Mediķi: bez rehabilitācijas postcovid pacientiem grūti atgriezties dzīvē

No vairāk nekā 100 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, kas jau ir pārslimojuši Covid-19, daļai slimība atstājusi nopietnas sekas. Mediķi uzsver, ka visiem Covid-19 pacientiem, kuri pārslimojuši šo vīrusa slimību vidēji smagā un smagā formā, noteikti nepieciešama rehabilitācija, lai atgrieztos normālā dzīvē.
COVID-19 pacientu rehabilitāciju veic pamatā atbilstoši individuāli izstrādātam medicīniskās rehabilitācijas plānam, rehabilitācijā izmanto fizioterapiju kopā ar respiratoro terapiju, kardiopulmonālo treniņu, masāžu un citas metodes, informē Rīgas 1. slimnīcā, kur rehabilitācija notiek Rehabilitācijas klīnikā ©Rūta Kalmuka/F64

Covid-19 pārslimojušo cilvēku rehabilitācijai valsts atvēlējusi divus miljonus eiro, un pašlaik valsts apmaksātu rehabilitāciju jau var saņemt piecās medicīnas iestādēs.

Covid-19 pārslimojušie pacienti mēdz būt ar visdažādākajām ilgtermiņa veselības problēmām, stāsta infektoloģe profesore Ludmila Vīksna. Pacientus, kuri pārslimojuši Covid-19, var iedalīt vairākās grupās. Mediķi novērojuši, ka ir daļa pacientu, kuri mēneša laikā pēc Covid-19 pārslimošanas atgriežas stacionārā ar dažādiem veselības sarežģījumiem. Pārējiem pacientiem būtu nepieciešami standarta laboratoriskie izmeklējumi, speciāla anketēšana par dzīves kvalitāti, nepieciešamības gadījumā anketējot arī ģimenes ārstu un piederīgos.

Pēc slimības paliek sekas

Latvijas Infektoloģijas centrs novēro Covid-19 pacientus trīs līdz sešus mēnešus pēc pārslimošanas - tiek veikti radioloģiskie izmeklējumi un ar speciālas anketēšanas palīdzību tiek apzinātas pacienta sūdzības, noskaidrota dzīves kvalitāte, jāaptaujā arī ģimenes ārsti un pacienta piederīgie, kuri pamana un var pamanīt Covid-19 pacientu ikdienas sūdzības. Daudziem pacientiem paliek sekas pēc slimības, turklāt ne tikai tiem, kuri Covid-19 izslimojuši smagā formā. L. Vīksna uzsvēra, ka liela nozīme pacientu situācijas apzināšanā ir ģimenes ārstiem. Viņa pastāstīja, ka ģimenes ārstiem ir izstrādātas vadlīnijas jeb ceļa karte, lai saprastu, kā vislabāk palīdzēt Covid-19 pārslimojušiem pacientiem un kas palīdzētu noteikt vajadzīgos izmeklējumus.

Prakse liecina, ka pēc vidēji smagi un smagi pārslimotas Covid-19 infekcijas, cilvēkiem ilgstoši saglabājas veselības problēmas - vājums, nespēks, sāpes, elpas trūkums, samazināta fiziskās slodzes izturība, ir miega traucējumi, krampju lēkmes un citi traucējumi, kas ilgstoši negatīvi ietekmē darbspējas un dzīves kvalitāti. Arī Pasaules veselības organizācija rekomendē integrēt rehabilitāciju vispārējā Covid-19 pandēmijas apkarošanas plānā, ņemot vērā gan Covid-19 pārslimojošo, gan pārējo pacientu prioritārās vajadzības veselības un funkcionālo spēju, tai skaitā darbspēju, ātrākai atjaunošanai.

PĒC SLIMĪBAS. Pacientiem, kuri smagi vai vidēji smagi pārslimojuši Covid-19 un ārstējušies slimnīcā, ir nepieciešama rehabilitācija, lai mazinātu sekas pēc smagās slimības / Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Covid-19 pacientiem valsts finansēta rehabilitācija

Covid-19 izslimojušo iedzīvotāju rehabilitācijai valdība piešķīrusi 1,9 miljonus eiro, kas ļaus nodrošināt pārslimojušiem iespēju ātrāk atgriezties ikdienas un darba gaitās. Veselības ministrijā norāda, ka vienlaikus ar šo finansējumu tiks uzlabota rehabilitācijas pakalpojumu pieejamība arī citiem iedzīvotājiem, kam tas ir nepieciešams un pandēmijas radīto seku rezultātā bijušas ierobežotas pakalpojuma saņemšanas iespējas. Veselības ministrijas speciāliste Sanita Janka norādīja, ka pašlaik vēl nav zināms, vai un cik liels finansējums rehabilitācijai būs nepieciešams nākamajā gadā, jo “šī slimība ir jauna”, nav skaidrs, kā attīstīties epidemioloģiskā situācija un līdz ar to - cik cilvēku būs šāda rehabilitācija nākotnē nepieciešama.

“Mēs redzam, ka vienai daļai postcovid pacientu ir nepieciešama specifiska rehabilitācija,” stāsta Nacionālā rehabilitācijas centra “Vaivari” vadītāja Anda Nulle. “Vaivaros” rehabilitāciju saņēmuši vairāk nekā 200 Covid-19 smagi pārslimojuši pacienti. Piemēram, Covid-19 pacientu rehabilitācijā izmanto skābekļa terapiju, jo, kā zināms, koronavīruss smagi skar elpošanas sistēmu un plaušu darbību.

Ar ārsta nosūtījumu

Pašlaik valsts apmaksātu rehabilitāciju Covid-19 pārslimojušiem nodrošina centrs “Vaivari”, Rīgas 1. slimnīca, Veselības centru apvienības iestādes Rīgā un Liepājā, Līgatnes rehabilitācijas centrs un Protezēšanas un ortopēdijas centrs. Lai saņemtu valsts apmaksāto rehabilitācijas programmu, pacientam nepieciešams ārsta nosūtījums. Medicīnas iestāžu sarakstu, kur rehabilitāciju var saņemt Covid-19 pacienti (par valsts finansējumu vai kā maksas pakalpojumu), kā arī datus, vai uz šo rehabilitācijas pakalpojumu veidojas rindas, Nacionālais veselības dienests sniegs šonedēļ.

UZZIŅA

Kur saņemt medicīnisko rehabilitāciju pēc Covid-19 saslimšanas?

Nacionālajā rehabilitācijas centrā “Vaivari”

VCA poliklīnikās Rīgā un Liepājā

Līgatnes rehabilitācijas centrā

Rīgas 1. slimnīcā

Protezēšanas un ortopēdijas centrā

Avots: covd19.gov.lv

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā