Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Vija Beinerte: Latvija: Interneta lielvalsts vai poligons?

© Publicitātes foto

Jau kādu laiku Rīgā redzami plakāti un karogi ar uzrakstu "5G". Un sauklis: Latvija ir interneta lielvalsts – 5G pie mums ir ātrāk nekā daudzviet Eiropā!

"LMT" mājaslapā lasu: "5G ierīces patērēs ievērojami mazāk enerģijas. Tas ļaus dažādām ierīcēm saslēgties vienā viedā tīklā, lai darbotos saskaņoti."

Latvija - interneta lielvalsts. Izklausās lieliski! Ja vien es nebūtu saņēmusi vēstuli no Neila Kalniņa, uzņēmēja, kas man reiz stāstīja, kāpēc Latvijā jāattīsta videi draudzīgs bizness. Vēstules sākums intriģē: "Vai Latvijai vajag 5G? Šo jautājumu uzdod gan folijas cepurīšu piekritēji, gan tie kam tehnoloģiju attīstības procesi liekas tikai mārketinga triki." Tam seko pusotru lappusi garš izklāsts, kura saturu var ietvert vienā teikumā: progress ir labi, regress ir slikti.

Es tomēr vēlos uzzināt ko vairāk. Ierakstu meklētājā "5G EU" un apkopoju radušos jautājumus:

1. Vai šī tehnoloģija ir nekaitīga cilvēkam un dzīvajai dabai?

2. Kāpēc Brisele un Ženēva ir bloķējušas 5G ieviešanu?

3. Kāpēc vairāk nekā 180 ārstu un zinātnieku no 36 valstīm ceļ trauksmi?

4. Kāpēc ANO ir iesniegta petīcija par 5G monitoringu? To parakstījuši 247 pētnieki, kam par elektromagnētiskā lauka ietekmi uz dzīviem organismiem ir recenzētas zinātniskas publikācijas.

5. Ja Tavā rīcībā ir dati, ko sniedz padziļināti pētījumi, kurus veikuši no telekomunikāciju industrijas neatkarīgi zinātnieki, kāpēc Tu tos neizmanto argumentācijai?

Liels ir mans izbrīns, saņemot šādu atbildi (ortogrāfija saglabāta):

1. Jebkuras tehnoloģijas ir kaitīgas cilvēkam, tsk. ceļi, automašīnas, mākslīgie vitamīni, apģērbs ko valkājam, bet no tā nemirst.

2. Nezinu, precizēšu, bet pēc loģikas tie nevar būt apstākļi kas saistīti ar ietekmi uz veselību, ja tas tomēr tā ir tad tas ir politpopulisms kur argumenti ir lieki.

3. Neesmu savā dzīvē saticis nevienu zinātnieku kas argumentēti runātu par šo tēmu, bet esmu saticis daudzus. Esmu dzirdējis, ka arī vakcīnas ir kaitīgas....

4. Nevaru komentēt, nezinu par kādu dokumentu ir runa. Atsūti to novērtēšu/ atbildēšu.

Saprotams, ka tāda privāta sarakste nebūtu jāpublicē medijos, taču izrādās, ka Neils Kalniņš šobrīd ir amatpersona - Valsts akciju sabiedrības "Elektroniskie sakari" Attīstības departamenta direktors - un atbild par 5G ieviešanu Latvijā. Ka Brisele un Ženēva ir bloķējušas 5G ieviešanu veselības apsvērumu dēļ, viņš uzzināja no manis.

"Es nevaru atbalstīt 5G tehnoloģiju, jo tās starojuma līmenis pārkāpj standartus, kuru uzdevums ir aizsargāt pilsoņus. Briseles iedzīvotāji nav izmēģinājuma trusīši, kuru veselību varu pārdot, lai iegūtu peļņu." Tā lēmumu pamato Beļģijas vides ministre Selīna Fremo.

Arī Romas municipalitāte ir bloķējusi 5G ieviešanu. "Cīņa pret elektromagnētisko piesārņojumu ir mūsu stūrakmens. Es atbalstu tehnoloģisko progresu, bet ne eksperimentus ar 5G. Kamēr nav zinātniski pierādītu datu par tā ietekmi uz veselību, ir jāpiemēro Eiropas Padomes noteiktais piesardzības princips," saka Romas domes loceklis Masimiliano Kuarezima.

Jūnijā šis jautājums tika apspriests Apvienotās Karalistes parlamentā, kur deputāte Tonija Antoniazi nolasīja ziņojumu par elektromagnētiskā starojuma un 5G kaitējumu cilvēku (īpaši bērnu un pusaudžu) veselībai un dzīvajai dabai.

Iesniegumā ES vadībai vairāk nekā 180 ārstu un zinātnieku no 36 valstīm mudina ievērot Eiropas Padomes Rezolūciju nr. 1815, lūdzot izveidot neatkarīgu darba grupu, lai novērtētu 5G ietekmi uz veselību: "5G ievērojami palielinās radiofrekvenču elektromagnētiskā lauka (RF-EMF) iedarbību papildus jau esošajam 2G, 3G, 4G, WiFi utt. Ir pierādīts, ka RF-EMF ir kaitīgs cilvēkiem un videi."

Uzreiz jāpiebilst, ka šī nav petīcija Apvienoto Nāciju Organizācijai, ko sākotnēji parakstīja 247 zinātnieki, bet pēc tam, elektroniski piereģistrējoties, varēja parakstīt jebkurš, uzdodoties par jebko.

Eiropas Savienības vadībai adresētā iesnieguma autori ir Dr. Rainers Nībergs (Somija) un Dr. Lenards Hardels, onkologs (Zviedrija).

Uz to Neils Kalniņš man atbildēja (ortogrāfija saglabāta): "Vairāk kā 100 gadus mēs izmantojam radio, nevaru pateikt cik gadus mēs izmantojam 700 mhz frekvenci, bet tas ir kopš TV ēras sākuma.... 5g ir tikai citas krāsas vadiņš,tas nav nekas tāds kas nav izmantots iepriekš... tas ir komunikāciju protokols jauns kods."

Vai tiešām tikai "citas krāsas vadiņš"? Patlaban 2G, 3G un 4G raida 790 MHz līdz 2,6 GHz joslā un drīkst izstarot ne vairāk kā 5 līdz 6 voltus uz metru. Beļģijā līdz 2014. gadam kā nekaitīgs starojums bija pieļauti 3 volti uz metru, tad limitu palielināja līdz 6 voltiem uz metru. Šogad normu mēģināja palielināt līdz 14,5 voltiem uz metru, taču veselības organizāciju rīkoto protestu dēļ tas neizdevās.

Atšķirā no iepriekšējo paaudžu mobilo sakaru tīkliem 5G darbojas 3,5 GHz un tad mikroviļņu joslā starp 6 un 100 GHz, tālabad antenām jāatrodas 100 līdz 250 metru attālumā citai no citas. Pēc ieviesēju teiktā 5G nejonizējošais starojums varētu būt 61 volts uz metru. Tiesa, no telekomunikāciju industrijas finansējuma neatkarīgi zinātnieki lēš, ka summāri starojums būs daudz lielāks, jo nav jau runa tikai par antenām, bet arī par daudzajām mobilajām ierīcēm, kuru sablīvējums var būt ļoti liels, piemēram, lielveikalos, sabiedriskajā transportā, lidostās, stadionos utt.

Latvijā pieļaujamais nejonizējošā starojuma limits kopš pagājušā gada oktobra ir 61 volts uz metru frekvenču joslā no 3 līdz 300 GHz (skat. pielikumu Ministru kabineta 2018. gada 16. oktobra noteikumiem Nr. 637).

Jautājumu tik tiešām ir daudz. Taču ir laba ziņa. Arī televīzijas programma "Aizliegtais paņēmiens" meklē atbildes.

"Baidīties vai nebaidīties no 5G antenām? Kā tās strādās un kā atšķirsies to tehnoloģijas no esošā 4G? Zīmējam un skaidrojam. Atmaskojam arī melus, ko izplata vietējie pret 5G aktīvisti, smeļoties ziņas labi organizētā viltus ziņu televīzijā «Kla.tv». Ko par to saka NATO? Un kā ar 5G ietekmi uz veselību?". Tā ir teikts raidījuma pieteikumā.

Puišus, kas, izrādot pilsonisku iniciatīvu, sākuši pētīt, ko par 5G runā ārzemēs, "Aizliegtais paņēmiens" izsmērē pa sienu. Bet to, cik noprotu, pieļauj raidījuma nosaukums.

Tiek pieminētas protesta akcijas Polijā un ka protestus izraisījusi viltus ziņu kanāla "Kla.tv" darbība. NATO Stratēģisko pētījumu centra direktors Jānis Sārts apstiprina, ka viltus ziņu uzdevums ir sēt nedrošību un bailes, šķelt sabiedrību. Tiesa, tā ir atbilde uz jautājumu, ko NATO saka par viltus ziņām, nevis ko NATO saka par 5G. Taču pieteikumā, ja palasām vērīgi, tas netika solīts.

Un tad kaut kas sāk nerīmēties. Atmaskojot melus, tiek noklusēts, ka Brisele un Ženēva ir bloķējušas 5G veselības apsvērumu dēļ. "The Brussels Times" un "Le News" - laikraksti, kas publicējuši šo informāciju, gluži noteikti nepieder Kremlim un nav viltus ziņu izplatītāji.

Netiek pieminētas arī debates ASV senātā un britu parlamentā par riskiem, ko izraisa elektromagnētiskais starojums, kā arī tas, kādi tieši ir šajās diskusijās pieminētie riski: bezmiegs, nogurums, depresija, sirds un galvas smadzeņu darbības traucējumi, onkoloģiskas saslimšanas, neauglība, autisms, DNS bojājumi. Tāpēc tiek pieprasīta padziļināta, no telekomunikāciju kompānijām neatkarīga (!) izpēte.

Un tad veselības ministre Ilze Viņķele raidījuma 38 minūtē paziņo: "5G radītais elektromagnētiskā lauka starojums neietekmē veselību."

Te varētu atviegloti atvilkt elpu, jo ministrei taču ir jāpārzina sava nozare un jāatbild par saviem vārdiem. Tomēr izrādās, ka virkne ASV un Eiropas ārstu un zinātnieku jautājumā par elektromagnētiskā starojuma ietekmi uz dzīvām būtnēm ir citās domās.

"Bezvadu elektronisko ierīču starojumam ir bioloģiska ietekme. Punkts. Par to vairs nav nekādu šaubu, īpaši, ja jūs lasāt Valsts medicīnas literatūras arhīvu (PubMed) un anonīmi recenzētus zinātniskus rakstus. Šīs ietekmes izpausme ir redzama visās dzīvības formās: augos, dzīvniekos, kukaiņos un mikrobos. Cilvēkos šo ietekmi skaidri apliecina pierādījumi par ļaundabīgiem audzējiem. Arī par to vairs nav nekādu šaubu. Mums ir pierādījumi par DNS bojājumiem un kardiomiopātiju, kas savukārt rada sirds mazspēju un neiropsihiatriskas slimības. Ideja novietot daudz mazu antenu līdzās cilvēku mājokļiem no zinātniskā viedokļa ir ļoti bīstama. 5G ražotāji šo tehnoloģiju nav pārbaudījuši, bet mēs zinām, ka šī tehnoloģija ir kaitīga, mēs to zinām no zinātnes. Tas, ko jūs gribat darīt, akadēmiskā vidē tiek saukts par ietekmes izpēti ar cilvēkiem." Tā 2018. gada 4. oktobrī Mičiganas 5G torņu tiesību aktu reģistrēšanas sēdē teica Dr. Šārona Goldberga, apkopojot ASV Medicīnas konsultāciju padomes secinājumu "Pierādījumi esam mēs" ("We Are The Evidence", Medical Advisory Board).

Moderno tehnoloģiju speciālists Džeremijs Džonsons, kas strādājis Silīcija ielejā un arī operē nevis ar viedokļiem, bet ar faktiem, īsi un kodolīgi elektromagnētiskā starojuma kaitīgo ietekmi pamato TEDx Berkley uzrunā "Wireless wake-up call" - "Bezvadu modinātājzvans".

Vašingtonas universitātes profesors Dr. Mārtins Pols, kurš pēdējos divdesmit gadus veltījis padziļinātai hronisku iekaisumu izraisītāju izpētei un kura pētījumu rezultātu apkopojums zinātnieku vidē tiek vērtēts kā jauna lappuse medicīnas vēsturē, apaļā galda diskusijā, ko pirms gada sarīkoja ASV Nacionālais Veselības institūts un Slimību kontroles un profilakses centrs, saka: "5G ieviešana ir absolūts neprāts."

Dr. Pols uzsver, ka starptautiskās vadlīnijas patlaban balstās tikai uz 5G termālās ietekmes, taču ir virkne citu ietekmju, ko izraisa starojums, kura jauda ir pat mazāka nekā vadlīnijās pieļautā. Tāpēc šām vadlīnijām diemžēl nav nekāda sakara ar 5G ietekmi uz veselību.

Pilns Dr. Pola ziņojuma teksts, kas tapis pēc Eiropas ārstu un zinātnieku lūguma, izlasāms ŠEIT. Tajā ir norādīts uz sešiem galvenajiem riskiem, kas izraisa neatgriezeniskas sekas.

Politiķi un zinātnieki, kam rūp pilsoņu drošība, runā arī par to, kādi milzu līdzekļi tiek ieguldīti ne tikai straujā 5G ieviešanā, bet arī publicitātes kampaņās. Tāpēc tiek pieprasīti neatkarīgu zinātnieku secinājumi, jo industriju finansētu pētījumu rezultāti parasti kalpo sponsoru interesēm.

ASV senāta un britu parlamenta diskusijas, kā arī ASV veselības organizāciju rīkotais apaļais galds par 5G ietekmi uz dzīvo dabu nav slepena informācija, ko izplata sazvērestību teoriju apsēsti dīvaiņi vai Kremļa troļļi (pat ja kāds viltus ziņu kanāls to vēlāk pārpublicē). Var jau būt, ka "Aizliegtā paņēmiena" veidotājiem šī informācija ir paslīdējusi garām vai šķitusi nesvarīga. Tomēr valsts amatpersonām no Satiksmes, Vides un Veselības ministrijām ar šo informāciju būtu vismaz jāiepazīstas.

Citādi, zinot cik plašā apmērā un augstā līmenī Latvijas ierēdniecība sirgst ar nekompetenci un pērkamību, rodas bažas, ka mūsu valsts teritoriju ir iecerēts izmantot kā poligonu un iedzīvotājus kā izmēģinājuma trusīšus, lai pārbaudītu 5G patieso ietekmi uz cilvēku veselību.

Es neesmu pret progresu. Pret tuvredzīgu pelņas kāri gan. Ir jāizvērtē iespējamie riski. Pagaidām Latvijā neviens no 5G ieviesējiem nav spējis argumentēti atspēkot Eiropas un ASV ārstu un zinātnieku paustās bažas. Tāpēc Eiropas Padomes Rezolūcija nr. 1815 un tajā noteiktais piesardzības princips būtu jāievēro arī Latvijā, lai vai nu apturētu nelaimi, vai arī sagaidītu pierādījumus, kas ļautu justies drošiem, ka ar mums netiek veikts nāvīgs eksperiments.