Mediķe: Vakcīna ir iespēja būt veselam un palīdzēt pacientiem

Pirmdien desmit Latvijas slimnīcās uzsākta vakcinācija pret Covid-19. Pirmie vakcīnas saņēma veselības aprūpes darbinieki, kuri ārstē pacientus ar Covid-19, un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki.
GAIĻEZERĀ. Pirmā, kas saņēma Covid-19 vakcīnu, bija stacionāra “Gaiļezers” 85. bīstamo infekciju nodaļas vadītāja Monta Madelāne. Šajā nodaļā ārstējas Covid-19 pacienti ©Rīgas Austrumu slimnīca

Lai arī vairākas slimnīcas sociālajos tīklos dalās ar jaunumiem par mediķu vakcināciju, atsevišķos stacionāros atklājies, ka vakcinēties pret Covid-19 gatavs tikai katrs desmitais mediķis.

Stradiņa slimnīcā gatavi vakcinēties 70 procenti

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca pirmdien uzsāka darbinieku vakcināciju pret Covid-19 infekciju. Trīs dienu laikā no 29. līdz 30. decembrim piecos vakcinācijas punktos slimnīcā plānots vakcinēt 1055 darbiniekus jeb vienu trešdaļu no slimnīcā strādājošajiem. Pirmais mediķis vakcīnu slimnīcā saņēma jau astoņos no rīta, stāsta slimnīcas pārstāve Janita Veinberga. Viņa norāda, ka primāri vakcīnu saņems tie ārstniecības un aprūpes darbinieki, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem, vai tie, kuriem ir vislielākā saskare ar jau apstiprināti inficētiem vai potenciāli inficētiem pacientiem - visu trīs atvērto Covid-19 pacientu nodaļās strādājošie, Neatliekamās medicīnas centrā vai reanimācijas nodaļā nodarbinātie. Pēc tam vakcīnu saņems citu slimnīcas struktūrvienību darbinieki.

Laikus gatavojoties slimnīcas darbinieku vakcinācijai, aptaujas veidā tika noskaidrota slimnīcā strādājošo vēlme saņemt vakcīnu vai pagaidām atturēties. 70 procenti no aptaujātajiem darbiniekiem norādīja: “Jā, vakcinēšos.” Kopā nedēļas laikā aptaujā piedalījās nedaudz vairāk kā 2000 darbinieku. “To slimnīcas darbinieku, kuri pašlaik vakcinēties nevēlas, visbiežāk minētie iemesli ir esošais veselības stāvoklis vai nogaidoša attieksme, kas nozīmē, ka vakcinēto darbinieku skaits potenciāli pieaugs,” stāsta Janita Veinberga.

Mediķi vakcinējas un atgriežas pie pacientiem

VAKCINĒJĀS arī Toksikoloģijas un sepses klīnikas anesteziologs reanimatologs Roberts Stašinskis / Rīgas Austrumu slimnīca

Vakcinācija uzsākta arī lielākajā Latvijas slimnīcā - Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kas saņems pusi no pirmajā kārtā Latvijai piegādātajām vakcīnu devām. Pirmā, kas saņēma Covid-19 vakcīnu, bija stacionāra “Gaiļezers” 85. bīstamo infekciju nodaļas vadītāja Monta Madelāne. Šajā nodaļā ārstējas Covid-19 pacienti. Vakcinējās arī Toksikoloģijas un sepses klīnikas anesteziologs reanimatologs Roberts Stašinskis un anesteziologs reanimatologs Viktors Saksons.

VISVAIRĀK Covid-19 pacientu ārstējas tieši Rīgas Austrumu slimnīcā, tāpēc tieši šī slimnīca saņēmusi vislielāko skaitu vakcīnu, pusi no pirmajā reizē Latvijai piegādātajām / Rīgas Austrumu slimnīca

Neatkarīgā rakstīja, ka Latvija saņēma pirmās ražotāja “Pfizer/BioNTech” vakcīnas “Comirnaty”, kopumā 9750 devas, kuras tiks nodrošinātas kopumā 4875 veselības aprūpes darbiniekiem. Nākamās vakcīnu piegādes plānotas pēc nedēļas - ap 4. vai 5. janvāri, kad Latvija saņems līdzīgu apjomu devu. Tāpat janvāra beigās ražotāji plāno “Moderna” un “AstraZeneca” izstrādāto vakcīnu piegādes, ja pirms tam pozitīvi noslēgsies šo zāļu reģistrācija.

Veselības ministrijas speciālisti vēlreiz norāda, ka vakcinēšanās pret Covid-19 ir brīvprātīga un pilnībā valsts apmaksāta. Uzreiz pēc Covid-19 pacientus ārstējošā personāla un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem vakcinēties varēs visi pārējie veselības aprūpes darbinieki, sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti, pēc tam cilvēki ar hroniskām slimībām un personas no 60 gadu vecuma, kā arī operatīvo dienestu darbinieki, izglītības iestāžu darbinieki un cilvēki ieslodzījuma vietās. Plānots, ka visu pārējo Latvijas iedzīvotāju vakcinēšana notiks, sākot no 2021. gada otrā ceturkšņa.

Mediķe: jāvakcinējas, lai paši būtu veseli un varētu palīdzēt pacientiem

Arī Vidzemes slimnīcā pirmdien uzsākta darbinieku vakcinācija pret Covid-19. Pirmā to saņēma vecākā radiogrāfere Agnese Ivane. Viņai nav bijušas šaubas ne par vakcīnas drošumu, ne par nepieciešamību vakcinēties. Diendienā viņa veic radioloģiskos izmeklējumus arī Covid-19 inficēto pacientu nodaļās un ir pieredzējusi, ka inficējas arī kolēģi.

“Kaut kas jādara lietas labā, un vakcinācija ir iespēja, kas jāizmanto, lai es pati un kolēģi būtu veseli un varētu palīdzēt pacientiem,”

uzskata A. Ivane.

VALMIERĀ. Pirmo vakcīnu Vidzemes slimnīcā saņēmusi vecākā radiogrāfere Agnese Ivane (vidū), vēsturiskā foto kopā ar procedūru kabineta māsām un vakcinācijas veicējām Dainu Bergmani (no kreisās) un Zentu Auziņu (no labās) / Vidzemes slimnīca

Slimnīcas Ambulatorās daļas vadītāja Liene Melbārde pastāstīja, ka pirmdienas rīta agrumā procedūru kabinetam tika piegādātās pirmās vakcīnas, kuras paredzētas 55 darbiniekiem un tiks izlietotas trīs dienu laikā. Paredzēts, ka primāri vakcīnu saņems tie ārstniecības un aprūpes darbinieki, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem, un tie, kuriem ir vislielākā saskare ar inficētiem vai potenciāli inficētiem pacientiem, tas ir, Covid-19 pacientu nodaļās strādājošie, Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļā un diagnostiskās radioloģijas nodaļā nodarbinātie. Līdz šim vakcinācijai pieteikušies teju 300 darbinieki, pārsvarā medicīnas personāls.

Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs darbinieku atsaucību un aktivitāti, piesakoties vakcinācijai, novērtē atzinīgi. “Kurš gan cits to darītu ar tādu izpratni, ja ne mediķi? Katru dienu viņi strādā pirmajās rindās cīņā ar infekciju un redz tās izraisītās sekas, arī paši diemžēl inficējas un slimo. Vakcinācija - tas ir ceļš un iespēja ātrāk atgriezties normālā dzīvē, pēc kuras ilgojas gan mediķi, gan mūsu pacienti un jebkurš iedzīvotājs Latvijā un citviet pasaulē,” saka slimnīcas vadītājs, kurš arī pats pirmdien saņēma vakcīnu.

Vakcīna paredzēta pieaugušajiem

Vakcīna “Comirnaty”, ar kuru pirmdien uzsākās vakcinācija, paredzēta koronavīrusa infekcijas novēršanai personām vecumā no 16 gadiem. Pētījumos šī vakcīna uzrādīja 95 procentu iedarbīgumu simptomātiskas slimības novēršanai. Šī vakcīna darbojas, sagatavojot organismu aizsardzībai pret Covid-19, tā satur molekulu ar nosaukumu RNA ziņnesis (mRNA), kam ir uzdots veidot S-proteīnu. Šāds proteīns atrodas uz SARS-CoV-2 vīrusa virsmas, ko vīruss izmanto, lai iekļūtu organisma šūnās, skaidro vakcinācijas eksperti.

Vakcīna satur informāciju par daļu no vīrusa, kas nepieciešama, lai organisms var izveidot savu aizsargreakciju. Vakcīna nesatur ne vīrusu, ne tā daļiņas un nespēj radīt organismā infekciju.

Kad personai tiks injicēta vakcīna, dažas organisma šūnas nolasīs mRNA norādes un pagaidu režīmā saražos S-proteīnu. Cilvēka imūnsistēma, atpazīstot šo proteīnu kā svešu, sāks ražot antivielas un aktivizēs T šūnas, lai tam uzbruktu. Vakcīnas mRNA nesaglabājas organismā, bet īsi pēc vakcinēšanās tiek sadalīts. Tāpat šī vakcīna nespēj ietekmēt organisma DNS.

Vakcīnas saņems arī reģionālās slimnīcas, taču mediķu noskaņojums slimnīcās ir dažāds. Daļa slimnīcu pauž neviltotu prieku par to, ka vakcīnas ir beidzot parādījušās, jo tā ir cerība apturēt Covid-19 straujo izplatību. Tomēr virkne mediķu pauduši nogaidošu jeb pat noraidošu attieksmi pret sniegto iespēju pašiem vakcinēties. Aptaujas par vēlmi vakcinēties pret Covid-19 veiktas visos stacionāros. Daugavpils reģionālajā slimnīcā sākotnēji gatavību vakcinēties pauda tikai pieci procenti mediķu, taču tagad viņu skaits ir pieaudzis līdz desmit procentiem, kas tomēr ir salīdzinoši maz. Slimnīcas valdes loceklis Grigorijs Semjonovs pastāstīja, ka pašlaik plānots slimnīcā vakcinēt simt mediķus no slimnīcas un vēl 75 no neatliekamās palīdzības dienesta. Viņš norādīja, ka slimnīcā noris skaidrojošais darbs par vakcināciju, un, visticamāk, mediķu skaits, kuri tomēr izlems par labu vakcinācijai, palielināsies.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā