Vakcinācijas centros šodien vakcinēti 1034 cilvēki - uz pusi mazāk nekā būtu varēts

Lai gan pirmais vakcinēties gribētājs rindu pie vakcinācijas centra šodien ieņēma jau pulksten 6.55 , dienas vidū interese par “dzīvo rindu” apsīka. “Šodien centru kapacitāte un jauda bija lielāka nekā prioritāro grupu iedzīvotāju interese vakcinēties,” ierakstā Twitter dalījies Vakcinācijas projekta birojs. Kopumā lielajos vakcinācijas centros šodien vakcinēti 1034 iedzīvotāji.
©VM

Šodien pirmo reizi Latvijā tika izmēģināts vakcinācijai pret Covid-19 izmantot dzīvās rindas principu. Tiesa, tas gan nenozīmē, ka šodien vakcinēja jebkuru, kurš vēlējās to darīt. Iespēja vakcinēties joprojām ir tikai tiem, kas ietilpst prioritārajās grupās: seniori vecumā virs 60 gadiem, iedzīvotāji ar hroniskām slimībām, personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar smagi slimiem bērniem vai bērniem ar imūnsupresiju, un smagi slimu personu aprūpētāji.

Lai atvieglotu un paātrinātu vakcinēšanās procesu, šodien vakcinācijai lielajos centros - Ķīpsalā un "ATTA centrā" - nebija vajadzīgs ne pieraksts, ne arī ģimenes ārsta norīkojums tiem, kas sirgst ar hroniskām kaitēm.

Kopumā abiem centriem šodienai tika atvēlētas 2000 “AstraZeneca” ražotās vakcīnu devas.

Vakcinācijas projekta birojs vēsta, ka pirmās stundas laikā Ķīpsalas vakcinācijas centrā tikuši vakcinēti aptuveni 200 cilvēki, bet "ATTA centrā" Krasta ielā - aptuveni 80. Savukārt līdz pulksten 14 abos liela mēroga vakcinācijas centros Rīgā kopā vakcinēti vairāk nekā 700 iedzīvotāji. Kopumā šajos centros vakcinēti 1034 iedzīvotāji, tātad izlietota aptuveni puse no šodien šajos centros pieejamām vakcīnu devām. Centri šodien strādāja līdz pulksten 17.

“Šīs dienas “dzīvo rindu” izmēģinājums bija ļoti vērtīgs, jo reālajā dzīvē pārbaudījām, ka liela mēroga vakcinācijas centru kapacitāte ir vismaz pieckārt augstāka nekā šodien vakcinēto iedzīvotāju skaits. Līdz šim esam pakāpeniski un piesardzīgi plānojuši prioritāro grupu atvēršanu, cerot uz lielāku esošo atvērto prioritāro grupu iedzīvotāju gatavību vakcinēties, tostarp arī ar AstraZeneca vakcīnu “Vaxzervia”. Šodienas rezultātus ņemsim vērā, plānojot nākošos vakcinācijas procesa posmus,” uzsver veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Veselības ministrija informē, ka pirmdien, 12. aprīlī, vakcinācijai tiek atvērta jauna prioritārā grupa: Pirmsskolas, speciālās izglītības iestāžu un 1.-6. klašu pedagogi un darbinieki, kuri, veicot darba pienākumus, nonāk ciešā saskarē ar bērniem, kā arī citi pedagogi, kuri atsāk darbu klātienē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā