Veselības budžets: zālēm naudas pat mazāk

Veselības nozares budžets nākamgad būs par 171 miljonu eiro lielāks, tomēr papildu finansējumu valdība ir piešķīrusi tikai mediķu algu palielinājumam. Ne kompensējamo medikamentu plašākai pieejamībai un jaunu zāļu iekļaušanai valsts apmaksājamo sarakstā, ne pakalpojumu tarifu palielināšanai slimnīcās, par ko tās cīnās jau vairākus gadus, finansējums nav atrasts.
VESELĪBAS ministrijas pieprasījums papildu finansējumam prioritārajiem pasākumiem bija vairāk nekā 800 miljoni eiro, bet valdība vienojās atbalstīt tikai mediķu algām nepieciešamo ©Oksana Džadana/F64

Šonedēļ Saeimas komisijas sāk skatīt 2021. gada budžeta projektu. Viena no diskutablākajām sadaļām ir veselības nozares budžets. Pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, veselības nozares budžets nākamgad pieaugs par 14 procentiem, tomēr tas sabiedrībai, īpaši pacientiem, kuriem nepieciešamas kompensējamās zālēs, liek vilties, pat ja kopumā lielākā daļa atbalsta nepieciešamību ārstiem, māsām un sanitāriem palielināt algas.

Obligātais minimums

Kopumā veselības nozares budžets nav tikai daži miljoni. Šogad līdzīgi kā pērn budžeta izdevumi pārsniedz vienu miljardu eiro. Finanšu ministrijā skaidro, ka veselības nozarei no kopējiem valsts izdevumiem 2021. gadā tiks novirzīti 12,6 procenti jeb 1,356 miljardi eiro, kas salīdzinājumā ar 2020. gadā plānoto ir par 171,6 miljoniem eiro jeb 14,5 procentiem vairāk. Palielinājums galvenokārt saistīts ar papildu finansējuma piešķiršanu ārstniecības personu darba samaksas pieauguma nodrošināšanai, veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai trūcīgām pilngadīgām personām, kā arī lai nodrošinātu reģionālo slimnīcu intensīvās terapijas nodaļu paplašināšanu un izolācijas boksu izveidi pacientu plūsmu nodalīšanai Covid-19 krīzes pārvarēšanai.

Tātad faktiski no prioritārajiem veselības jomas pasākumiem valdība ir atbalstījusi tikai vienu - mediķu algu palielinājumu. Jāatgādina, ka tas tikai nosacīti ir prioritārs pasākums, jo mediķu algu palielinājumu par 25 procentiem paredz Veselības aprūpes nozares finansēšanas likums, ko valdība nolēma izpildīt.

Smagie svaru kausi

Veselības ministrijā Neatkarīgajai apstiprina, ka nākamā gada budžetā valdība ir atbalstījusi tikai vienu no Veselības ministrijas izvirzītajām prioritātēm, novirzot 183 miljonus eiro ārstniecības personu darba samaksas pieauguma nodrošināšanai. Tiesa, Veselības ministrijas speciālisti uzsver, ka 2021. gada budžets vēl ir jāapstiprina Saeimā. Tomēr pašlaik ir grūti pateikt, vai kaut kas būtiski varētu mainīties, jo

uz svaru kausiem ir mediķu algas ‒ ja nepiešķir pietiekamu finansējumu algu palielinājumam, sagaidāma neapmierinātība un iespējami protesti ‒ un veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība, tostarp zāļu apmaksa pacientiem.

Veselības ministrijai, iesniedzot aprēķinus par saviem prioritārajiem pasākumiem, jau divkārt nācās tos pārskatīt, katru reizi mazinot pieprasījumu. Veselības ministrijas speciāliste Anna Strapcāne norāda: lai Veselības ministrija varētu risināt visus apzinātos nozares problēmjautājumus, papildus 2021. gadā būtu nepieciešami 892,3 miljoni eiro, taču, ņemot vērā aktuālās makroekonomiskās prognozes un veselības nozares kapacitāti, pieprasījums tika samazināts līdz 476,2 miljoniem eiro. Priekšlikumus ar šādu fiskālo svaru Veselības ministrija iesniedza un pamatoja Finanšu ministrijai un Pārresoru koordinācijas centram.

Zālēm - vēl mazāk?

PACIENTI. Ļoti daudzi un dažādu slimību pacienti gadu no gada gaida, kad kompensējamo zāļu sarakstā iekļaus jaunas zāles, viņu diagnozes vai samazinās līdzmaksājumu. Tomēr arī 2021. gads, visticamāk, nesīs vilšanos / Oksana Džadana/F64

No dokumenta, kuru apsprieda valdība, lai vienotos par 2021. gada budžetu, un kurā raksturotas Veselības ministrijas kopējo izdevumu izmaiņas no 2019. līdz 2023. gadam, izriet, ka 2021. gadā kopējais veselības nozares budžets būs 1,4 miljardi eiro (2020. gadā - 1,2 miljardi eiro), kur 1,39 miljardi eiro ir valsts pamatfunkciju īstenošana, bet 13,4 miljoni - Eiropas Savienības pasākumiem paredzētā nauda. Dokumentā minēts, ka papildu finansējums tiek novirzīts mediķu atalgojuma palielinājumam par 25,39 procentiem (kopējais nepieciešamais finansējums 176,7 miljoni eiro). Kāpēc trīs dažādos dokumentos atšķiras summa, kas nepieciešama mediķu algu palielinājumam, Neatkarīgajai pagaidām neizdevās noskaidrot, bet, visticamāk, tas atkarīgs, kādās nozarēs strādājošos mediķus “pieskaita”, jo, kā zināms, mediķi strādā arī sociālajā un izglītības nozarē un citur.

Sāpīgs jautājums ir valsts apmaksātās zāles. Kompensējamo medikamentu apmaksai šogad bija plānoti 167,5 miljoni eiro, savukārt 2021. gadā ‒ 168 miljoni eiro, kas ir nedaudz vairāk, tomēr tas ir saistīts nevis ar papildu finansējuma piešķiršanu zālēm pacientiem, bet ar ietaupījumu, ko varēs novirzīt zāļu apmaksai. Savukārt

reto slimību ārstēšanai finansējums saruks - 2020. gadā septiņi miljoni eiro, bet 2021. gadā - 6,9 miljoni eiro. Samazinājums ir par 107 879 eiro.

Valdības apstiprinātajā dokumentā arī minēts, ka papildu nauda tiks piešķirta, lai nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību trūcīgām personām. Tas ir saistīts ar minimālā ienākuma līmeņa pārskatīšanu valstī kopumā, un, tam mainoties uz augšu, palielināsies trūcīgu personu skaits, kuriem būs tiesības saņemt atvieglojumus veselības aprūpē, piemēram, nemaksāt pacienta līdzmaksājumu. Šim mērķis valdība piešķīrusi 1,6 miljonus eiro.

Kādas algas saņems mediķi?

Kādu algu palielinājumu sagaidīs mediķi - pagaidām detalizētu informāciju Veselības ministrija nesniedz, jo būtu jāsagaida Saeimas šīs nedēļas lēmums. “Pašlaik nav iespējams runāt par precīzu atalgojuma pieaugumu ārstniecības personām, bet varam norādīt potenciālos skaitļus, jo jāņem vērā, ka šobrīd lēmumu par 183 miljonu eiro novirzīšanu no nākošā gada budžeta mediķu atalgojuma pieaugumam ir pieņēmusi valdība, bet šis jautājums vēl ir jāizskata arī Saeimai,” Neatkarīgajai saka Anna Strapcāne no Veselības ministrijas. Tajā pašā laikā Veselības ministrija jau ir sākusi strādāt pie Ministru kabineta noteikumu grozījumiem, lai tajos iestrādātu ārstniecības personu atalgojuma pieaugumu no 2021. gada.

Veselības nozares finansējums, miljardos eiro

2019. gads

1,178

2020. gads (plāns)

1,219

2021. gads (projekts)

1,402

2022. gads (prognoze)

1,376

2023. gads (prognoze)

1,366

Avots: Finanšu ministrija

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā