Ērču encefalīts: Visvairāk saslimušo bērnu novados Kurzemē

Latvija ir viena no ērču encefalīta endēmiskākajām valstīm Eiropā, tādēļ paaugstināta ērču sastopamība rada palielinātu risku saslimt, “Neatkarīgajai” norāda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu infektoloģe, Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.
NEGULĒJUŠAS. Ērču encefalīts joprojām Latvijā ir aktuāla problēma, vismaz 26 novadi ir atzīti par tādiem, kur saslimstība bijusi ļoti augstā līmenī ©Lauris Aizupietis/F64

Valsts daļēji apmaksātu vakcīnu pret ērču encefalītu var saņemt visi bērni vecumā līdz diviem gadiem, kā arī pilnībā vakcīna ir apmaksāta tiem bērniem, kuru deklarētā dzīvesvieta ir kādā no novadiem, kur ērču pārnēsātā encefalīta saslimstība pēdējos piecos gados bijusi visaugstākā. Katru gadu šo novadu sarakstu epidemiologi maina, šogad, piemēram, no saraksta viens novads izņemts, bet iekļauti četri jauni.

Zāļu ārstēšanai nav

Bērnu slimnīcas ārsti jau laikus vērš vecāku uzmanību uz ērču izplatību un divām to pārnēsātajām slimībām - ērču encefalītu un Laimas slimību. Latvijā joprojām ir paaugstināts risks saslimt ar ērču encefalītu, turklāt inficēties ir iespējams ne tikai no ērces piesūkšanās, bet arī uzturā lietojot nevārītu pienu no kazas vai govs, kas ir inficēta. “Ērču encefalīts ir viena no bīstamākajām vīrusinfekcijām, kas skar tieši centrālo nervu sistēmu,” stāsta infektoloģe Dace Zavadska. “Vakcinācija pret ērču encefalītu ir drošākais un efektīvākais veids, kā pasargāt bērnus un pieaugušos no saslimšanas ar ērču encefalītu, kura ārstēšana saslimšanas gadījumā nav specifiska, tas ir, zāļu, kas iedarbotos uz ērču encefalīta vīrusu nav.”

NRA

Ārste atgādina, ka piesūkušos ērci svarīgi izņemt pēc iespējas ātrāk, aptiekās ir pieejami dažādi tehniskie palīglīdzekļi ērču izņemšanai mājas apstākļos. Noteikti vajadzētu izvairīties no jebkādu šķidrumu liešanas virsū ērcei vai piesūkšanās vietai. Ja tomēr pilnībā izņemt ērci nav izdevies, ir jādodas pie ģimenes ārsta. Pēc ērces izņemšanas svarīgi vismaz mēnesi rūpīgi sekot, vai neparādās tipiskie ērču encefalīta vai Laimas slimības agrīnie simptomi. D. Zavadska vēlreiz atgādina, kādi ir šie simptomi. Par iespējamu inficēšanos ar Laimas slimību var norādīt liels sarkans pleķis vismaz piecu centimetru diametrā ‒ biežāk ērces piesūkšanās vietā vai jebkur citviet. Tādā gadījumā ir jādodas pie ārsta, jāpārliecinās klīniski, ka šie simptomi patiešām liecina par Laimas slimību, un, ja tas apstiprināsies, visticamāk, būs jālieto antibiotikas. Bieži vien piesūkšanās vietā var būt kairinājums, bet tas vēl neliecina par inficēšanos. Mediķi neiesaka ērci nodot izmeklēšanai, jo gadījumā, ja ērce ir inficēta, tas nebūt nenozīmē, ka arī cilvēks var būt inficēts.

Risks saslimt ar Laimas slimību ir gadījumos, ja ērce bijusi piesūkusies ilgāk nekā 24 stundas. Savukārt inficēšanās ar ērču encefalītu var notikt jau uzreiz pēc tam, kad ērce piesūkusies. Cilvēkiem, kuri inficējušies ar ērču encefalītu, pirmo trīs nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus - paaugstinātu temperatūru, galvassāpes un sāpes ķermenī, kas saglabājas apmēram vienu nedēļu. Pēc tam cilvēks vai nu izveseļojas, vai arī vīruss izplatās smadzenēs un smadzeņu apvalkos. Šādos gadījumos novēro augstu temperatūru, stipras galvassāpes, spranda stīvumu, vemšanu, reiboņus un smagu vispārējo stāvokli.

Toties ir vakcīna

Infektoloģe D. Zavadska norāda, ka vakcīna pret ērču encefalītu nav iekļauta valsts apmaksātajā Imunizācijas kalendārā, taču kopš 2012. gada tā ir iekļauta valsts kompensējamo zāļu M sarakstā, kas dod 50 procentu kompensāciju vakcīnai bērniem līdz 24 mēnešu vecumam. Pilnībā apmaksātas vakcīnas pret ērču encefalītu var saņemt bērni no viena gada līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā. 2020. gadā 26 Latvijas novados tiek nodrošināta bezmaksas vakcinācija. Bezmaksas vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir attiecīgajā teritorijā. “Vakcīna dod aizsardzību, ja tā ir veikta saskaņā ar ieteikto vakcinācijas shēmu. Ja ērce piesūkusies, bet vakcīna nav iepriekš veikta, to var darīt pirmreizēji, taču būtiski ir saprast, ka vakcīna šajā gadījumā nevar pasargāt no saslimšanas,” skaidro ārste.

IETEIKUMI. Ērču encefalīts ir viena no bīstamākajām vīrusinfekcijām, kas skar tieši centrālo nervu sistēmu, stāsta Bērnu slimnīcas infektoloģe Dace Zavadska, atgādinot, ka specifisku zāļu slimības ārstēšanai nav / Oksana Džadana/ F64

Ja vakcinācija nav pabeigta vai ir aizmirsies revakcinēties, nav jāsāk vakcinācijas cikls no sākuma, ir jāsaņem kārtējā vakcīnas deva un turpmāk jāievēro piecu gadu vai īsāks intervāls, ja nav saņemtas visas primārās vakcinācijas devas. “Antivielas revakcinācijas starpposmos nav jēgas noteikt, jo metodes, ko izmanto antivielu noteikšanā, nav ļoti precīzas, turklāt antivielas ir diezgan mainīgs lielums - vienu dienu tās var būt vairāk, otru - mazāk. Ir pierādīts, ka pieci gadi ir optimāls revakcinācijas intervāls, lai nodrošinātu pietiekamu antivielu līmeni,” norāda Dace Zavadska.

Viens novads izņemts, četri jauni

Kā katru gadu, arī 2020. gadā teritorijas ar visaugstāko saslimstības līmeni, kurās tiek nodrošināta bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu, noteiktas, veicot epidemioloģiskās uzraudzības datu analīzi par saslimstību ar ērču encefalītu piecu gadu laikā. Tātad, lai noteiktu 2020. gada ērču endēmiskos reģionus, izmantoti dati par saslimstību no 2015. līdz 2019. gadam. Sarakstā iekļauti 26 novadi (pērn tie bija 23 novadi), un kā “Neatkarīgā” noskaidroja Slimību profilakses un kontroles centrā, no saraksta izņemts viens - Kocēnu - novads, bet papildus iekļauti četri - Mālpils, Priekuļu, Ķeguma un Baldones novads.

Augstākā saslimstība Kurzemē

Augstākā saslimstība pēdējos piecos gados bijusi Kurzemē.

No desmit novadiem, kur saslimstība reģistrēta augstākā līmenī, deviņi ir tieši Kurzemes novadi.

Visaugstākā saslimstība reģistrēta Pāvilostas novadā - 137 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, nedaudz mazāk saslimušo ir Alsungas novadā - 103 inficētie uz 100 000 iedzīvotāju. Trešajā vietā pēc saslimstības ir Dundagas novads - 98,9 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju. Pirmajā desmitniekā no novadiem, kur ērču encefalīts izplatīts visvairāk, ir tikai viens novads no cita reģiona, proti, Pārgaujas novads Vidzemē. Visā kopējā 26 novadu sarakstā vēl ir tikai divi Vidzemes novadi - Līgatnes un Priekuļu, divi Zemgales novadi - Jaunpils un Nereta. Vēl sarakstā ir arī Pierīgas novads - Baldone. Tātad kopumā no visiem 26 novadiem - 17 atrodas Kurzemē.

Vecāki jautā: kur vakcinēt?

Bērnu deklarētā dzīvesvieta var būt ērču izplatības reģionā, bet viņa ģimenes ārsta prakse var būt reģistrēta citviet, tāpēc Slimību profilakses un kontroles centrs ar piemēriem skaidro, kā saņemt valsts apmaksātu vakcīnu.

Deklarēts turpat, kur ģimenes ārsts. Gadījumā, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir Alsungas novadā, bērnam pienākas valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu, jo Alsungas novads ir viena no endēmiskajām teritorijām. Ja bērns ir pierakstīts pie ģimenes ārsta, kura pamatprakse atrodas Alsungas novadā, jādodas pie sava ģimenes ārsta, bērns var saņemt bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu.

Savukārt, ja bērns ir pierakstīts pie ģimenes ārsta, piemēram, Rīgā, bet viņa deklarētā dzīvesvieta ir Alsungas novadā, tas nozīmē, ka bērnam pienākas valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu, jo Alsungas novads ir viena no endēmiskajām teritorijām. Tomēr bērna vakcināciju nevarēs veikt bērna ģimenes ārsts, kura ārsta prakse atrodas Rīgā. Bērna vakcinācija ar valsts apmaksāto vakcīnu būs jāveic pie kāda no ģimenes ārstiem, kuru pamatprakse atrodas Alsungas novadā, iepriekš šo vizīti saskaņojot.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā