Covid-19 dēļ neiesaka atlikt bērnu vakcināciju

Latvijas ekspertu vidū ir vienots uzstādījums, ka ir ļoti svarīgi turpināt gan valsts imunizācijas kalendārā paredzēto, gan citu rekomendēto vakcināciju bērniem un pieaugušajiem un nekādā gadījumā neatlikt to Covid-19 situācijas dēļ, uzsver Bērnu slimnīcas infektoloģe Dace Zavadska. Lai uzlabotu sabiedrības izpratni un veicinātu vakcinācijas pakalpojumu pieejamību visai ģimenei, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā darbu sāks Ģimenes vakcinācijas centrs.
©F64

Pediatri neiesaka pārtraukt vakcinēšanu

Covid-19 izplatība un no tās izrietošie piesardzības pasākumi pavasarī radīja situāciju, kad cilvēki atlika citādi veiksmīgi īstenotos veselības profilakses pasākumus. Tomēr Pasaules veselības organizācijas un Latvijas ekspertu vidū ir vienots uzstādījums, ka ir ļoti svarīgi turpināt gan valsts imunizācijas kalendārā paredzēto, gan citu rekomendēto vakcināciju bērniem un pieaugušajiem un nekādā gadījumā neatlikt to,” norāda Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska. “Redzam, cik ģimenēm ir sarežģīti apmeklēt vairākus speciālistus un cik daudz neskaidrību par vakcināciju īpaši šobrīd ir gan pacientiem, gan speciālistiem. Mēs vēlamies uzlabot pacientu pieredzi un veidot vienotu kompetenču centru vakcinācijas jautājumos, kļūstot no bērnu par visas ģimenes centru, tādā veidā arī paplašinot mūsu sniegtos pakalpojumus vecākiem, kolēģiem un sabiedrībai kopumā.”

Konsultācijas un vakcīnas

Ģimenes vakcinācijas centrā gan bērni, gan pieaugušie var saņemt profesionālas konsultācijas un mūsdienīgas, drošas un efektīvas vakcīnas. Dace Zavadska stāsta, ka centrā visiem iedzīvotājiem turpmāk būs pieejams plašs vakcīnu klāsts, tostarp, valsts apmaksātas un eksotisko valstu apmeklēšanai nepieciešamās vakcīnas.

Īpaša uzmanība tiks veltīta grūtniecēm, reto slimību pacientiem, priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem un citiem riska grupu pacientiem.

Ģimenes vakcinācijas centrs diemžēl pašlaik ir arī vienīgā vieta Latvijā, kas vakcinē grūtnieces ar garā klepus komponenti saturošām vakcīnām, kas ir ārkārtīgi svarīgi zīdaiņu mirstības un smagas saslimšanas ar garo klepu mazināšanai.

Ņemot vērā sabiedrībā bieži plaši izplatītos mītus par vakcināciju, kā arī daudzos jautājumus vakcinācijas sakarā, kurus cilvēki meklē tīmeklī, Bērnu slimnīca izveidojusi interneta resursu, lai nodrošinātu iespēju vienuviet iepazīties ar aktuālu, uz pierādījumiem balstītu informāciju par vakcinācijas pamatlietām. Ģimenes vakcinācijas centra speciālisti ir apkopojuši un publiskojuši plašu materiālu klāstu Bērnu slimnīcas mājaslapā (www.bkus.lv, tālāk sekojot norādei par vakcinācijas centru).

NEPĀRTRAUKT. Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska uzsver, ka Covid-19 pandēmija raisījusi bažas, vai tagad jāvakcinē bērni. Šādā situācijā noteikti jākonsultējas ar speciālistiem, bet vakcināciju atlikt nevajag

Šis resurss ir veidots, lai palīdzētu ikvienam izprast, kā veidojas aizsardzība pret konkrētām infekcijas slimībām pēc vakcinācijas, kāpēc varam būt mierīgi par mūsdienu vakcīnu drošumu, un gūt atbildes uz citiem jautājumiem,” stāsta D. Zavadska. Tajā var atrast arī jaunākās rekomendācijas dažādās vakcinācijas situācijās gan bērniem, gan pieaugušajiem un citus kvalitatīvus materiālus padziļinātas izpratnes veidošanai.

Ārsti atgādina

Dace Zavadska skaidro, ka vakcinācija ir pierādīta kā labākais, efektīvākais un drošākais infekcijas slimību profilakses līdzeklis. Tieši jaundzimušajiem un zīdaiņiem ir paaugstināts risks inficēties un saslimt, bet, slimībai noritot smagi, ar nopietnām komplikācijām, diemžēl daļai var iestāties nāvei. Imūnā sistēma zīdaiņiem un bērniem līdz divu gadu vecumam nav vēl pilnībā nobriedusi un nespēj adekvāti aizsargāt organismu no saslimšanas, ko var izraisīt veselībai bīstami mikroorganismi. Pavisam cita imūnās sistēmas aizsardzības veidošana pret mikrobu un tam sekojošu slimību ir panākama droši, maigi un efektīvi ar vakcinācijas palīdzību.

Arī pieaugušajiem

Decembrī Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centrā darbu sāks pieaugušo vakcinācijas speciālists - ārste Zane Kobiaka, ar kuru būs iespējams detalizēti pārrunāt individuālās vakcinēšanās vajadzības, izvērtējot savu veselības stāvokli, tostarp hroniskās saslimšanas, iepriekš saņemtās vakcīnas, kā arī profesionālos riskus un citus jautājumus. Ārste konsultēs pacientus par aktuālo iespēju vakcinēties un pasargāt sevi no pneimokoku pneimonijas, dzemdes kakla vēža, difterijas, stinguma krampjiem un citām vakcīnregulējamām slimībām. Piemēram, šobrīd gada aukstais periods ir piemērotākais, lai vakcinētos pret ērču encefalītu un sagaidītu vasaru droši.

Nereti tieši pašiem pieaugušajiem ir sarežģīti saprast, kādas vakcīnas būtu svarīgas viņu veselības saglabāšanai. Pieejamo vakcīnu piedāvājums ir paplašinājies, atkārtoti veicamās vakcīnas ir aizmirstas un nav veiktas, dzīvesveids ir mainījies, radušās veselības problēmas un arī Covid-19 pandēmija raisa bažas, ‒ tas viss var mulsināt cilvēkus, apgrūtināt lēmumu pieņemšanu un veicināt nevēlamu vakcinācijas atlikšanu. Tādēļ mēs pieņēmām lēmumu paplašināt sniegtos pakalpojumus sabiedrībai kopumā,” stāsta Dace Zavadska.

FAKTI

Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centrs

Lai pieteiktos uz vizīti, pacienti aicināti slimnīcas mājaslapā aizpildīt pieteikuma formu vai zvanīt pa tālruni 80708866.

Gadījumos, ja nepieciešama vakcinācija ceļojumam, nepieciešams sniegt informāciju par galamērķi un ilgstošām pieturvietām.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā