Uz nra.lv
 

5 noderīgi padomi, kā parūpēties par bērna veselību, sākoties skolai

Veselība 28.augusts 2020
 
Publicitātes foto
Strauji tuvojas septembris un jauns mācību gads, kas šogad būs citādāks nekā ierasti. Lai arī pirmais septembris ir svētki visiem skolēniem, viņu vecākiem un skolotājiem, patiesi ir arī tas, ka daļai jaunais mācību gads var radīt stresu, īpaši šogad – koronavīrusa dēļ notiek pārmaiņas un ir neziņa par to, kas tuvākajā laikā ir gaidāms. Lai skolas gaitas sagādātu vairāk prieka nekā raižu, farmaceite Zane Melberga iesaka pievērst pastiprinātu uzmanību bērna emocionālajai veselībai un imunitātes stiprināšanai. Kā to paveikt, skaidro farmaceite.

Publicitātes foto

1. Stresa mazināšanai mierīga mājas atmosfēra un uzmanības veltīšana

Sākoties jaunam mācību gadam, bērnam var rasties stress. Tā var būt organisma atbildes reakcija uz dažādām dienā aizvadītām situācijām. Stress bērnam var izpausties kā uzvedības traucējumi - komunikācijas grūtības, aizkaitināmība un melošana, kas ir kā trauksmes signāls vecākiem. Šādos gadījumos vecākiem ieteicams pavērot, kas bērna ikdienā var izraisīt stresu un meklēt situācijai risinājumus. Stress var arī būt kā cēlonis kādai slimībai, piemēram, iesnām, paaugstinātai temperatūrai, klepum un galvassāpēm. Tie ir izplatītākie simptomi, ar ko šobrīd saskaras sākumskolas bērni mācību gada pirmajās nedēļās.

Lai atvieglotu bērna skolas gaitu sākumu, bērns jau laikus jāsāk pieradināt pie “skolas rītu režīma”, tādēļ vēlams nedēļu pirms skolas sākuma bērnu radināt pie agrākas celšanās un citām ierastām ikdienas rutīnām. Ne mazāk svarīgi vecākiem ir kopā pavadīt laiku ar bērnu pēc skolas apmeklējuma. Piemēram, ieteicams ēst vakariņas kopīgi, nevis katram savā istabā, un pārrunāt dienas notikumus un noskaidrot, kā bērns jūtas pēc aizvadītās dienas. Bērna stresa mazināšanai farmaceite iesaka bērnam dot nomierinošas tējas kā melisas vai kumelīšu. Ja bērnam bijušas stresa situācijas, vecākiem ieteicams kopā ar bērnu pavadīt dažas dienas mierīgos apstākļos mājās.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija