Ārstiem "Moderna", pansionātiem – "Astra Zeneca"

Latvijā ir pieejamas trīs vakcīnas pret Covid-19 - “Pfizer-BioNTech” vakcīna “Comirnaty”, ražotāja “Moderna Biotech Spain, S.L.” vakcīna “Moderna” un “Astra Zeneca” vakcīna. Tā kā potējamais nevar izvēlēties un, visticamāk, arī nākotnē nevarēs izvēlēties, ar kādu vakcīnu potēties, tad ir jāpaļaujas uz likteni vai uz vakcīnu dalītājiem.
©f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Līdz šim to, kura vakcīna tiks potēta, lielākoties noteica tās pieejamība. Tā kā Latvija pirmo saņēma “Pfizer-BioNTech” vakcīnu, tad pirmie, kurus potēja, saņēma tieši šo vakcīnu. Kad uz Latvijā tika atvestas “Moderna” vakcīnas, daļu no mediķiem potēja ar šo vakcīnu, daļu ar “Pfizer-BioNTech” . Pirmo “Astra Zeneca” vakcīnu Latvija saņēma 7. februārī. Tas bija laiks, kad bija pienākusi pansionātos dzīvojošos un strādājošo kārta potēties. Vienlaicīgi ar pansionāta iemītniekiem tieši šo vakcīnu saņēma arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Latvijas valsts prezidents Egils Levits un bijušie valsts prezidenti - Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga, Andris Bērziņš , Valdis Zatlers, Raimonds Vējonis.

Pagājušajā piektdienā Latvija saņēma uzreiz divu ražotāju vakcīnas - “Moderna” un “Astra Zeneca”. Kā tās tika sadalītas?

No piektdien piegādātājām 13 200 devām 11 640 devas uzreiz pēc kravas kontroles pārbaudēm tika sadalītas tālākai piegādei: 3770 devas (1970 “Astra Zeneca” vakcīnas un 1800 “Moderna” vakcīnas) ārstniecības personām, 7870 devas - sociālās aprūpes centru darbiniekiem un klientiem. Piektdien vakarā pēc vakcīnu piegādes kvalitātes apstiprinājuma vakcinācijas loģistikas pakalpojuma sniedzējs paspēja izvadāt dažas piegādes pa Rīgu - kopā uz 7 vietām, taču lielākā daļa tika izvadāta vakar - uz 46 vakcinācijas vietām Rīgā, Latgalē, Kurzemē un daļā Vidzemes. Šodien plānots vakcīnas nogādāt otrā daļā Vidzemes un Bauskas slimnīcā, ņemot vērā aktuālo vienošanos par piegādēm. Šodien vakcīnu saņems 9 vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji,”Neatkarīgajai atklāja Vakcinācijas projekta biroja komunikācijas konsultante Agnese Strazda.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā