Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Latvijas gaļas pārstrādes nozarei MK noteikumu dēļ draud bankrots

© Ekrānuzņēmums no Latvijas gaļas pārstrādātāju asociācijas mājaslapas

Biedrības "Latvijas gaļas pārstrādātāju asociācija" atklāta vēstule Valsts kancelejai Valsts darba inspekcijai un Ekonomikas ministrijai par Par Ministru kabineta 2021.gada 28.septembra noteikumiem Nr.662.

2021. gada 28.septembrī tika pieņemti Ministru kabineta noteikumi Nr.662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” (turpmāk - Noteikumi), tie nosaka virkni epidemioloģiskās drošības pasākumu, kas veicami, lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatību. Šie noteikumi aizstāj Ministru kabineta 2020.gada 9.jūnija noteikumus Nr.360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai". Savukārt 2021.gada 8.oktobrī Ministru kabinets izdeva rīkojumu Nr.720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” (turpmāk - Rīkojums), kas paredz visā valsts teritorijā izsludināt ārkārtējo situāciju no 2021.gada 11.oktobra līdz 2022.gada 11.janvārim.

Uzņēmējiem iepazīstoties ar Valsts Darba Inspekcijas oficiālajā interneta vietnē pieejamiem skaidrojumiem, tika konstatēts, ka noteikumi un to skaidrojumi precīzi nenorāda kādā veidā iespējams minētos noteikumus piemērot noteiktā termiņā pārtikas pārstrādes uzņēmumos. Uzskatam, ka noteikumi ir drastiski un to izpilde ir ar nesamērīgi īsu termiņu priekš Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumiem.

Noteikumos saskatāmas indikācijas, kad ierēdniecība ar ekspertiem izstrādājot šos noteikumus ir rēķinājušies ar valsts un pašvaldību sektora darba devējiem, kuriem iespējams organizēt darbu attālināti un iespējams nepastāv problēmas jebkurā laikā piesaistīt citus darbiniekus, lai nodrošinātu iestādes vai uzņēmuma darbības nepārtrauktību.

Noteikumos ir ļoti daudz nesaprotamas un dažādi interpretējamas normas, kuras nav iespējams ieviest noteiktajā termiņā.

Piekrītam, ka valstī ir nepieciešams mehānisms, lai kāpinātu vakcinēšanās tempu, bet kategoriski esam pret noteikumiem, kuru dēļ Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumiem ir jāizdara izvēle starp turpināt strādāt ārpus normatīvā regulējuma, riskējot ar represijām un soda sankcijām no kontrolējošiem dienestiem, vai pārtraukt ražošanas procesu, tādēļ atlaižot darbiniekus un pasludināt maksātnespēju.

Nekorekti ir noteikt vienādus nosacījumus darba devējiem, kuri darbu var organizēt attālināti un pārtikas ražošanas nozari, kur tas nav iespējams.

Kopš vakcīnu pieejamības darba devēji ir darījuši visu, lai stimulētu darbiniekus vakcinēties, kas nodrošinātu epidemioloģisko drošību un ļautu nodrošināt ražošanas nepārtrauktību.

Kā piemēram vienā no LGPA uzņēmumiem uz doto brīdi ir 58% vakcinēto darbinieku. Pilna cikla vakcināciju nav uzsākuši un veikuši uzņēmuma 105 darbinieki. Pēc kārtējā uzņēmuma vadības aicinājuma vakcinēties (paziņojuma) skaidrojot jauno noteikumu ietekmi uz uzņēmuma tālāko iespējamo darbību 40 līdz 50 darbinieki ir pārdomās, ka vajag vakcinēties. Virkne darbinieku ir pieprasījuši laiku pārdomām neskatoties uz iespējamo darba devēja pienākuma nepielaist pie darba veikšanas. Daļa strādnieku gatavojas rakstīt atlūgumus un reģistrēties Nodarbības valsts aģentūrā, lai saņemtu bezdarbnieka statusu un tādējādi sagaidītu pandēmijas beigas. Nav noslēpums, ka šāda rīcība ļoti plaši tiek piekopta valsts pārvaldē un valsts kapitālsabiedrībās, arī privātā biznesa sektora darbinieki nav izņēmums.

Prasības ir neizpildāmas tāpēc, ka:

  • tik īsā laikā nevar paspēt izpildīt visus jaunradītos noteikumus,

  • uzņēmumos jāsāk darba vietas izvērtējams, dokumentu sagatavošanu katram nevakcinētajam darbiniekam individuāli, kuram pēc 7 dienām jāuzsāk vakcinācijas process.

Priekšlikums - līdz 19.10.2021 dot laiku dokumentu sagatavošanai un katram nevakcinētajam izsniegšanai.

  • tik īsā laikā darbinieks, kurš iepriekšējā periodā bija vakcinācijas procesa pretinieks nespēj pieņemt tik nopietnu lēmumu, lai līdz 15.11.2021 būtu pabeidzis vakcinācijas procesu un saņēmis sadarbībspējas sertifikātu.

Priekšlikums - neierobežot iespēju dariniekam turpināt darba attiecības, ja līdz 15.11.2021 ir uzsākta vakcinācija.

  • Atbilstoši noteikumiem nevakcinēto darbinieku testēšana ar antigēnu testiem atļauta līdz 19.10.2021

Priekšlikums - ņemot vērā, ka uzņēmumu darbībai nepieciešami darbinieki, kuri spēj strādāt fiziski smagu un tehnoloģiski sarežģītu darbu , kam nepieciešama profesionāla apmācība - PRC testus prasīt uzrādīt sākot no 25.11.2021., bet līdz noteiktajam termiņam atļaut izmantot antigēnu testus. Piedāvājot, kā bonusu darbiniekiem, kuri uzsākuši vakcinēšanos, testēšanu apmaksāt no darba devēja līdzekļiem. Pārējie darbinieki testēšanu apmaksā patstāvīgi.

  • laboratoriskie PRC testi no 20.10.2021 - neizpildāms noteikums, jo laboratorijas nespēs laicīgi veikt pārbaudes un sniegt atbildi, līdz ar to tie darbiniekiem būs ne tikai milzu izdevumi, bet arī reāli tiks kavētas darba iespējas. Noteikumos nav skaidri definēts testa veids, proti, vai var izmantot siekalu vai deguna testu. Rezultāts tāds pats kā antigēna testam.

Priekšlikums - nepiemērot šo punktu.

Lūdzam sniegt skaidrojumu par normatīvo aktu piemērošanas kārtību pārtikas pārstrādes nozarē un nekavējoties līdz 2021. gada 19. oktobrim veikt izmaiņas minētajos noteikumos, tādējādi nenovedot Latvijas gaļas pārstrādes nozari līdz bankrota stāvoklim.