© Foto: Lauma Ozola

Savu atvaļinājumu nolēmu pavadīt kopā ar ģimeni Parīzē. Tas tāpēc, ka Parīze bija ne tikai mans un dvīņumāsas Leldes sapnis, bet arī mūsu mammas sapņu galamērķis jau gadiem ilgi.

Luvras muzejā māksla uzplaukst jau divus gadsimtus. Attēlā Lauma Ozola. / Foto: Inga Ozola

Nonākot Parīzē, elpa aizrāvās momentā un laimes mirkļi sekoja ik uz soļa. Taču, jau dodoties mājās, atskārtu, ka uz Parīzi došos vēl, jo ceļojums man bija par īsu un ir tik daudz, ko vēlos piedzīvot vēl un vēl.

Luvras muzejs atrodas Sēnas labajā krastā. / Foto: Lauma Ozola

Ja arī tu vēlies redzēt Parīzi, tad savā sarakstā iekļauj Luvras muzeju, kas ir Parīzes mākslas centrs. Šeit māksla uzplaukst jau divus gadsimtus. Un fakts, kas neatstāja mani vienaldzīgu - Luvras muzeju gadā apmeklē vidēji 10 miljoni cilvēku.

Cik maksā biļete?

Dzīvā rinda ir gara, lai tiktu muzejā var nākties pavadīt vairākas stundas. / Foto: Lauma Ozola

Sākšu ar to, ka, lai tiktu muzejā, ir jāstāv garā, garā, garā, garā rindā. Gaidīšanas laiks var aizņemt stundas. Manas ģimenes gadījumā mēs gaidījām dažas minūtes, jo ģimenēm ar maziem bērniem, kā arī invalīdiem, ir priekšrocības. Šeit jāsaka paldies manai krustmeitai Letīcijai, jo, pateicoties viņai, mēs varējām pagarināt savu ekskursiju muzejā, ietaupot vairākas stundas.

Muzejs ir tik plašs, ka tas patiks arī pašiem mazākajiem. / Foto: Lauma Ozola

Protams, ir arī vēl viena alternatīva, ja biļete ir iegādāta internetā, tad ir cita ieeja, taču bieži vien, nezinot cik aizņems laiks ceļā no punkta A līdz muzejam, daudzi tūristi izvēlas stāvēt dzīvajā rindā, tādejādi nezaudējot naudu, bet zaudējot laiku.

Muzeja biļetes cena ir 22 eiro un muzejā vari uzturēties kaut visu dienu.

Ieejas biļetes ir mākslas darbs. / Foto: Lauma Ozola

Mēs pavadījām 4 stundas, bet sapratām, ka varētu mierīgi uzturēties arī ilgāk. Tas nākamajai reizei.

Luvra ir īsts mākslas un kultūras vēstures piemineklis. / Foto: Lauma Ozola

Svarīgi zināt, ka tad, kad dodies ārā no muzeja, atpakaļ ienākt vairs nevar, jo rinda būs jāstāv no jauna. Tādi ir noteikumi, taču muzejā ir viss, kas nepieciešams ērtībām, muzejā ir iespēja arī papusdienot. Garās rindas dēļ mēs šo iespēju neizmantojām, bet netālu no Luvras, ieturējām pusdienas.

Muzejā ir iespēja pieteikt ekskursijas ar gidiem. / Foto: Lauma Ozola

Muzejs ir tik plašs, ka, ja apmeklētājs vēlētos pie katra no izstādītajiem darbiem un skulptūrām pavadīt 30 sekundes, visa muzeja apmeklējumam būtu nepieciešami 100 gadi.

Muzeja vēsture

Luvras muzejs atrodas Sēnas labajā krastā. Luvra ir īsts mākslas un kultūras vēstures piemineklis, un tās varenība un daudzveidība padara to par obligātu apskates objektu tūristiem un mākslas mīļotājiem no visas pasaules.

Pils atjaunošana strauji apstājās 1678. gadā. / Foto: Lelde Haritonova

Taču, pirms tas kļuva par muzeju, šī apbrīnojamā pils, kuras platība ir vairāk nekā 350 000 kvadrātmetru, bija dzīvesvieta. Šeit dzīvoja Francijas karaļi.

Sākotnēji tā bija nocietināta pils, ko 1190. gadā uzcēla karalis Filips Augusts, bet 1546. gadā Fransuā I nolēma nojaukt veco cietoksni un pārvērst to Pjēra Lesko projektētā renesanses stila rezidencē.

Uz muzeju brauc mākslas mīļotāji no visas pasaules. / Foto: Lauma Ozola

Darbi turpinājās Henrija II un Kārļa IX valdīšanas laikā, līdz 1594. Gadā Henrijs IV nolēma Luvru pievienot Katrīnas de Mediči uzceltajai Tuilēriju pilij.

Ar vienu dienu nepietiek, lai visu sīki aplūkotu. / Foto: Lauma Ozola

Pils atjaunošana strauji apstājās 1678. gadā, kad Luijs XIVpar savu galma rezidenci izvēlējās Versaļu.

Tikai 1793. gadā Luvra kļuva par muzeju. Un kopš tā laika tajā ir izvietota mākslas darbu kolekcija, sākot ar glezniecību un tēlniecību, un beidzot ar mēbelēm un dekoratīvo mākslu.

Muzejs sadalīts astoņās nodaļās. / Foto: Lauma Ozola

Ko redzēt savām acīm?

Muzejs sadalīts astoņās nodaļās. Bija sajūta, ka katra nodaļa ir atsevišķs muzejs. Turklāt divas reizes es arī apmaldījos, kas izrādās ir ierasta prakse. Taču par laimi netālu ir gidi, kas palīdz atrast izeju.

Muzejā ir iespēja aplūkot Ēģiptes senlietas, Grieķijas senlietas, Etrusku un Romas senlietas, kā arī Austrumu senlietas.

Tāpat šeit var redzēt islāma mākslu, glezniecību, dažādas skulptūras, mākslas darbus un grafiku.

Mākslinieki šeit “dzīvo”

Manu uzmanību piesaistīja kāda māksliniece, pie kuras nekautrējos pieiet klāt, lai izteiktu komplimentu un palūgtu, vai varu viņu nofotografēt. Viņai nebija iebildumu.

Māksliniece šeit pavada vairākas stundas, lai zīmētu. / Foto: Lauma Ozola

Māksliniece atklāja, ka viņa šeit nāk katru otro nedēļu un pavada vairākas stundas, lai zīmētu.

Ne tikai mākslinieces, bet arī mans mīļākais apskates objekts muzejā bija dārzs. Šeit kopā ar mammu pavadījām visilgāk, jo pie katras skulptūras atļāvāmies uzturēties vairāk par 30 sekundēm. Turklāt šeit bija arī vismazākais tūristu pūlis, atšķirībā pie gleznām.

Gleznas ir vienas no pieprasītākajiem apskates objektiem. / Foto: Inga Ozola

“Monas Lizas” fenomens

Lai nonāktu pie gleznām, nācās stāvēt garā rindā, kas ir tikai saprotams, jo “Mona Liza” ir muzeja visdārgākais eksponāts.

Leonardo da Vinči “Mona Liza” ir fascinējošākā Luvras muzeja glezna, kas apvīta ar leģendām. Tas ir arī muzeja slavenākais un iekārojamākais darbs, jo ar savu noslēpumaino smaidu tā katru dienu piesaista tūkstošiem apmeklētāju, kuri vēlas aplūkot šo renesanses brīnumu.

Slavenākais muzeja eksponāts un arī dārgākais. / Foto: Lauma Ozola

Lai ieraudzītu, kur atrodas šī glezna, nebija jālauž galva, jo šeit tūristu bija visvairāk, protams, arī apsardze, kas stingri uzraudzīja, lai interesenti šo gleznu iemūžinātu tikai un vienīgi no attāluma. Taču tas nemazināja apbrīnu.

Katrs muzeja stūris stāsta par vēsturi. / Foto: Lelde Haritonova

Zādzība, kas paliks leģendāra

Itāļu imigrants, strādājot muzejā par apsardzes darbinieku, 1911. gadā nozaga “Monu Lizu”. Viņš apgalvoja, ka vēlas atgriezt Itālijas gleznu Itālijā, un tas bija vienīgais iemesls šim solim. Divus gadus vēlāk viņš tika pieķerts, mēģinot to pārdot mākslas preču tirgotājam Florencē.

Vēlāk atklājās, ka imigrants bija palicis Luvras muzejā pa nakti un tad, kad muzejs tika atvērts nākamajā dienā, viņš devās prom ar gleznu zem jakas.

Tieši šī zādzība padarīja “Monu Lizu” tik populāru kā šodien.

Interesanti fakti!

Luvras muzejs nevienu neatstās vienaldzīgu. / Foto: Inga Ozola

  • Luvras glezniecības nodaļā ir gandrīz 7500 gleznu.
  • Luvrā var apmaldīties, jo galerijas ir sadalītas trīs spārnos. Un katrā no šiem spārniem ir vairāk nekā 70 istabas.
  • Pasaulē ir divi Luvras muzeji. Viens Parīzē un otrs Abu Dabi.
  • gada aprīlī Luvras muzeja darbinieki sāka streiku, lai uzsvērtu kabatas zādzību draudus muzejā.
  • Katru dienu no pulkstens 9:30 līdz 13:30 mākslinieki var uzstādīt savus molbertus pie pašas izvēlētās gleznas, lai strādātu pie savām gleznām.
  • Milo Venēra un Samotrākas Spārnotā uzvara ir divas Luvras muzeja slavenākās statujas.

Par piesardzību Parīzē lasi šeit

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv