© Foto: Pexels.com

Ja liekas, ka aptrūcis iemeslu dzert zaļo tēju, tad šis būs gana labs arguments! Viena no biežākajām un sāpīgākajām vecuma pazīmēm ir osteoartīts, to kā izrādās var samazināt dzerot tieši zaļo tēju.

Pētījumi rāda, ka zaļā tēja ir pārtikas produkts, kas satur pietiekami daudz antioksidantu, kas varētu palīdzēt cīņā ar novecošanu, raksta žurnāls Māja.

Zaļajai tējai piemīt ārkārtīgi daudz ārstniecisko īpašību, viena no tām - tēja darbojas kā antibakteriāls līdzeklis un ir lielisks ierocis cīņā ar baktērijām. Cīņa ar baktērijām neaprobežojas ar darbību gremošanas sistēmā, tai ir būtiska nozīme arī mutes higiēnā.

Foto: Pexels.com

Zaļās tējas ekstrakts ir efektīvāks nekā fluorīda savienojumi pret zobu kariesa attīstību. Turklāt tēja ir bagātīgs fluorīda avots, kas palīdz izvairīties no zobu caurumu rašanās.

Zaļā tēja - enerģijas avots

Budistu mūki jau kopš VIII gadsimta lietoja zaļo tēju, lai ilgāk paliktu nomodā meditācijas laikā, atgūtu enerģiju un spirdzinātu garastāvokli. Tējas stimulējošo iedarbību izraisa tās sastāvā atrodamais kofeīns. Ikdienā enerģijas gūšanai esam ieraduši uzņemt kofeīnu dzerot kafiju, taču, lai kofeīna daudzums uz cilvēka ķermeni atstātu pozitīvu iespaidu, ieteicams to uzņemt ar tējas palīdzību.

Dienas laikā ieteicams neuzņemt vairāk par 200 mg kofeīna dienā. Vienā kafijas krūzē rodami 90-150 mg kofeīna, kas ir vairāk kā puse ieteicamās dienas devas. Savukārt vidēja tase zaļās tējas satur 8 līdz 20 mg kofeīna, līdz ar to veselības nolūkos, miega aizgaiņāšanai un mundruma gūšanai ieteicams kafiju aizstāt ar pāris zaļās tējas tasēm. Tēja harmonizēs prātu un līdzsvaros garastāvokli.

Zaļās tējas pagatavošana

Foto: Pexels.com

Pēc japāņu metodes

Pagatavo ar tikko vārītu un atdzesētu ūdeni līdz 70 - 75C. Ņem vienu pilnu tējkaroti tējas (apmēram 2-3g) uz porciju un aplej ar atdzesēto ūdeni. Karstāks ūdens nav vēlams, jo japāņu tējas lapiņas ātri un viegli veido spēcīgu izvilkumu. Sekojot japāņu metodēm, pirmā uzlējuma laiks nedrīkst būt ilgāks par 1 min. Otrais uzlējums ir visīsākais un prasa apmēram 10-15 sek. Trešā un ceturtā uzlējuma pagatavošanai laiks nedaudz kāpj - 20 - 30 sek. trešajam un 30 - 40 sek. ceturtajam.

Pēc ķīniešu metodes

Foto: Pexels.com

Pagatavo ar tikko vārītu un atdzesētu ūdeni līdz 80C. Ņem vienu pilnu tējkaroti tējas (apmēram 4g) uz porciju un aplej ar atdzesēto ūdeni. Ķīnieši rekomendē no zaļās tējas pagatavot vairākus tējas uzlējumus, tādā veidā iespējams pilnīgāk izgaršot tējas labās garšas nianses.

Ievērojot ķīniešu metodes, pirmo uzlējumu nedzer, tas ir laikā īss un kalpo tikai kā tējas noskalošanas un uzbriedināšanas rituāls. Turpmākais tējas uzlējumu laiks ir 1-2 min un uzlējumu skaits var būt pat 4-5 reizes vienai tējas porcijai.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv