Uz nra.lv
 

5 pārtikas produkti, kuri palīdz cīnīties ar sezonālo alerģiju

Veselība 27.aprīlis 2021
 
pexels.com
Anete Ošleja
 
Laikā, kad sāk plaukt ziedi, mēdz tikpat strauji parādīties arī sezonālā alerģija. Asarojošas acis, aizlikts deguns, nieze - tie ir tikai daži no simptomiem, ar kuriem saskaras sezonālās alerģijas "slimnieki". Lai samazinātu alerģijas simptomus, nav nepieciešams obligāti ķerties klāt pie medikamentiem. Ja arī Jūs piemeklē sezonālā alerģija, tad izmēģiniet šos piecus pārtikas produktus un, iespējams, tiksiet vaļā no nepatīkamajiem simptomiem!

Klīniskā uztura speciāliste atzīst, ka sakārtota zarnu mikroflora, palīdzēs cīnīties ar alerģias simptomiem. "Nacionālā veselības institūta pētījums atklāja, ka zarnās esošo labo baktēriju trūkums, ir saistīts ar sezonālo alerģiju. Zarnām ir tieša ietekme uz šķaudīšanu, niezošām acīm un citiem sezonālās alerģijas simptomiem. Lai apkarotu sezonālo alerģiju, ieteicams koncentrēties nevis uz pilošo degunu, bet gan zarnām," uzsver klīniskā uztura speciāliste Šarona Brauna.

pexels.com

1. Buljons

Garda un sātīga buljona pagatavošanā izmanto dzīvnieku kaulus, piemēram, liellopa, cūkas vai vistas. Šāds buljons ir ne tikai garšīgs, bet arī palīdzēs cīnīties ar sezonālo alerģiju. Buljons ir bagāts ar L-glutamīnu, aminoskābēm, kas palīdz palielināt imūno šūnu daudzumu zarnās, atzīst Brauna.

"Buljons, kas ir vārīts no kauliem, ir viens no bagātākajiem pārtikas produktiem, kurš palīdzēs atjaunot labās zarnu baktērijas," iesaka Šarona Brauna.

pexels.com

2. Koksriekstu kefīrs

Kokosriekstu kefīrs ir minerālvielām bagāts dzēriens. Tas var saturēt līdz pat 30 dažādu labo baktēriju veidus. Tas ir viens no labākajiem probiotiskajiem pārtikas produktiem. Šis kefīrs satur gan K, C, E, A, B6 vitamīnus, gan beta karotīnu, niacīnu, riboflavīnu, tiamīnu un pantotēnskābi.

"Ikdienā svarīgi ir uzņemt pietiekami daudz labās baktērijas. Tādējādi kokosriekstu kefīrs nodrošinās organismu ar pietiekami lielu daudzumu nepieciešamajām baktērijām," uzver Brauna.

Lai pagatavotu kokosriekstu kefīru ir nepieciešama piena sēne, kokosriekstu ūdens, kanēlis.

pexels.com

3. Ingvers

Ingvera saknei piemīt daudz dažādu ārstniecisku īpašību. Tam piemīt pretiekaisuma īpašības. Brauna atzīst, ingveram piemīt antihistamīna līdzīga iedarbība. Tādējādi tas var palīdzēt cīnīties ar aizliktu degunu. Daudzi bezrecepšu medikamenti satur antihistamīnus. Antihistamīni samazina alerģijas izpausmes to iedarbības laikā. Regulāri uzturā lietojot ingveru, tas var sniegt tādu pašu efektu kā bezrecepšu pretalerģijas līdzekļi.

"Ingvers var veicināt arī gremošanas trakta darbību. Pareiza gremošanas trakta darbība veicina to, ka ķermenis absorbē visus vitamīnus, minerālvielas un barības vielas, kuras tiek uzņemtas ar pārtikas produktiem," atzīst klīniskā uztura speciāliste.

pexels.com

4. Kurkuma

Līdzīgi kā ingvers, arī kurkumai piemīt pretiekaisuma īpašības. Klīniskā uztura speciāliste Brauna atzīst, ka ir pierādīts tas, ka kurkuma lietošana uzturā, var mazināt gan iekaisumu, gan aizliktu degunu. Kurkumu bieži izmanto Indijas tradicionālajā medicīnā jeb ājurvēdā.

pexels.com

5. C vitamīns

Lietojot uzturā pārtiku, kas ir bagāta ar C vitamīnu, organismam tiks sniegts daudz laba. Visbiežāk tiek runāts, ka ar C vitamīnu bagāti produkti, palīdzēs stiprināt imūnsistēmu. Tomēr šiem produktiem piemīt arī antihistamīna iedarbība.

"Iesaku uzturā lietot krustziežu dārzeņus, kas ir bagāti ar C vitamīnu. Šie dārzeņi palīdzēs no organisma izvadīt liekos toksīnus," uzsver ārste.

Krustziežu dārzeņi ir rukolas, brokoļi, Briseles kāposti, kāposti, ziedkāposti, Ķīnas kāposti, rāceņi, redīsi, kolrābji, kreses, lapu kāposti, kāļi u.c.

"Mums ir jāmaina veids, kā mēs skatāmies uz sezonālajām alerģijām. Pēc pieredzes varu teikt, ka mani pacienti, izārstējot zarnu problēmas, samazināja arī sezonālās alerģijas simptomus. Hipokrāts ir teicis, ka visas slimības sākas zarnās, manuprāt, tā ir taisnība."



Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija