Atsākusies kļavu sulu tirdzniecība, drīz gaidāmas arī bērzu sulas

Laikam kļūstot nedaudz siltākām, ir atsācies kļavu sulu laiks. Aukstā nedēļas nogale, visticamāk, sulu tecēšanu ir piebremzējusi, bet nākošnedēļ, kad sinoptiķi sola īsti pavasarīgu laiku, sulas tecēs aumaļām.
©depositphotos.com

Šobrīd tiek tirgotas kļavu sulas, kuru cena ir nedaudz augstāka nekā pērn. Šogad pirmās kļavu sulas kurzemnieki jau sāka tirgot janvāra beigās, par 2 litriem prasot 3 eiro. Pērn tādu pašu daudzumu pirmo kļavu sulu varēja nopirkt par 2,80 eiro. Kļavu sulu cenas pēdējos gados gan nav daudz mainījušās, jo 2015. gadā un 2017. gadā to cena bija tāda pati kā šogad, bet 2018. gadā kļavu sulas maksāja 3,20 eiro par 2 litriem.

Šis gads nav kļavu sulu rekorda gads, jo pērn, pateicoties siltajai ziemai, pirmās kļavu sulas pie cienītājiem nonāca vēl agrāk - jau janvāra pirmajās dienās. Drīzumā gaidāmas arī bērzu sulas. No otrdienas laiks kļūs krietni siltāks, bet nedēļas otrajā pusē temperatūra vietām sasniegs pat +15 grādus.

Taču kamēr ir iespējams, var baudīt kļavu sulas. Par to dziedinošajām īpašībām rakstītos avotos minēts jau 16. gadsimtā, bet, visticamāk, par to labvēlīgo iedarbību uz organismu mūsu senči zināja jau sen. Kļavu sulas stiprina organismu, palīdz cīnīties ar vīrusu un citām infekcijām, arī ir labs līdzeklis pavasara avitaminozei, normalizē aknu un žultspūšļa darbību, uzlabo sirds un asinsvadu sistēmas darbu, ir labs profilaktisks līdzeklis elpošanas sistēmas uzturēšanai kārtībā, rakstīja žurnāls “Māja”.

Kļavu sula tiek uzskatīta arī par tonizējošu līdzekli, jo piesātina organismu ar enerģiju un dzīvesspēku, kā arī ir lielisks palīgs nervu sistēmas uzturēšanai kārtībā, tāpēc to pamatoti var uzskatīt pat par ļoti efektīvu dabisku antidepresantu. Tikai viena glāze kļavu sulas nodrošina organismu ar diennaktī nepieciešamo mikroelementu devu, kā arī uzlabo vielmaiņu. Protams, vislabāk sulu dzert svaigu un termiski neapstrādātu, taču to var izmantot arī ēdiena, jo īpaši dažādu desertu, dzērienu un saldumu gatavošanā. Kļavu sula lieliski sader ar medu, riekstiem, žāvētiem augļiem, pienu un skābpiena produktiem. Jāuzmanās tiem, kuru organisms ir tendēts uz alerģijām, kuriem ir hroniskas nieru slimības un kuri sirgst ar cukura diabētu. Sulu vislabāk izlietot, maksimums, četru dienu laikā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā