Uz nra.lv
 

Ar ko aizstāt gaļu? 6 ieteikumi veselīgākām maltītēm

Virtuvē 16.janvāris 2020
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Dažreiz gaļa apnīk arī tās cienītājiem un ir pat ieteicams to nelietot katru dienu. Iepazīsti 6 gaļas aizstājējus, kas uzturvērtības un garšas ziņā nebūs sliktāki par tik iecinīto vistu, cūku vai liellopu.

1. Tofu

Tofu ir lielisks cūkgaļas, vistas, liellopu gaļas un jūras velšu aizvietotājs dažādos ēdienos. Tā izcelsme meklējama Āzijā, taču daudziem vārds "tofu" asociējas tikai ar vegāniem un veģetāriešiem. Tā nebūt nav.

pixabay

Cilvēki mēdz apgalvot, ka tofu ir pārāk maigs, porains, neizteiksmīgs un bezgaršīgs, taču tā nu gluži neesot. Ir veidi kā panākt, lai tofu garšotu labāk. Pirmkārt, ir svarīgi pirms gatavošanas tofu kārtīgi saspiest, lai pastiprinātu tā garšu. Ietin tofu dvielī un liec to zem liela sloga vai tā plāksnes saspied starp papīra dvieļu loksnēm.

Otrkārt, tofu piemīt lieliska spēja uzsūkt garšvielas un marinādes, tāpēc pirms gatavošanas to ieteicams kārtīgi apbērt ar garšvielām.

2. Tempe (tempeh)

Tempe pēc savas substances ir ar stingrāku un graudaināku tekstūru. To gatavo no raudzētām sojas pupām un tai ir riekstu aromāts.

Tempes sastāvā ir daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu, kalcija un vitamīnu. Tempe, atšķirībā no tofu, pirms gatavošanas nav jāsaspiež.

pixabay

Tempe pēc garšas daudziem var šķist rūgtena, bet no tā var izvairīties, ja pirms gatavošanas to pāris minūtes notecina. Tempes tekstūra ir lieliska, lai receptēs aizstātu zivi un liellopu gaļu.

3. Seitāns

Ja glutēns nav problēma, tad pēc tekstūras gaļai vislīdzīgākais ir seitāns. To gatavo no kviešu lipekļa un tas ir lielisks proteīna avots.

Pēc garšas tas līdzinās gaļai un tā tekstūra ir blīva. Seitānu var grilēt, cept vai citādi gatavot.

pixabay

Seitāns ir nopērkams veikalos, taču to ir iespējams viegli pagatvot arī pašam:

Sastāvdaļas:

260g kviešu lipeklis
25g rauga pārslas
60g turku zirņu milti
1 ēdamk. paprika
1 ēdamk. ķiploku pulveris
1 ēdamk. baziliks
3 ēdamk. tomātu mērce
90 ml sojas mērce
350ml karsts ūdens
1 tējk. čili (ja vēlies)
1/2 buljona kubiņš
dilles (ja vēlies)

Pagatavošana:

Vispirms sāc ar sausajām sastāvdaļām un sajauc kopā kviešu lipekli, rauga pārslas, turku zirņu miltus un garšvielas: papriku, ķiploku pulveri un baziliku.
Turpini ar slapjajām sastāvdaļām. Izšķīdini 1/2 kubiņu buljona karstā ūdenī, pievieno tomātu mērci, sojas mērci, čili un dilles (ja vēlies). Kārtīgi izmaisi slapjās sastāvdaļas un pievieno sausajam maisījumam. Masa ātri vien kļūs diezgan stingra, tāpēc pārliecinies, ka kārtīgi izmaisi ne tikai ar karoti, bet arī izmīci ar rokām. Kad seitāna masa izmīcīta, klāj uz galda pārtikas plēvi (vai marli) un stingri tajā ietin seitānu. (Seitāna lielums ir atkarīgs no tevis. Tu vari droši veidot arī mazus seitāna cīsiņus.) Liec vārīties uz 1 stundu. Kad izvārījies, ņem to ārā no ūdens, ļauj atdzist un iztin no pārtikas plēves vai marles.

4. Pupiņas un pākšaugi

Pupiņas un pākšaugi ir salīdzinoši lēti, veselīgi un sātu radoši produkti, kuru izvēle ir ļoti plaša - sākot no melnajām pupiņām līdz aunazirņiem un škeltajiem zirņiem.

pixabay

No pupiņām iespējams pagatavot zupas, sautējumus un čili, kas garšos pēc gaļas, kaut tās tur nebūs.

5. Sēnes

Ja ir vēlme pēc pikantākas un gaļīgākas garšas, lieti noderēs sēnes. Tām ir bagātīga garša, īpaši divsporu amatenēm. Tās ir veselīgas un rada sāta sajūtu, turklāt, ar tām var aizstāt gaļu dažādos gaļas ēdienos.

pixabay

6. Džekfrūts

Ja ir kāre pēc kaut kā eksotiskāka, izmēģini džekfrūtu. Džekfrūts ir veselīgs tropu auglis, kura tekstūra un maigā garša ir lielisks aizvietotājs gaļai. Lai džekfrūts būtu labāk sakošļājams, to 15 minūtes jācep.

Džekfrūta garša līdzinās ananāsam, taču būtībā tas ir bezgaršīgs, tāpēc to var papildināt ar dažādām garšvielām, piemēram, indiešu, meksikāņu vai ķīniešu.

pixabay

Avoti:

Gaļas aizvietotāji

Seitāna recepte

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija