Uz nra.lv
 

Iepazīsti no jauna mūsu valsts bagātību

Viedoklis 13.aprīlis 2021
 
Publicitātes foto
AO Anete Ošleja
 
Dienas paliek arvien garākas un siltākas, tāpēc šis ir labākas laiks, lai dotos pie dabas. Tomēr nereti valda sajūta, ka ir vēlme kaut kur doties, bet nezini, kur. Man arī tā ir bijis. 

Tomēr pastāv lieliska iespēja, kas nemaksā neko, bet tu vari izbaudīt krāšņu dabu jebkur sev vēlamā vietā, ar iezīmētu maršrutu.

Latvijā ir izstrādātas divas lieliskas takas - jūrtaka un mežtaka. Šīs takas ir unikālas ar to, ka vari tās veikt atsevišķi pa posmiem vai arī izaicināt sevi un noiet visu garo posmu vairākos piegājienos.

Jūrtaka sākas pie Lietuvas - Krievijas robežas Nidas ciemā Lietuvā un ved cauri Latvijai līdz Tallinas ostai Igaunijā. Tādējādi tev ir iespējams noiet visu piekrasti.

Lai arī dažiem var šķist, kas tur tāds, gan jau pa lielam skats gar jūru visur būs vienāds, vai pat visai vienmuļš. Tad es varu skaļi teikt pretī, ka nē! Arī es esmu izmēģinājusi noiet salīdzinoši mazu posmu no jūrtakas. Sākot no Kolkas raga līdz Klapkalnciemam. Kopumā no jūrtakas piedāvātajiem 1420 kilometriem esmu pieveikusi tikai maz mazliet vien 102 kilometrus, tāpēc man ir vēl kur tiekties.

Pēc savas pieredzes varu teikt, ka tik tiešām pludmale pēc vairākiem kilometriem mainās. Jūra, kāpas, smiltis viss ir tik atšķirīgs. Tas visnotaļ nav garlaicīgs pārgājiens. Tāpēc es ikkatram, kurš vēlas doties tālākā vai īsākā pārgājienā, iesaku izvērtēt iespēju doties gar jūras krastu.

Tā varēsi ne tikai apskatīt un ieraudzīt krasta daudzveidību, izkustēties, ieelpot svaigo jūras gaisu, bet arī "izvēdināt" savu galvu no visām rūpēm un problēmām. Šādas pastaigas, pārgājieni ir ļoti noderīgi, lai sakopotu savas domas un tik tiešām "atslēgtos" no ikdienas raizēm.

Pēc savas pieredzes iesaku doties šādā pārgājienā ar cilvēkiem, kuriem jūties ļoti ērti un zini, ka šāda jauna pieredze sniegs tikai pozitīvas emocijas. Nereti ar neveiksmīgi izvēlētiem kompanjoniem var "nošaut" greizi. Lai arī esat labi un tuvi draugi, ne vienmēr šāds piedzīvojums ir visiem pa spēkam. Tāpēc iesaku izvērtēt ar ko doties garākos pārgājienos, lai jūsu mērķi un vēlmes sakristu. Var gadīties tā, ka kāds visu laiku gribēs apstāties, iemūžināt visu vai kā citādāk kavēs jūsu vēlmes doties uz priekšu. Tāpēc pareiza kompanjona izvēle ir ļoti būtiska! Kā arī neaizmirsti paņemt līdzi kādu uzkodu un dzērienu, tas lieti noderēs garājā pārgājienā. Ja dodies saulainā dienā, tad parūpējies arī par saules aizsargkrēmu, jo kā zināms pavasara saule ir visai spēcīga. Un, protams, neaizmirsti par kādu plāksteri, jo pēc savas pieredzes varu teikt, ka tulznas vismaz man ir neatņemama pārgājiena sastāvdaļa.

Taču pats galvenais, izdomā, kas tik tiešām tev būs nepieciešams šajās stundās, kamēr dosies pārgājienā, lai tava soma nebūt pilna ar lietām, kuras tev nevajadzēs. Jo ik pēc katra kilometra arvien vairāk jutīsi to smagumu, ko nes uz muguras.

Pirmajā reizē, kad es devos pārgājienā, arī manā somā atradās daudz nevajadzīgu mantu, kuras iepriekš man likās, ka noderēs. Jau nākamajā pārgājiena reizē biju gudrāka un ņēmu līdzi tikai pašu nepieciešamāko. Jo dodoties garākā pārgājienā tik tiešām katrs lieks grams ir kā smaga nasta.

Pavisam nesen tika izstrādāts vēl viens brīnišķīgs pārgājienu maršruts - mežtaka. Mežtaka ir Eiropas garās distances pārgājienu maršruta E11 daļa Baltijas valstīs, kas ved cauri Latvijas, Lietuvas un Igaunijas skaistākajiem mežiem un nacionālajiem parkiem, vēsta baltictrails. Šobrīd vēl nav izstrādāts maršruts Kurzemē, tomēr to ir plānots marķēt jau šajā vasarā.

Ja jūra un piekraste tevi neaizrauj, tad pamēģini mežtaku.

Mans mērķis ir nākotnē noiet gan visu jūrtaku, gan izbaudīt mežtakas sniegtās iespējas. Arī ejot mazu posmiņu pēc posmiņa, rodas liels gandarījums, tāpēc es izaicinu sevi noiet abas takas un aicinu arī tevi, kaut vai tikai kādu posmu noiet, taču izbaudīt to, kas ir mūsu valsts bagātība - meži un jūra.

Dodies dabā, elpo svaigo gaisu un izbaudi it visu, ko tev tā sniedz! Grūtības un problēmas aizmirsīsies, beigās paliks vien prieks un gandarījums par paveikto!

Iepazīsti mūsu dabu jau nākamajās brīvdienās, laiks solās būt skaists!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija