Papildu enerģijas avots – koenzīms Q10

Pavadīt augu dienu mājās, strādāt attālināti, pieskatīt bērnu skolas darbus, nepārtraukti būt gatavam dažādām izmaiņām un noteikumu grozīšanai – tas atņem pat vairāk spēku nekā ierastā dzīve un darbs līdz pandēmijai. Zinoši eksperti iesaka arī šajos apstākļos ievērot noteiktu dienas režīmu, katru dienu iziet svaigā gaisā, regulāri vingrot kaut vai turpat istabā un saprātīgi plānot mājassoli, tad pašsajūta būs labāka un varēs pievērsties arī tālākiem pasākumiem, lai justos moži un enerģiski. Viens no tādiem varētu būt koenzīma Q10 uzņemšana.
©depositphotos.com

Neaizstājams elements

Koenzīmam Q10 ir būtiska loma organisma enerģijas ieguves procesos. Tā ir viela, kas sastopama visās organisma šūnās un ir nepieciešama, lai taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus, kas uzņemti ar uzturu, pārvērstu enerģijā, kā arī nodrošinātu antioksidatīvo aizsardzību pret brīvajiem radikāļiem, kas veicina šūnu novecošanu un bojāeju. Visaugstākā Q10 koncentrācija ir tajos orgānos, kuriem vajag daudz enerģijas - sirds muskulī, smadzenēs, aknās, nierēs. Zināmu devu koenzīma Q10 var uzņemt ar pārtiku, tomēr lielāko daļu šīs vielas organisms sintezē pats.

Ar gadiem iekšējā sintēze jūtami samazinās un koenzīma Q10 sāk trūkt, tai skaitā arī sirds šūnām, tādēļ ir lietderīgi uzņemt to uztura bagātinātāju formā. Sintēze ir maksimāla 20 gadu vecumā; 40 gados - aptuveni par 30% zemāka, bet 60 gados - jau par 40 - 60% zemāka.

Kas noskaidrots pētījumos

Pēdējos gados respektablos zinātniskos izdevumos publicēti plašu pētījumu rezultāti, kuros pierādīta koenzīma Q10 pozitīvā ietekme uz sirds veselību. “Q-Symbio” pētījuma gaitā noskaidrots, ka pacientiem ar sirds mazspēju, ik dienas līdztekus savām parastajām sirdszālēm lietojot kapsulas ar koenzīmu Q10, nāves risks ar sirds slimībām bija par 43% mazāks nekā tiem, kuri saņēma tikai tradicionālo terapiju. Pētījums tika publicēts vienā no prestižākajiem kardioloģijas žurnāliem “Journal of the American College of Cardiology” un nokļuva pasaules ziņu virsrakstos. Šā starptautiskā pētījuma vadītājs Dr. Svends Oge Mortensens no Kopenhāgenas slimnīcas “Rigshospitalet” sirds veselības centra, iepazīstinot ar secinājumiem, norādīja, ka

koenzīmam Q10 var būt liela nozīme kā papildlīdzeklim kombinācijā ar tradicionālajām sirds mazspējas ārstēšanas metodēm.

Šīs vielas lietošana neizraisīja pētījuma dalībniekiem nekādas nevēlamas blakusparādības.
Sirdij nepieciešams daudz enerģijas, jo tai ik dienu jāveic ap 10 000 ritmisku kontrakciju. Sirds mazspēja, kas piemeklē daudzus vecākus cilvēkus, liecina, ka enerģijas nepietiek. Atzīts, ka koenzīms Q10 sirds mazspējas slimniekiem palīdz mazināt tādus simptomus kā cianoze, tūska, reiboņi. Koenzīmu Q10 iesaka lietot papildus nozīmētajai terapijai arī tiem, kas atkopjas no miokarda infarkta.

Lai netrūktu enerģijas

Koenzīmu Q10 jau vairākus gadu desmitus lieto cilvēki, kuriem vajadzīga papildu enerģija. Tas ir īpaši populārs sportistu un biznesmeņu vidū, kā arī to labprāt lieto cilvēki, kuri vecāki par 45 gadiem. Somijā veiktie pētījumi, kuros piedalījās profesionāli distanču slēpotāji, savulaik parādīja, ka pēc koenzīma Q10 lietošanas uzlabojās sasniegtie rezultāti, sportisti spēja ilgāk trenēties un ātrāk atgūt spēkus pēc sacensībām un intensīvas treniņu slodzes periodiem. Ir notikuši pētījumi, kas liek domāt, ka koenzīms Q10 palīdz arī hroniska noguruma gadījumā. Protams, vispirms jāpārliecinās, vai nogurums nav kādas nopietnas slimības simptoms.

Kā izvēlēties Q10 preparātus:

* Ieteicamas kapsulas ar eļļas pildījumu. Koenzīms Q10 ir taukos šķīstoša viela, tādēļ tam vajadzīga eļļa, lai varētu izšķīst un organisms varētu to uzņemt.

* Pārliecinies, ka kapsulas nav caurspīdīgas. Gaisma iznīcinoši iedarbojas uz preparāta sastāvu.

* Apspriedies ar farmaceitu - viņš zinās pastāstīt vairāk par produktiem un palīdzēs izvēlēties labāko variantu.

Enerģijas vairošanai ikdienā:

* Arī, strādājot attālināti, nošķir darba laiku un ārpusdarba laiku. Nosaki sev noteiktu grafiku, ievēro to pats un centies panākt, lai to respektē arī darba devējs.

* Novērs haosu sev apkārt. Nesakārtota vide ir viens no faktoriem, kas nemanāmi apēd mūsu enerģiju. Nākas tērēt vairāk laika un pūļu, lai kaut ko atrastu un vispār lai šādā vidē organizētu savu dzīvi un darbu. Tāpēc jāķeras pie darba, norokot papīru un dažādu citu lietu kaudzes, tās sašķirojot, sakārtojot un katrai lietai atvēlot savu vietu. Ja darbiņš šķiet neizdarāms, sāc ar vienu stūri, kārto kādu pusstundu, tad tur jau sāks iezīmēties noteikta sistēma.

* Izkusties. Lai vairotu enerģiju, noder gandrīz jebkura kustīga nodarbe, tai nav obligāti jānotiek sporta zālē. Der gan slēpošana vai nūjošana, gan pastaigas svaigā gaisā, gan arī dejošana, jo tā sniedz pozitīvas emocijas, attīsta koordināciju, liek vienlaikus darbināt gan muskuļus, gan smadzenes. Vienkārši ieslēdz mūziku un kusties.

* Neaizmirsti gaismu, ūdeni, gaisu. Ja uzmācas nogurums, mēģini 20 minūtes pastāvēt spilgtā saules gaismā. Možumu atgūt palīdz arī ūdens: var atsvaidzināties vēsā dušā vai arī vienkārši apslacināt seju ar ūdeni. Tāpat ir vērts atvērt logu un ielaist telpā svaigu gaisu.

* Biežāk dari to, kas sagādā prieku un sniedz pozitīvu enerģiju. Tu pats vislabāk zini, kas tas ir. Kad paveikts kas patīkams, arī apnicīgie rutīnas darbi sokas vieglāk.

* Normāli izgulies. Miegs ir dabas nolemtais enerģijas atjaunošanas veids cilvēkam un daudzām citām dzīvām būtnēm, un dabas likumi ir jārespektē.

* Nelolo negatīvas emocijas. Pandēmijas apstākļos pamats negatīvām emocijām atrodams uz katra stūra: darba zaudējums, ienākumu kritums, drebināšanās rindā pie veikala, pulcēšanās ierobežojumi, turklāt daļai sabiedrības šķiet netaisni, ka augstas amatpersonas pirmās saņēmušas vakcīnu. Tomēr, visu laiku nēsājot sevī skaudību, dusmas, bailes un citas negatīvas emocijas, mūsu organisms nemitīgi ir pakļauts spriedzei, paātrinās sirdsdarbība, ceļas asinsspiediens. Ja šāds stāvoklis ieilgst, cilvēks visu laiku jūtas noguris, viņam ir nomākta imūnsistēma. Lai pārvarētu šo stāvokli, ir svētīgi apgūt piedošanas mākslu un prasmi iejusties citu cilvēku ādā.

* Mērķtiecīgi kultivē sevī laipnību. Laipna izturēšanās pret ģimeni, draugiem, kolēģiem un svešiem cilvēkiem sekmē emocionālo labklājību. Nelieli darbiņi citu labā vairo pārliecību par sevi, attīsta pašdisciplīnu, veicina optimismu, galu galā liek justies laimīgākam, un tas ir labas garīgās veselības priekšnoteikums. Jo biežāk cilvēks izturas pret citiem laipni un izpalīdzīgi, jo biežāk tādu pašu attieksmi saņem pretī - arī tas ir sava veida enerģijas avots šajā sarežģītajā laikā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā