Uz nra.lv
 

RECEPTES: baziliks piestāv pavasarim

Virtuvē 18.maijs 2021
 
Pexels
MG Margarita GUSEVA
 
Parasti ir tā: izcili gardas maltītes pamatā ir kāda viena – galvenā sastāvdaļa, kas tad arī nosaka toni un garantē baudu garšas kārpiņām. Nu, piemēram, baziliks. Šis garšaugs var iederēties salātos, būt lielisks maigi krēmīgā pesto vai kraukšķīgos cepumos, neaizstājams pastu, krēmzupu, sautējumu, grilējumu pagatavošanā, no tā var uzburt aromātiskus desertus.

Svaiga bazilika pesto

SASTĀVDAĻAS:

  1. krietna bunte svaiga bazilika
  2. 50 g ciedru riekstu
  3. 50 g cieta rīvēta siera
  4. 150 ml olīveļļas
  5. 2 ķiploka daiviņas

PAGATAVOŠANSA:

  • Virtuves smalcinātājā ieber un sasmalcina ciedru riekstus. Pievieno sieru, olīveļļu, nomizotas ķiploka daiviņas - visu sablendē viendabīgas konsistences masā.

  • Gatavu pesto pilda maza tilpuma traukos, aptuveni nedēļu uzglabā ledusskapī.

PADOMS

  • Kraukšķīgākas tekstūras pesto veidosies tad, ja ciedru riekstus sakapās ar nazi rupjākos gabaliņos. Šādi sasmalcinātus riekstus pesto iemaisa pašās beigās.

  • Klasiski pagatavots pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai, krāsnī ceptam lasim. To var baudīt uzziestu uz sviestmaizēm.

Krāsnī cepts lasis ar bazilika pesto

SASTĀVDAĻAS:

  1. 2 ēdamkarotes bazilika pesto
  2. 1 ēdamkarote krēmsiera
  3. 3 ēdamkarotes gaišās rīvmaizes
  4. 2 palieli laša filejas gabali

PAGATAVOŠANA:

  • Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādu temperatūrai.

  • Traukā liek pesto, pievieno krēmsieru, samaisa un pievieno rīvmaizi.

  • Uz pannā ieklāta cepamā papīra liek laša filejas gabalus, tos vienmērīgi apsmērē ar pesto, siera un rīvmaizes glazūru.

  • Cepeškrāsnī cep aptuveni 15 minūtes, līdz izveidojusies kraukšķīga glazūras garoziņa un lasis gatavs.

  • Pasniedz karstu kopā ar kartupeļiem, lapu salātiem un nedaudz svaiga bazilika pesto.

Pexels

Krāsnī ceptu tomātu biezzupa ar grauzdiņiem un baziliku

SASTĀVDAĻAS:

  1. 1 kg tomātu
  2. 1 sarkanais sīpols
  3. 2 ķiploka daiviņas
  4. 1 svaigs čili pipars
  5. 3 ēdamkarotes olīveļļas
  6. 300 ml dārzeņu buljona
  7. ciabata
  8. sāls
  9. pipari
  10. sauja svaigu bazilika lapiņu

PAGATAVOŠANA:

  • Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādu temperatūrai.

  • Traukā sajauc sasmalcinātu sīpolu, smalki sagrieztu, no sēkliņām attīrītu čili piparu, gabalos sagrieztus tomātus. Visu apslaka ar olīveļļu, pēc garšas pievieno sāli, piparus un vienmērīgi izkārto un pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Dārzeņus cepeškrāsnī cep aptuveni 30 minūtes.

  • Maizi ar rokām salauž nelielos gabaliņos, viegli apslaka ar olīveļļu, kārto uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un apgrauzdē cepeškrāsnī aptuveni 15 minūtes.

  • Gatavos, atdzisušos dārzeņus nelielām porcijām sablendē viendabīgā masā, pievieno dārzeņu buljonu un sauju bazilika, vēlreiz sablendē.

  • Biezzupu katliņā uzkarsē līdz pirmajam burbulim.

  • Krūzītē, šķīvī vai bļodiņā ieber kraukšķīgos grauzdiņus, uzlej karsto biezzupu, dekorē ar svaigām bazilika lapiņām un pasniedz.

Trauslie bazilika krekeri

SASTĀVDAĻAS:

  1. 250 g miltu
  2. 100 g sviesta
  3. 1 ola
  4. 6 ēdamkarotes ūdens
  5. lobītas saulespuķu sēkliņas
  6. šķipsniņa cukura
  7. jūras sāls
  8. baziliks

PAGATAVOŠANA:

  • Bļodā iesijā miltus, pievieno cukuru un sāli, sēkliņas. Pievieno izkausētu sviestu, olas dzeltenumu un ūdeni. Visu labi samīca, līdz veidojas viendabīga mīkla. Beigās mīklā iemīca aptuveni 2 ēdamkarotes sakapāta bazilika.

  • Mīklu sadala divās daļās, katru daļu liek uz cepamā papīra, plāni izrullē un cepumu formiņām izspiež apaļas vai kādas citas formas cepumiņus. Krekerus kārto uz pannas, apsmērē ar sakultu olbaltumu, viegli pārkaisa ar jūras sāls graudiem.

  • Pannu liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā krekerus cep aptuveni 15 minūtes, līdz tie zeltaini brūni un kraukšķīgi.

Pexels

Sāļais pīrāgs ar kazas sieru, tomātiem un baziliku

SASTĀVDAĻAS:

  1. 320 g kārtainās mīklas
  2. 120 g kazas siera
  3. 2-3 nelieli tomāti
  4. 2-3 ēdamkarotes bazilika pesto
  5. 1-2 ēdamkarotes kapātu svaiga bazilika lapu
  6. olīveļļa

PAGATAVOŠANA:

  • Izrullē kārtaino mīklu, veido vienu lielu vai vairākas mazas apaļas formas pamatnes (mīklu var griezt arī kvadrātos!).

  • Pīrāga pamatni liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, apsmērē ar pesto, pa virsu kārto plānās šķēlītēs sagrieztu kazas sieru, nākamajā kārtā liek plānās šķēlītēs sagrieztus tomātus. Visu pārkaisa ar kapātu svaigu baziliku, apslaka ar olīveļļu.

  • Pīrāgu liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 220 grādu temperatūrā cep 15-20 minūtes, līdz tas zeltaini brūns.

  • Pasniedz siltu - ēd tāpat, kā piedevu pie salātiem vai kā uzkodu pie dzērieniem.

Ar bekonu un garšaugiem pildīti pankūku sainīši

SASTĀVDAĻAS:

  1. 5-6 ēdamkarotes miltu
  2. 1 ola
  3. 50 ml piena
  4. 10 ml olīveļļas
  5. 50 g bekona
  6. 20 g Maskarpones krēmsiera
  7. 15 g Parmezāna siera
  8. svaigs baziliks
  9. maurloki
  10. šķipsniņa cukura
  11. sāls
  12. pipari

PAGATAVOŠANA:

  • No piena, miltiem, olas, cukura un sāls pagatavo viendabīgas konsistences plāno pankūku mīklu, uz brīdi atstāj, ļaujot tai atpūsties.

  • Gatavo pildījumu: bekonu sagriež sīkos kubiciņos, pievieno krēmsieru, rīvētu parmezānu, kapātu baziliku, garšvielas un visu samaisa.

  • Cep palielas ļoti plānas pankūkas. Tajās pilda bekona masu, izveido sainīti, ko nostiprina ar vārošā ūdenī minūti noturētu maurloka aukliņu.

  • Pankūku sainīšus pasniedz karstus kopā ar kausētu sviestu vai kādu pikantu mērci.

Pexels

Aukstā avokado - gurķu zupa ar baziliku

SASTĀVDAĻAS:

  1. 2 lieli gurķi
  2. 2 avokado
  3. 1 laims
  4. 1 tējkarote jūras sāls
  5. pipari
  6. svaigs baziliks
  7. salātu kefīrs

PAGATAVOŠANA:

  • Gurķus nomizo, sagriež paliekos gabalos. Nomizo un gabalos sadala avokado. Sasmalcina bazilika lapas. Visu sablendē. Nomazgātam laimam norīvē koši zaļo miziņu un kopā ar pavisam nedaudz laima sulas pievieno sablendētajai masai.

  • Pēc garšas pievieno jūras sāli, piparus, salātu kefīru, visu samaisa.

  • Pasniedz atdzesētu kopā ar ceptu baklažāna šķēli. Dekorē ar svaigu baziliku.

Mocarellas un tomātu uzkoda ar baziliku

SASTĀVDAĻAS:

  1. mini mocarella
  2. ķirštomātiņi
  3. svaigs baziliks

PAGATAVOŠANA:

  • Mini mocarellas bumbiņas, ķirštomātiņus un svaiga bazilika lapiņas liek traukā, visu kopā samaisa. Ja vēlas, var pievienot dažus pilienus olīveļļas, sāli un piparus.
  • Sieru un tomātiņus dur uz iesmiņiem, noformē ar bazilika lapiņām un pasniedz kā uzkodu.

Pexels

Bazilika sorbets

SASTĀVDAĻAS:

  1. 50 g svaigu bazilika lapiņu
  2. 300 g ūdens
  3. 200 g cukura
  4. 80 g glikozes

PAGATAVOŠANA:

  • Uzvāra ūdeni ar cukuru, izkausē glikozi un kārtīgi atdzesē.

  • Pievieno svaigas bazilika lapiņas un sablendē.

  • Iegūto masu izkāš caur sietu, liek saldējuma mašīnā vai ledusskapja saldētavā (tad ik pēc pusstundas sorbets jāapmaisa, lai tas nesasaltu ledus klucī!). Sorbeta masai, uzmanīgi iecilājot, var pievienot divus saputotus olu baltumus - tas našķi padarīs vijīgāku.

Nektarīni medus un bazilika sīrupā

SASTĀVDAĻAS:

  1. 4 ēdamkarotes pūdercukura
  2. 2 ēdamkarotes medus
  3. 2 ēdamkarotes kapāta bazilika
  4. 1 citrons
  5. 2-3 nektarīni
  6. pasniegšanai - putukrējums, saldējums vai maskarpones krēms

PAGATAVOŠANA:

  • Nelielā katliņā ielej aptuveni četras ēdamkarotes ūdens, pievieno pūdercukuru, liek uz lēnas uguns un maisot karsē, līdz cukurs izkusis, tad palielina liesmu un vāra 2-3 minūtes. Pievieno medu un karsē, līdz tas izkusis.

  • Katliņā ieber baziliku, ierīvē citrona miziņu, iespiež citrona sulu un visu labi izmaisa.

  • Nektarīnus pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus, sagriež vidēji biezās šķēlēs. Šķēles liek katliņā un 30-60 sekundes apvāra.

  • Katliņu noņem no uguns, nektarīna šķēlītes izņem un kārto deserta trauciņos, pārlej ar saldo medus un bazilika sīrupu. Pasniedzot pievieno saldējumu, putukrējumu vai maskarpones krēmu.

Pexels

Zemenes ar citronu, baziliku un maskarpones krēmu

SASTĀVDAĻAS:

  1. 600 g zemeņu
  2. ½ apelsīna
  3. 3 ēdamkarotes svaigi spiestas apelsīnu sulas
  4. 2 ēdamkarotes pūdercukura
  5. 1-2 ēdamkarotes sviesta
  6. 250 g maskarpones
  7. 2-3 ēdamkarotes citrona sulas
  8. rīvēta citrona miziņa
  9. 4 riekstu cepumi
  10. pūdercukurs
  11. svaigs baziliks

PAGATAVOŠANA:

  • Karstumizturīgā cepamajā traukā ieber un vienā slānī izlīdzina zemenes, tām uzliek mazas sviesta piciņas, apkaisa ar rīvētu apelsīna miziņu, apslaka ar apelsīna sulu, apkaisa ar pūdercukuru. Trauku liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni 15 minūtes.

  • Siltās, aromātiskās zemenes sadala pa deserta trauciņiem.

  • Bļodā liek maskarponi, pievieno citrona sulu, smalki rīvētu citrona miziņu, ar karoti apmaisa un liek virs siltajām zemenēm.

  • Parupjos gabalos salauž cepumus, uzkaisa krēmam. Desertu pirms pasniegšanas apkaisa ar pūdercukuru, dekorē ar svaiga bazilika lapiņām.

Melones un fetas siera uzkoda ar bazilika eļļu

SASTĀVDAĻAS:

  1. 150 g fetas siera
  2. gatava melone
  3. bazilika eļļa

PAGATAVOŠANA:

  • Fetas sieru sadrupina kumosa lieluma gabaliņos, kopā ar šķēlītēs vai kubiņos sagrieztiem melones gabaliņiem kārto uz šķīvja, apslaka ar bazilika eļļu un pasniedz galdā.
  • Aromātisko, koši zaļo bazilika eļļu iegūst, bazilika lapiņas sablendējot un pabiezā konsistencē sajaucot ar augstākā labuma olīveļļu. Jāatceras - šādi gatavotu eļļu uzglabā ledusskapī un izmanto divu nedēļu laikā.

Pexels

Risoto ar garnelēm un baziliku

SASTĀVDAĻAS:

  1. 2 ēdamkarotes sviesta
  2. 3 ēdamkarotes olīveļļas
  3. 2 ķiploka daiviņas
  4. 450 g arborio rīsu
  5. 750 ml liellopa buljona
  6. 300 g vārītu garneļu
  7. 6 ēdamkarotes rīvēta Parmezāna siera
  8. 4 ēdamkarotes kapāta bazilika
  9. sāls
  10. svaigi malti melnie pipari

PAGATAVOŠANA:

  • Katliņā izkausē sviestu, pievieno eļļu un smalki sakapātas ķiploka daiviņas. Visu strauji apcep. Pieber rīsus (arborio rīsi - klasiska risoto sastāvdaļa, gatavošanas laikā tie kļūst mīksti, bet vidū saglabā stingrību. Arborio rīsi risoto dod krēmīgu tekstūru, kas izceļ dārzeņu vai citu sastāvdaļu garšu. Arborio rīsus to tekstūras un grauda formas dēļ izmanto arī pudiņu, suši un rīsu krēmu pagatavošanai. Tie tiek audzēti Itālijā - nosaukums aizgūts no Arborio pilsētas). Arī rīsus 2 minūtes viegli apcep sviestā un eļļā.

  • Nelielām porcijām pievieno buljonu - aptuveni 125 ml vienā reizē. Vāra aptuveni 15 minūtes, regulāri apmaisot, lai šķidrums uzsūktos rīsos un tie kļūtu mīksti.

  • Dažas minūtes pirms rīsu gatavošanas beigām pievieno sakapāto baziliku, sāli un piparus un garneles. Karstajos rīsos iemaisa rīvētu sieru. Pasniedz siltos šķīvjos, dekorē ar bazilika lapiņām.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija