Uz nra.lv
 

5 lietas, ko darīt, ja ir aizsmakusi balss

Veselība 31.janvāris 2021
 
pexels.com
Balss ikdienā pilda ļoti svarīgu funkciju, jo cilvēks pēc dabas ir sociāla būtne, kam nepieciešams komunicēt ar apkārtējiem. Tāpēc brīžos, kad balss aizsmok vai “pazūd pavisam”, jūtams izteikts diskomforts un pat ikdienišķas darbības kļūst grūtāk paveicamas. Visbiežāk aizsmakums ir simptoms kādai no elpceļu saslimšanām, un to pavada arī sauss klepus, taču tas nav vienīgais aizsmakuma cēlonis. Vairāk par to, kas rada aizsmakumu un ko darīt, lai balsi pēc iespējas ātrāk atgūtu, skaidro farmaceite Līga Cīrule.

“Aizsmakusi balss var izklausīties elpojoša, raupja, saspringta, var būt arī izmaiņas skaļumā vai tembrā. Jāatceras gan, ka balss aizsmakums ir simptoms, nevis slimība, un tā cēloņi var būt dažādi, tomēr, par laimi, visbiežāk tie nav nopietni un pazūd īsā laika posmā. Taču, ja aizsmakums saglabājas ilgāk par desmit dienām, ir nepieciešams konsultēties ar ārstu,” norāda farmaceite Līga Cīrule.

pexels.com

1. Arī čukstēt nedrīkst!

Lai aizsmakums mazinātos, pats svarīgākais ir balseni atpūtināt. Pāris dienas jāizvairās no runāšanas, kliegšanas, dziedāšanas.

Maldīgi uzskatīt, ka čukstēt drīkst, jo arī tā ir balss saišu nodarbināšana un nav mazāk kaitīga kā runāšana normālā balss tonī.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija