Skopojas ar Covid-19 piemaksām mediķiem

Valdība nolēmusi piešķirt piemaksas mediķiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 seku novēršanu oktobrī. Piemaksas līdzīgi kā pavasarī paredzētas 20 līdz 50 procentu apmērā.
NOVĒRTĒJUMS. Interesants ir fakts, ka piemaksām par darbu oktobrī ar Covid-19 pacientiem nosaka summu, ko nedrīkst pārkāpt, taču nākamo divu mēnešu piemaksas izmaksās tikai nākamgad, kad zinās, cik tādu ir jāizmaksā ©Kaspars Krafts/F64

Tomēr vienlaikus valdības rīkojumā minēts, ka Finanšu ministrijai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem šīm piemaksām jāpiešķir finansējums, kas nepārsniedz 2,9 miljonus eiro. Tas nozīmē, ka, aprēķinot piemaksas jau konkrētām slimnīcām un konkrētiem mediķiem, būs jāiekļaujas atvēlētajā budžetā.

Šāda summa nepieciešama, lai piešķirtu piemaksas mediķiem un “atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos ārkārtas sabiedrības veselības apdraudējumā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu” par vienu mēnesi. Valdība pilnvarojusi veselības ministru lemt par finansējuma izlietojumu atbilstoši faktiskajai nepieciešamībai.

Veselības ministrijā pastāstīja, ka no kopējās summas trešdaļa jeb kopumā 853 594 eiro paredzēti valsts un pašvaldību ārstniecības iestādēm, kuras sniedz stacionāros veselības aprūpes pakalpojumus un kurās ir stacionēti Covid-19 pacienti. Tas ļaus nodarbinātajiem, kuri ir iesaistīti Covid-19 pacientu ārstēšanas procesā, nodrošināt piemaksas 20 līdz 50 procentu apmērā no mēnešalgas. 751 918 eiro paredzēti valsts un pašvaldību ārstniecības iestādēm, kuras sniedz stacionāros veselības aprūpes pakalpojumus, uzņemšanas nodaļās nodarbinātajiem.

Piemaksām ģimenes ārstu praksēm tiks atvēlēti 707 396 eiro, savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku piemaksām ‒- 331 079 eiro. Saskaņā ar valdības lēmumu piemaksa būs noteikta arī farmaceitiem par kompensējamo medikamentu izsniegšanu no A saraksta ‒ 0,71 eiro par vienu recepti. Finansējums piemaksām paredzēts arī Slimību profilakses un kontroles centram, Nacionālajam veselības dienestam un Veselības ministrijai.

Līdz šim publiski izskanējusi informācija, ka piemaksas mediķiem tiks izmaksātas par darbu arī novembrī un decembrī, taču šajā valdības dokumentā pagaidām tam nav paredzēts finansējums, lai gan anotācijā norādīts, ka piemaksas būs līdz pat 31. decembrim.

Veselības ministrija paskaidro, ka piemaksas arī turpmākajos mēnešos plānots maksāt, ne tikai oktobrī. Taču piemaksām par 2020. gada novembri un decembri nepieciešamais finansējums tiks apkopots tikai janvārī un februārī, līdz ar to apmaksai papildus nepieciešamie finanšu līdzekļi būs pieprasāmi no 2021. gada budžeta. Visticamāk, arī no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Covid-19 piemaksas mediķiem

Piemaksa līdz 50% apmērā no mēnešalgas darbiniekiem, kuri ir iesaistīti Covid-19 pacientu ārstēšanas procesā

Rīgas Austrumu slimnīcā

Stradiņa slimnīcā

Bērnu slimnīcā

Liepājas reģionālajā slimnīcā

Daugavpils reģionālajā slimnīcā

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā

Jelgavas pilsētas slimnīcā

Vidzemes slimnīcā

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā

Rēzeknes slimnīcā

Piemaksa līdz 30% apmērā no mēnešalgas uzņemšanas nodaļās nodarbinātajiem

Rīgas Austrumu slimnīcā

Stradiņa slimnīcā

Bērnu slimnīcā

Piemaksa līdz 20% apmērā no mēnešalgas pārējās valsts un pašvaldību ārstniecības iestādēs nodarbinātajiem, kur ievietoti Covid-19 pacienti pārējās valsts un pašvaldību ārstniecības iestādēs, kuras sniedz stacionāros veselības aprūpes pakalpojumus, uzņemšanas nodaļās nodarbinātajiem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā nodarbinātajiem noteiktiem Veselības ministrijas, Slimību profilakses un kontroles centra un Nacionālā veselības dienesta ierēdņiem un darbiniekiem ģimenes ārstu praksēm

Avots: Veselības ministrija

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā