Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk jūt Covid-19 ietekmi uz dzīvi

Koronavīrusa izraisītā ārkārtas situācija ietekmē arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju, liecina jaunākie “Kantar” veiktā Covid-19 barometra pētījuma dati. Vasarā Covid-19 ietekmi izjuta trešdaļa iedzīvotāju, bet pašlaik tā uzskata jau puse Latvijas iedzīvotāju
IEVĒROS. Pētījums atklāj, ka būtiski palielinājies to iedzīvotāju skaits, kas ir gatavi ievērot noteiktos drošības pasākumus Covid-19 ierobežošanai ©Vladislavs Proškins/F64

Vasarā koronavīrusa izraisītā ārkārtas situācija bija atcelta un ar Covid-19 saslimušo skaits bija neliels - tas ir viens no izskaidrojumiem, kāpēc, visticamāk, cilvēku īpatsvars, kuri izjuta koronavīrusa ietekmi, bija mazāks. Jaunākie pētījuma dati rāda, ka pašlaik šī situācija ietekmē gandrīz pusi (46 procenti) Latvijas iedzīvotāju ikdienas dzīvi (jūnijā šis rādītājs bija 38 procenti, bet augustā 31 procents).

Kāpj satraukums Covid dēļ

Vislielākā ietekme vērojama tieši jauniešu vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem. Pētījuma autori norāda, ka pieaudzis to jauniešu skaits, kuri uzskata, ka esošā situācija atstāj negatīvu ietekmi uz viņu garīgo veselību (augustā to atzina 34 procenti jaunieši, bet pašlaik par to ir pārliecināti jau 51 procents). Valstī kopumā trešā daļa iedzīvotāju uzskata, ka pašreizējā situācija spēcīgi ietekmē viņu garīgo veselību, un arī šis rādītājs ir pieaudzis salīdzinājumā ar vasaru.

Puse no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem atklāj, ka ir satraukušies par šī brīža situāciju. Vasaras periodā uztraukums sabiedrībā turpināja samazināties, bet rudenī, aktivizējoties vīrusa izplatībai, tas ir pieaudzis. To skaidri parāda pētījuma dati: martā, kad tikko kā bija izsludināta ārkārtas situācija, satraukumu pauda 66 procenti cilvēku, vasarā ap trīsdesmit procenti, bet pašlaik satraukuma rādītājs atkal ir būtiski audzis. Pētījuma autori uzsver: būtiski, ka satraukums pieaudzis visu iedzīvotāju vidū, gan jauniešos, gan vecāka gadagājuma cilvēkos.

Palielinās cilvēku skaits, kas ievēro drošību

Pētījums arī atklāj, ka būtiski palielinājies arī to iedzīvotāju skaits, kas ir gatavi ievērot noteiktos drošības pasākumus (no 57 procentiem augustā uz 71 procentam novembrī). Tajā pašā laikā cilvēki ir nobijušies, ka var saslimt, neatkarīgi no tā, cik ļoti viņi par sevi rūpējas un ievēro piesardzības pasākumus.

Aptauja arī atklāj, ko cilvēki domā par veselības aprūpes sistēmu, un

diemžēl situācijas saasināšanās radījusi lielāku neticību veselības sistēmai - tikai 29 procenti aptaujāto domā, ka ar vīrusa uzliesmojumu tiekam galā labi

(augustā cilvēku īpatsvars, kas uzskatīja, ka veselības aprūpe tiek labi galā, bija 37 procenti). Savukārt pēdējo mēnešu laikā nav būtiski mainījies to iedzīvotāju skaits (28 procenti gan augustā, gan novembrī), kas domā, ka valdība dara visu, ko spēj, lai samazinātu krīzi.

61 procents aptaujāto norāda, ka pamana un dzird daudz informācijas par jaunāko situāciju. Vairāk nekā puse iedzīvotāju atzīst, ka katru dienu pārbauda, cik ir no jauna inficējušos ar Covid-19 un cik ir mirušo.

“Kantar” Covid-19 barometra pētījums tiek veikts par to, kā Covid-19 ietekmē patērētāju rīcību, attieksmi un gaidas. Globālā pētījuma ietvaros katrā pētījuma vilnī tiek aptaujāti ap 100 000 cilvēku vairāk nekā 60 valstīs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā