Valdība izšķiras par slimnīcu darba ierobežojumu

Pēc epidemiologu prognozēm, slimnīcās slodze Covid-19 pacientu dēļ turpinās pieaugt, jo aptuveni desmit līdz piecpadsmit procentiem Covid-19 pacientu ir nepieciešama ārstēšana slimnīcā.
SAGLABĀS palīdzību vēža, tuberkulozes un HIV pacientiem, kā arī traumatoloģijas un rehabilitācijas pakalpojumus ©Elmārs Rudzītis/F64

Lai uzņemtu visus Covid-19 pacientus un vienlaikus nodrošinātu neatliekamo medicīnisko palīdzību arī citiem pacientiem akūtā situācija, valdība pieņēma lēmumu ierobežot plānveida veselības pakalpojumus stacionāros un dienas stacionāros.

Slimību profilakses un kontroles centra statistika liecina, ka pagājušajā nedēļā, salīdzinot ar vienu nedēļu iepriekš, palielinājies gan ar Covid-19 saslimušo cilvēku skaits (par 50 procentiem), gan stacionēto Covid-19 pacientu skaits (par 32,6 procentiem). Ārstēšanās slimnīcā nepieciešama aptuveni desmitajai daļai pacientu, tāpēc, palielinoties Covid-19 pacientu skaitam kopumā, pieaugs arī stacionēto slimnieku skaits. Pašlaik slimnīcās ārstējas 516 pacienti - ar vidēji smagu vai smagu slimības gaitu, un šis skaitlis katru dienu palielinās. Veselības ministrijā skaidro, ka stacionārajām ārstniecības iestādēm ir jābūt gatavām palīdzību sniegt gan Covid-19 pacientiem, gan nodrošināt akūto un neatliekamo palīdzību pacientiem ar citām saslimšanām, tāpēc uz laiku slimnīcās netiks sniegta plānveida palīdzība, kā arī strādās atsevišķas dienas stacionāru programmas.

Par iespēju ierobežot slimnīcu darbu visā valstī, lai varētu visus spēkus veltīt Covid-19 pacientiem un nepārtrauktu akūto pacientu ar citām slimībām uzņemšanu, Veselības ministrijā sprieda jau pagājušajā nedēļā, tomēr tobrīd Valsts operatīvā medicīniskā komisija neuzskatīja par vajadzīgu virzīt šāda lēmuma pieņemšanu, norādot, ka situāciju ar resursiem un Covid-19 pacientu ārstēšanu jārisina katrai ārstniecības iestādei pašai. To arī norāda Veselības ministrija, uzsverot, ka šāds lēmums vienlaikus ar lielākiem ierobežojumiem visās jomās pieņemts, lai “slimnīcu gatavība būtu lielāka arī straujam Covid-19 pacientu skaita pieaugumam”.

Ierobežojumi spēkā jau tagad

Slimnīcām no 3. decembra ir pienākums ierobežot plānveida veselības aprūpes pakalpojumus, kas tiek sniegti stacionārā un dienas stacionārā. Daudzi veselības aprūpes pakalpojumi netiks pārtraukti ‒ arī turpmāk tiks nodrošināta neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība, tai skaitā izmeklējumi un konsultācijas. Iepriekšējā apjomā tiks sniegti ambulatorie veselības aprūpes pakalpojumi, tai skaitā speciālistu konsultācijas. Netiks atceltas arī onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte.

IEROBEŽOS. Atšķirībā no ārkārtas situācijas pavasarī tagad ierobežoti ir plānveida pakalpojumi stacionāros un dienas stacionāros, bet ne ambulatorā palīdzība. Tādā veidā Veselības ministrija cenšas mazināt ārkārtas situācijas ietekmi uz visiem pacientiem, lai būtu pieejama vismaz kaut kāda palīdzība, ne tikai akūtā

Veselības ministrija skaidro, kādi pakalpojumi saglabāsies dienas stacionāros. Saglabāsies pakalpojumi onkoloģiskiem un citu slimību pacientiem, lai nodrošinātu terapijas nepārtrauktību - ķīmijterapiju, bioloģiskos medikamentus, orgānu aizstājējterapiju; netiks pārtraukta staru terapija, kā arī dienas stacionāra pakalpojumi hematoloģijā. Turpinās darboties aizvietojošās terapijas kabineti narkotiku atkarīgajiem - proti, metadona un buprenorfīna programmas. Dienas stacionārā notiks to pacientu veselības aprūpe, kuriem jāturpina vai jāpabeidz stacionārā neatliekamā kārtā uzsākta ārstēšana. Pastāvot ierobežojumiem, turpinās darbu invazīvā kardioloģija un invazīvā radioloģija.

Slimnīcas sazināsies ar pacientiem

Veselības ministrija noteikusi, ka katrai ārstniecības iestādei individuāli jāsazinās ar pacientu, lai informētu, ja kāds pakalpojums tiks atlikts. Vienlaikus šie pacienti nezaudēs savu rindu, un, atjaunojot konkrēto pakalpojumu sniegšanu, tos saņems prioritāri.

Ja cilvēks, piemēram, kopā ar ģimenes ārstu izlemj, ka kāds pakalpojums pašlaik nav nepieciešams, svarīgi ir atcelt pierakstu ārstniecības iestādē.

Neraugoties uz ārkārtas situācijas ierobežojumiem, stacionāros obligāti arī turpmāk būs jānodrošina akūtā un neatliekamā medicīniskā palīdzība, onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte. Medicīniskā palīdzība tiek saglabāta noteiktām pacientu grupām ‒ onkoloģijā, HIV/AIDS, tuberkulozes pacientiem, psihiatrijā, lipīgo ādas slimību un seksuāli transmisīvo slimību pacientiem un traumatoloģijā. Medicīniskos pakalpojumus saņems arī pacienti, kuriem nepieciešama rehabilitācija un kuriem šī pakalpojumu atlikšana var radīt invaliditātes risku vai darbaspēju zaudēšanu, tai skaitā bērniem, kuriem rehabilitācijas pakalpojumu atlikšana saistīta ar ievērojamu funkcionēšanas traucējumu pasliktināšanos. Lai saņemtu precīzāku informāciju par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, Veselības ministrija aicina sazināties ar Nacionālo veselības dienestu pa telefonu 80001234.

Pārtrauc medicīnas tūrismu

Valdība arī nolēmusi līdz ārkārtējās situācijas beigām pārtraukt veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu medicīnas tūrisma ietvaros. Taču veselības ministram būs tiesības atļaut šo pakalpojumu sniegšanu gadījumos, kas saistīti ar humāniem apsvērumiem.

Veselības inspekcijas informācija liecina, katru nedēļu medicīnas tūrisma nolūkā Latvijā ieceļo vairāk nekā 100 personas no valstīm ar augstu Covid-19 izplatību,

tādējādi radot papildu risku ievesto gadījumu izplatībai valstī. Tāpat šo pacientu aprūpe papildus prasa veselības aprūpes speciālistu resursus, kas pašlaik ir nepieciešami veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai vietējiem iedzīvotājiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā