grila sakrājas ziedputekšņi, kukaiņi, lapas utt., ja tas netiek lietots regulāri. Ja ir recepte, kas negatavojas vienmērīgi, ēdiens var pielipt, pārklāties ar kancerogēnām vielām, kas saistītas ar vēzi. Ēdiens nebūs tik garšīgs, kā tas varētu būt, ja grils būtu tīrs.

Nav iemesla to nedarīt

Foto: pixabay.com

Pareiza grila tīrīšana nav tik sarežģīta vai laikietilpīga, kā varētu domāt. Katru reizi, kad pabeidz grilēšanu, jāveic dažas ātras tīrīšanas darbības. Ja to darāt regulāri, nebūs jāveic lielā tīrīšana vienu vai divas reizes gadā.

Galvenais grila tīrīšanas priekšmets ir laba grila birste. Grilla birste ir būtiska. Ja grila restes ir izgatavotas no porcelāna vai keramikas, nerūsējošā tērauda stiepļu suka var izrādīties pārāk raupja. Ja ir čuguna restes, tad jebkura stiepļu suka var sabojāt apdari un izraisīt rūsu, kas ir lēns, bet drošs nāves spriedums restēm.

Citas lietas, kas būs nepieciešamas, tīrot grilu:

  • Sūklis.
  • Mīksts audums.
  • Attaukošanas šķīdums.
  • Cimdi.

Kā uz grila izmantot alumīnija foliju, lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv