Kāpēc neņem vērā antivielu testu, ja pārslimots Covid-19?

Latvijas iedzīvotāji, kuri, iespējams, pārslimojuši Covid-19, bet tas nav apstiprināts ar pozitīvu Covid-19 testu, pašlaik nevar saņemt Covid-19 sertifikātu. Šādu lēmumu pieņēmušas ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas Komisijas atbildīgās iestādes.
ANTIVIELU testus pašlaik piedāvā veikt praktiski visas laboratorijas, pārsvarā tie ir jāveic par personas pašas līdzekļiem. Latvijas iedzīvotāji šo iespēju izmanto, tomēr vismaz pagaidām šie Covid-19 antivielu testi neder sertifikāta iegūšanai ©F64

Pozitīvs Covid-19 antivielu testa rezultāts var būt pierādījums pagātnē pārslimotai infekcijai, taču tas nesniedz nekādu norādi par infekcijas norises laiku, kā arī tas nevar izslēgt konkrētajā brīdī esošu infekciju, Neatkarīgajai paskaidroja Veselības ministrijā.

Pārslimojis, bet sertifikātu saņemt nevar

No 1. jūnija ikvienam ir iespēja elektroniski iegūt digitālu sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas pret Covid-19 vai vīrusa pārslimošanas faktu. Šis digitālais Covid-19 sertifikāts ir apliecinājums tam, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19, veikusi Covid-19 analīzes vai arī vīrusu pārslimojusi. To var izmantot Latvijas teritorijā, piemēram, kā apliecinājumu pakalpojuma saņemšanai, iestādes vai pasākuma apmeklēšanai.

Tomēr ne valdības mājaslapā “Covid19.gov.lv”, ne speciāli Covid-19 sertifikātam izveidotajā tīmekļa lapā “Covid19sertifikats.lv” nav atrodams precizējums, ka vīrusa pārslimošanas faktu var apliecināt tikai ar Covid-19 pozitīvu testu, bet ne antivielu testu, kas parāda, ka slimība varētu būt izslimota.

Daudzi iedzīvotāji, kuri pieļauj, ka ir vieglā formā izslimojuši Covid-19, ir veikuši Covid-19 antivielu testu, tomēr tas netiek pieņemts kā pierādījums sertifikāta iegūšanai. Neatkarīgās lasītāja Līga stāsta, ka pēc pašas iniciatīvas, veicot Gulbja laboratorijā Covid-19 antivielu testu, saņēmusi pozitīvu testēšanas rezultātu, kas norāda uz specifisku antivielu klātbūtni paraugā kā imūnsistēmas atbildes reakciju uz SARS-CoV-2 vīrusa infekciju.

“Man ir izstrādājušās antivielas un testa rezultāti apliecina Covid-19 izslimošanu, bet tas nav pietiekams iemesls un apliecinājums, lai iegūtu sertifikātu.

Man nav bijis pozitīva Covid-19 testa,” situāciju izklāsta sieviete. Viņa domā, ka pašreiz ir tikpat imūna pret koronavīrusu kā vakcinēts cilvēks, bet faktiski sertifikātu saņemt nevar. Šis jautājums varētu būt aktuāls daudziem Latvijas iedzīvotājiem.

Nav zināms, kad ir pārslimojis, ja nav testa

Veselības ministrijā apstiprina, ka pozitīvs Covid-19 antivielu testa rezultāts patiešām var būt pierādījums pagātnē pārslimotai infekcijai, taču tas nesniedz nekādu norādi par infekcijas norises laiku, kā arī tas nevar izslēgt to, ka cilvēks varētu būt inficēts pašreizējā brīdī.

Pēc antivielu klātbūtnes nav iespējams spriest, kad cilvēks ir pārslimojis Covid-19, tāpēc tas neatbilst konceptam par pozitīva testa derīguma termiņu, kas ir 180 dienas.

Covid-19 izslimojis cilvēks, kuram inficēšanās fakts ir pierādāms ar pozitīvu Covid-19 testu, šo sertifikātu saņem arī tieši uz šīm 180 dienām. Tātad, ja ir pagājis jau ilgāks laiks kopš slimības, arī pozitīvs Covid-19 tests vairs nebūs pierādījums sertifikāta iegūšanai.

Tāpat pašlaik sertifikāta iegūšanai nav paredzēts atsaukties arī uz klīnisko informāciju (slimības epizode ar elpceļu slimības simptomiem), piemēram, ja ģimenes ārsts ir klīniski diagnosticējis Covid-19, bet tests uz Covid-19 nav veikts, nav paredzēts ņemt vērā arī epidemioloģisko informāciju (ja ir bijis kontakts ar Covid-19 slimnieku) un radioloģisko izmeklējumu rezultātu.

Slimību profilakses un kontroles centrs atsaucas uz Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra pētījumu, kā arī uz Eiropas Parlamenta dokumentiem par vakcinācijas, testēšanas un pārslimošanas sertifikātu izdošanu, verifikāciju un akceptēšanu, lai atvieglotu brīvu pārvietošanos Covid-19 pandēmijas laikā (jeb tā saukto digitālo zaļo sertifikātu). Šajā dokumentā antivielu tests definēts kā laboratorisks tests, kura “mērķis ir noteikt, vai personai ir izveidojušās antivielas pret SARS-CoV-2, kas norāda uz to, ka sertifikāta turētājs ir bijis pakļauts Covid-19 iedarbībai un personai ir izveidojušās antivielas neatkarīgi no tā, vai personai ir vai nav bijuši slimības simptomi”. Lai arī dokumentā pie antivielu testa skaidrojuma minēts “sertifikāta turētājs”, pagaidām, pamatojoties tikai uz antivielu testu, sertifikātu nav paredzēts izsniegt. Tomēr lēmums var būt pārskatīts, ja tiks iegūti zinātniskie pierādījumi.

Paredzēts, ka Eiropas Komisija līdz šā gada 31. oktobrim iesniedz Eiropas Parlamentam ziņojumu, kurā tostarp būtu informācija par pieejamiem pierādījumiem uz pārslimošanas sertifikātu izdošanu, pamatojos uz antivielu testiem. Arī Latvija līdz ar to pieļauj, ka lēmumu par to, vai antivielu testu varētu ņemt vērā, izsniedzot sertifikātu, varētu pārskatīt, ja to apliecinātu papildu zinātniskie pierādījumi.

Eiropas Slimību un profilakses centra eksperti skaidro, ka antivielu tests var parādīt pārslimotu Covid-19, bet ne laiku, kad slimība pārslimota, un nevar izslēgt arī patlaban esošu infekciju. Pat ja antivielu tests parāda imūnās sistēmas atbildi, nav nosakāms, cik ilgi šī aizsardzība turpināsies, jo iespējams, ka uzreiz pēc pozitīva Covid-19 antivielu testa, antivielas vairs nav nosakāmas.

Kas ir Covid-19 antivielas?

Pēc inficēšanas ar Covid-19 vīrusu cilvēka organismā, pateicoties imūnās sistēmas darbībai, sāk veidoties specifiskas antivielas, kas turpmāk nodrošina cilvēka organisma aizsardzību vai imunitāti pret Covid-19 infekciju. Ir zināmas vairākas specifisko antivielu klases. Covid-19 infekcijas gadījumā veidojas IgA, IgM un IgG klases antivielas. IgA klases antivielas, kas atrodas gļotādu sekrētos, sāk veidoties ceturtajā, piektajā dienā pēc inficēšanās. IgM klases antivielas sāk veidoties piektajā, sestajā dienā, un to var novērot slimības akūtajā fāzē. IgG klases antivielas sāk veidoties, sākot ar septīto dienu, sasniedzot pietiekamu daudzumu, sākot ar 14. dienu. IgG antivielu klātbūtne var liecināt par imunitātes veidošanos pēc pārslimotas infekcijas vai pēc imunizācijas.

Tomēr eksperti norāda, ka antivielu analīzes nav domātas, lai spriestu par imunitātes kvalitāti. Kā skaidro Rīgas Austrumu slimnīcas galvenais laboratorijas speciālists Sergejs Ņikišins, šiem testiem ir sava loma Covid-19 infekcijas retrospektīvai diagnostikai, saslimstības intensitātes un populācijas imunitātes noteikšanai. SARS-CoV-2 antivielu noteikšanu var nozīmēt, lai persona pierādītu, ka ir pārslimojusi Covid-19 un viņa var neievērot pašizolāciju pēc ierašanās no valsts, attiecībā pret kuru ir jāievēro īpašie piesardzības un drošības pasākumi vai mājas karantīnu pēc kontakta ar Covid-19 pacientu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā