Uz nra.lv
 

GARDĀS BRĪVDIENAS: Lavašs svētdienas brokastīm

Virtuvē 26.aprīlis 2019
 
Depositphotos.com
IZ Ilze Zonne
 
Ja vakarā atliek laika un spēka parūpēties par rītdienas brokastīm, tas ir ļoti labs variants: pārziež plāno neraudzētās maizes plāceni – lavašu – ar kādu pildījumu, stingri satin, ievīsta pārtikas plēvē un – ledusskapī iekšā.

Var izdomāt kādu īpašu pildījumu, bet var izmantot, piemēram, pastēti, kausēto sieru vai gatavu sviestmaižu masu. Ātri un ērti, nekas daudz nav jāprot, nav jācep vai jāvāra; no rīta atliek tikai sagriezt gabaliņos un ēst.

Parasti par lavašu sauc tieši plāno, pankūkai līdzīgo izstrādājumu, kaut gan nopērkams arī biezāks lavaša paveids, kuru lieto tāpat kā jebkuru maizi. Starp citu, lavašs nav tikai miltu izstrādājums vien. Ir arī tā sauktais skābais lavašs, kas populārs Kaukāza tautu virtuvē, - plāna pastila, kas iegūta, kaltējot aliču (Kaukāza plūmīšu) vai citu augļu masu.

Ilgu laiku var eksperimentēt tikai ar lavaša pildījumiem vien. Domas dalās par to, cik ilgi pildītajam lavašam jāļauj ievilkties: dažs ir gatavs to ēst jau tūlīt pēc sagatavošanas, citam tāds šķiet pārāk sīksts. Bet lavašu var izmantot arī citādos veidos.

Visvienkāršāk lavašu ir pirkt veikalā. To ražo arī tepat Latvijā, lielveikali piedāvā vairākas šķirnes. Dabūjami arī lavaša aizjūras radinieki - tortillas un tako. Bet, ja ir tāda vēlme, var pagatavot ko līdzīgu arī mājās, nepretendējot uz autentiskumu. Ņem trīs ēdamkarotes miltu, vienu olu un nedaudz ūdens, samīca cietu mīklu, izveltnē no tās apaļu plāksni viena milimetra biezumā un apcep no abām pusēm uz pannas bez taukvielām.

Dažas idejas:

* Zupa ar lavašu. Izvāra vistas buljona zupu, kurai pievieno dažādas garšsaknes, bet neliek klāt kartupeļus, rīsus vai makaronus. To vietā uz pannas taukos apcep lavašu, kas sagriezts aptuveni 1 cm platās strēmelēs, liek šķīvjos, ielej zupu, katrā šķīvī iekaisa vienu ēdamkaroti rīvēta siera.

* Ātri pagatavojamie hačapuri. Ar dakšiņu samīca 100 g suluguņi siera, pievieno 100 g vājpiena biezpiena, kapātus zaļumus, sāli, piparus un 1 ķiploka daiviņu, kas saspiesta ķiploku spiedē. Lavašu sagriež kvadrātiņos, ietin tajos sagatavoto pildījumu, pārziež ar sakultu olu. Liek ietaukotā veidnē, cep 170-180 grādu siltumā 5-10 minūšu.

* Lavaša ietinamais papīrs. Traukā, kurā paredzēts pasniegt tikko izceptos šašlikus, grilētus vistu šķiņķīšus, plovu vai citus sulīgus karstos ēdienus, ieklāj veselu lielu lavaša plātni, liek sagatavoto ēdienu, pārsedz to ar brīvajām lavaša malām, nolokot uz trauka vidu. Pie viena tas palīdz arī nedaudz ilgāk saglabāt ēdienu siltu, piemēram, izbraukumā pie dabas. Maltītes beigās ēdāji nereti atzīst, ka tieši lavašs ir visgardākais.

* Omlete ar lavašu. Omleti cep veidnītēs, kurās ieklāj ar ūdeni apslacītu lavašu. Katrā ieliek vienu ēdamkaroti rīvēta siera un dažus saldo piparu gabaliņus. Ielej olu, kas sakulta ar pienu, pievienojot sāli, cep cepeškrāsnī, līdz omlete ir gatava (ap 10 min).

* Cepts sātīgais lavašs. Pannā nelielā eļļas daudzumā sacep sīpolus, pievieno malto gaļu, sāli, garšvielas, apcep, pielej nedaudz piena un izsautē. Lavašu sagriež prāvos gabalos, uz katra liek siera šķēli, sagatavoto pildījumu, pārziež ar tomātu mērci. Lavašu saloka aploksnītes veidā, pēc iespējas tā, lai pildījums nevarētu iztecēt, liek uz plāts, cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 15 minūšu.

* Vistu šķiņķīši lavašā. Vistu šķiņķīšus sagriež kubiņos, apcep uz pannas sviestā, pieliek sāli un piparus, var izmantot arī garšvielu hmeli-suneli vai garšvielu maisījumu vistas gaļai. Atsevišķi apcep sagrieztus saldos piparus un sīpolus, pievieno gaļai un turpina cept, līdz tā mīksta. Ņem lavaša gabalu šķīvja lielumā, uzliek vidū trīs plānas tomātu šķēlītes, tās pārliek ar trim marinētu gurķu šķēlītēm, uzliek karsto gaļu, uzziež nedaudz majonēzes, aizloka lavašu ciet un tūlīt pasniedz.

Lavaša pildījuma varianti:

* Aptuveni vienādās daļās sajauc samīcītu brinzu un sviestu, bagātīgi pievieno kapātus zaļumus un sīki sagrieztu sarkano papriku, kā arī spiedē saspiestu ķiploka daiviņu. Lavašs ar šādu pildījumu ir laba uzkoda pie baltvīna.

* Sablenderē rikotas sieru ar nedaudz olīvu eļļas, pievieno kapātu ķiploku un baziliku (svaigi kapātu vai arī kaltētu).

* Samaļ vārītus kalmāru liemeņus vai taustekļus, pievieno kapātus pētersīļus, dilles, ķiplokus, rīvētu sieru un nedaudz majonēzes.

* Svaigajam sieram piejauc sasmalcinātus burkānus korejiešu gaumē un nedaudz zaļumu.

* Konservētu tunci samīca kopā ar rīvētu sieru, zaļumiem un majonēzi.

* Sablenderē kūpinātu vistas krūtiņu, skābētu gurķi, papriku un sīpolu, pieliek mazliet krējuma.

* Biezpienam pieliek nedaudz krējuma vai grieķu jogurta, sāli, rīvētu svaigu gurķi, kam izņemta sēklotne, lociņus un citus zaļumus.

* Samaļ mazsālītu siļķes fileju, pievieno kapātu vārītu olu un rīvētu vārītu burkānu un majonēzi.

* Sablenderē auksti kūpināta laša fileju, saputo ar sviestu un nedaudz saldā krējuma.

* Vājpiena biezpienam piejauc svaigu smalki sarīvētu burkānu un gurķi, sīki sakapātus redīsus un dilles, pievieno sāli.

* Svaigajam sieram pievieno nedaudz sadrupināta zilā siera, saputo. To lavaša malu, no kuras sāk ritināt ruleti, pārliek ar maziem nomizotu bumbieru gabaliņiem.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija