Kariņu mulsina Latvijā piekoptā prakse otro "AstraZeneca" poti saņemt pēc 9 nevis 12 nedēļām

Premjers Krišjānis Kariņš, kurš pirmo poti pret Covid-19 saņēma 11. februārī, valdības sēdē centās noskaidrot, kāpēc viņam uz otro poti jāierodas pēc deviņām nedēļām, nevis, piemēram, pēc 12 nedēļām kā to rekomendē speciālisti, lai izveidotos augstākā noturība. Šis jautājums premjeram un daudziem citiem, kuri tiek potēti ar “AstraZeneca”, rada neskaidrības un bažas.
©Mārtiņš Zilgalvis/F64

Premjers atgādināja, ka arī Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis ir minējis, ka otro poti labāk saņemt tuvāk 12 nedēļām. Tāpat šāda informācija ir lasāma vairākās publikācijās par “AstraZeneca” vakcīnām. Taču Latvijā lielākoties otra pote tiek nozīmēta par aptuveni mēnesi agrāk - pēc 8 vai 9 nedēļām.

Arī finanšu ministram Jānim Reiram nebija skaidrs šis jautājums, jo līdz šim konkrēta atbilde tā arī nav saņemta.

“Šāds jautājums rodas un radīsies varbūt daudziem vakcinējamiem. Tā nav tikai mana privāta interese,” sacīja K. Kariņš.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts ieteica šo neskaidro jautājumu noskaidrot pa telefonu 8989 vai arī ielūkoties jautājumu/atbilžu sadaļā. SPKC mājas lapā šajā sadaļā ietvertā informācija vēsta: “AstraZeneca un Oksfordas universitātes izstrādātajai vakcīnai ir divas devas. Ražotājs noteicis, ka otrā deva jāievada 4 līdz 12 nedēļas pēc pirmās devas. Latvijas Imunizācijas valsts padome rekomendējusi 9-12 nedēļu starplaiku. Šāds lēmums balstīts novērojumos par augstāko antivielu līmeni organismā. Mērķis ir otro devu ievadīt brīdī, kad antivielu rādītāji ir visaugstākie, tādējādi nodrošinot vislielāko iespēju izveidot ilgnoturīgu aizsardzību.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā