Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kā Būt Laimīgai

KĀ BŪT LAIMĪGAI. Četras sievietes, kas mīt tevī

© pixabay

Tu zini to sajūtu, kad riebjas viss - vīrs ne tā audzina bērnus, draudzene piečakarē, un mīļais darbs kļuvis bezjēdzīgs un nepaveicams... un tad pēkšņi pasaule ap tevi atkal mainās! Saule spīd spožāk, apkārtējie ir brīnišķīgi cilvēki, bet viss, ko dari, iet no rokas kā pa diedziņu. Vai tiešām pasaule mainās? Vai tomēr tu pati?

Menstruālās piltuves lietošana man iemācījusi uzticēties sev, savam ķermenim un emocijām. Vairojusies mana pašpārliecība, ticība saviem spēkiem. Vai tad nav gana daudz sieviešu, kas tieši to vēlētos vairot sevī, lai būtu vēl laimīgākas? Esmu iemācījusies, ka mēnešreizes nav kaut kas slikts un ārpus manis esošs, ko ātri, ātri vajag nolaist podā, iemest atkritumos un paslēpt ne tikai no svešām, bet pat savām acīm!

Tagad zinu, kas patiešām notiek mēnešreižu laikā - varu nojaust un prognozēt to gaitu atbilstoši asiņu daudzumam un krāsai. Turklāt neizmantoju vienreizlietojamos higiēnas produktus un lepojos, ka regulāri neradu atkritumu kalnus no higiēnas tamponiem un paketēm. Citiem vārdiem sakot, man patīk sadzīvot ar savu ciklu tieši tādu, kāds tas ir, nevis ciest un sūdzēties par to, ka esmu sieviete. Kā cikls var padarīt mūs laimīgas? Kā zināšanas, pieņemšana, sava sievišķā ritma iemīlēšana var nest prieku, laimi un labsajūtu katru dienu, nevis tikai ovulācijas laikā, kad uzziedam un esam atvērtas auglībai?

VIĻŅOŠANĀS MĒNEŠA GARUMĀ

Vispirms vienosimies, ka 28 dienu cikls nav akmenī cirsts, jo nav divu vienādu sieviešu un tikai retajai tas mūsdienās patiešām sakrīt ar 28 dienas
garo Mēness ciklu. Cikls sākas ar menstruācijas pirmo dienu, un līdz pat ovulācijai sieviete piedzīvo enerģijas pieplūdumu. Šajā laikā sievietes ir uz viļņa - mums ir visaugstākās darbspējas, vislielākā vēlme pucēties un iziet sabiedrībā, satikties ar draudzenēm. Visās jomās jūtamies ļoti labi. Pēc ovulācijas jeb cikla otrā pusē darbība virzās pretēji - palēnām atkal ieejam sevī. Šajā periodā darbā jūtam pārslodzi, spēku izsīkumu, bet mājās vienkārši viss lēnām sāk krist uz nerviem. Dabiskais cikls (hormoni) mums saka priekšā: “Apstājies!” Laiks apklust, pierimt un pievērsties savai iekšējai pasaulei - jūtām un domām. Jo tuvāk pirmajai mēnešreižu dienai, jo svarīgāk būtu saprast, ka šis nav laiks, lai darbotos aktīvi un risinātu samilzušas problēmas, jo tas var beigties ar plaši pazīstamā premenstruālā sindroma (PMS) eksplozijām gan darbā, gan mājās. Un kurš no tā cieš? Kolēģi, tuvinieki un bērni. Kaut patiesībā, zinot savu ciklu, ir skaidrs, ka vainīgo nav - ir tikai dabas noteikti ritmi. Auglības eksperti šo sievišķīgo ikmēneša viļņošanos skaisti salīdzina ar gadalaikiem, savukārt senās zināšanas par sievieti un viņas ciklu to papildina ar tiešām norādēm, ko kurā cikla gadalaikā drīkst un ko labāk nevajadzētu darīt.

pixabay

ZIEMAS SIEVIETE

Kad iestājas sals un sniegs, miers un klusums, sākas mēnešreizes. Ziemā labāk apaut vilnas zeķes un ieritināties segā pie kamīna, nevis doties uz ballīti augstpapēžu kurpēs. Arī sievietes iekšējā ziema ir labākais laiks paklusēt - tas ir retrīta, attīrīšanās, lūgšanu un meditāciju laiks. Cilvēki, kas tic, ka esam kaut kas vairāk par fizisko ķermeni, zina, ka šajā laikā sievietes attīrās ne tikai fiziski, bet arī citos līmeņos - emocionāli, garīgi. “Sievietēm ir paveicies, jo viņu ķermenis ir kā iekšējais templis, kas katru mēnesi atver vārtus, lai izvēdinātu gaisu, netīrumus izmetot ārā un noderīgo paturot sevī,” skaidro Austrālijas psihoterapeite un vairāku grāmatu autore Aleksandra Poupa. Dabiski būtu tiešām visus darbus apturēt un dot sev brīvdienas, bet cik reāli tas ir mūsu aizņemtajā dzīvē? Poupa uzskata: tas vien, ka sievietes zina, ka mēnešreizes ir atpūtas, iekšējās pasaules atjaunotnes jeb restarta laiks, jau ir solis uz priekšu. Tas, ka sievietes allaž vēlas visu paspēt pāri saviem spēkiem un būt supersievietes 24 stundas diennaktī, ir patriarhālās iekārtas kaitīgās sekas - par katru cenu būt par vīrieti. Mēnešreižu laikā notiek ne tikai fiziskā ķermeņa attīrīšanās, tiek izmests viss mēneša laikā uzkrātais arī emocionālajā un garīgajā ķermenī, un tam, kas nu pagadās ceļā, arī tiek visi netīrumi. Tas, ko drīkst un ko vajadzētu darīt, ir rūpēties par sevi, atstājot netīrumus tur, kur tie nevienu neietekmē, piemēram, pretēji aizspriedumiem drīkst peldēt dabiskās ūdenstilpēs un iet pirtī, jo tieši tur attīrīšanās notiks ar vēl lielāku jaudu. “Cilvēki, kas tic, ka esam kaut kas vairāk par fizisko ķermeni, zina, ka šajā laikā sievietes attīrās ne tikai fiziski, bet arī citos līmeņos - emocionāli, garīgi.“

pixabay

PAVASARA SIEVIETE

“Varat iztēloties nenobriedušu un vēl aizmigušu pumpuru savā ķermenī, kas sakustas tikai tad, kad viņam uzspīd pirmie saules stari, un palēnām iestājas pavasaris. Tas ir laiks pirms ovulācijas,” tēlaini iesāk auglības eksperte Anna Suhanova no augliba.lv. Ķermeņa iekšējā pavasara spēks ir vienreizīgs un stiprs, tas liek mums darboties, motivē mūs kalnus gāzt, un mums šķiet - es varu visu! Logus nomazgāt - lūdzu! Trīs reizes dienā pavingrot - lūdzu! Izvārīt ievārījumu un ar bērniem paspēlēt aklās vistiņas - kāpēc gan ne? “Sajūta ir tāda, it kā mēs atkal būtu jaunas meitenes - priecīgas, optimisma pilnas un gatavas lēcienam aukstā ūdenī, nezinot, kas mūs gaidīs pēc tam,” burvīgo pavasara pumpura izjūtu skaidro Anna Suhanova. Dzēlīgu piezīmju izteikšana un valdības kritizēšana, kas bija raksturīga mūsu sievišķā cikla rudenī un ziemā, jau ir aizmirsta, - un šobrīd šķiet, ka dzīve varbūt nav nemaz tik slikta. Laiks pēc menstruācijas ir tas brīdis, kad sieviete ir tik loģiska, sistemātiska, darbspējīga un lemtspējīga, ka ir gatava vadīt sapulci, parakstīt līgumus, pieņemt darbiniekus, izveidot un sistematizēt grafiku gan mājās, gan darbā. Tas nebūs ilgi, vien 3-10 dienas - atkarībā no sievietes cikla garuma.

pixabay

VASARAS SIEVIETE

Lai gan biji aktīva visu iepriekšējo gadalaiku, kas ilga aptuveni nedēļu, tava enerģija sasniegusi virsotnes tieši tagad - ovulācijas laikā. Brīdī, kad no skapja velc laukā visīsākos minisvārkus un lūpu tonim piešķir visspilgtāko sārtumu, kāds vien atrodams tavā kosmētikas maciņā. Tagad tu ne tikai gāz kalnus, bet dari to dziedādama, dejodama un pēc saspringtā darbā aizvadītas dienas vēl ļaujies vakara izklaidēm. Supersieviete? Jā, tas ir par tevi, jo tu paspēj visu. Šajā laikā, kad mēs pašas sev patīkam, labprāt palīdzam citiem un ar savu patīkamo izskatu un uzvedību arī iepatīkamies citiem. Aleksandra Poupa atklāj: kad strādājusi ar sieviešu grupām, viņa esot jautājusi, vai sievietes vēlētos šajā cikla periodā dzīvot visu mūžu, un atbilde bijusi kategorisks nē!, jo tad taču briesmīgi nogurtu. Šajā laikā, ko var dēvēt arī par seksuālo periodu, vīrietis piepildīs teju visas tavas vēlmes, jo tik daiļai un iekārojamai vienkārši nespēs atteikt. Reizēm to der atcerēties un izmantot savā labā. Vasara sievietes ciklā ir ideāls laiks vīra un sievas attiecību uzlabošanai, jo sieviete ir tik skaista un ziedoša, kādu viņas vīrietis labprāt redzētu ik dienu un ik vakaru: skaistu, seksīgu, varbūt pat mazliet piedauzīgu - tas, protams, atkarīgs no vīrieša. Kā uzsver Anna Suhanova, kura ikdienā konsultē pārus, kam grūti tikt pie bērniņa, galvenais vasaras ieguvums un labums ir tas, ka šajā laikā var palikt stāvoklī. “Tās ir tikai dažas stundas, kad sievietes ķermenī notiek ovulācija, proti, olšūna ir gatava apaugļoties, un tās ir tikai dažas dienas, kad vīrieša spermatozoīdi ir gatavi sagaidīt šo mirkli.” Sievietes pumpurs ir uzplaucis skaistā ziedā, bet jautājums ir - kas notiks tālāk? Jo ilgāk un pilnasinīgāk izdzīvojam vasaru, jo labāk varam izdzīvot un pārlaist arī pārējos gadalaikus - rudeni un ziemu.

pixabay

RUDENS SIEVIETE

Pēc trakās ziedēšanas gan dabā, gan sievietes ķermenī atkal iestājas miers - pilnbrieds, ražas laiks. Sākumā, kā skaidro Anna Suhanova, tas ir tāds silts un patīkams rudens - kā atvasara. Sievietei tas ir ziemas krājumu gatavošanas laiks, jo šajā periodā viņa varētu būt bērniņa gaidībās, tikai pati to vēl nezina. Sieviete neapzināti jau rūpējas par drošību, vij ģimenes ligzdu. Šajā laikā gribas tīrīt māju un sakopt visaizmirstākos mājokļa nostūrus, kā arī saimniekot virtuvē, izmēģināt jaunas receptes. Nākamais rudens cēliens - kad kļūst zināms, ka grūtniecība nav iestājusies. Vilšanās dēļ ir depresīvs periods. Saltais un vējainais rudens, kas sagādā ciešanas, ir pazīstams kā premenstruālais sindroms. Kā savos darbos uzsver Aleksandra Poupa: jo sievietes labāk apzinās sava cikla atšķirīgos gadalaikus, jo labāk spēj tiem sagatavoties un tos izdzīvot. “Sieviete, kura apzinās, ka šis ir laiks, kad labāk palīst zem segas un iedegt sveces, nekādu PMS nepiedzīvos,” drošina psihoterapeite. “Šim gadalaikam raksturīgi patiesības mirkļi - atklāsmes pašai par sevi, kas ne vienmēr ir iepriecinošas. Piemēram, tev krīt uz nerviem tādi sīkumi, ko siltajos un patīkamajos gadalaikos vienkārši nepamanīji, jo visapkārt valdīja prieks. Kaut gan patiesībā ne jau sadzīvē kas mainās, bet mainās sieviete pati.” Laikā pirms mēnešreizēm sievietes kļūst jūtīgākas un ar izteiktāku intuīciju, neviļus vēlas provocēt un izaicināt citus. To reizēm nav viegli izturēt ne tuviniekiem, ne kolēģiem. Valdīt pār šo periodu nozīmē rūpēties par sevi - atpūsties, veselīgi ēst, nelietot alkoholu. Dzīvojot līdzsvaroti un atceroties rūpēties par sevi un savu ķermeni, nevis, piemēram, visu spēku, laiku un enerģiju veltot citiem, no PMS tev nebūs jācieš. Šis ir laiks, kad palēnām ieejam sevī - ieslēdzam iekšējo mieru un klusumu, kas raksturīgs ziemai.

***

Žurnāla "Kā būt laimīgai" pavasara numurs pieejams preses tirdzniecības vietās.

Publicitātes foto