Uz nra.lv
 

Veselīga sejas āda ir modē arī pavasarī

Veselība 27.februāris 2020
 
Kaspars Krafts/F64
Santa Raita
 
Līdz ar pavasara atnākšanu beidzas gada grūtākais periods sejas ādas kopšanā –, jo ziemā to ietekmē straujas gaisa temperatūras un relatīvā mitruma izmaiņas un, protams, vitamīnu deficīts. Dabai atmostoties no ziemas miega, mainās arī ādas stāvoklis – neatkarīgi no vecuma un ādas tipa. Tas jāņem vērā, izvēloties pavasarim atbilstošas ādas kopšanas metodes.

Ziemas sezonā tauku dziedzeri ražo mazāk zemādas tauku, apsildāmo telpu sausais gaiss izjauc normālu hidrolipīdu līdzsvaru, ādas dabīgā aizsargbarjera tādējādi tiek bojāta, un āda kļūst īpaši jutīga. Tā pati nespēj tikt galā ar nelabvēlīgiem apstākļiem un, nepareizi kopta, sāk lobīties, niez, veidojas apsārtums un diskomforta sajūta - tās ir tipiskas ādas dehidratācijas pazīmes. Papildus ārējiem apstākļiem organismā notiek arī sezonālas hormonālas svārstības, kas arī ietekmē ādas vielmaiņu - mikrocirkulācija pasliktinās, ādai pietrūkst mitruma, svīšanas process norit ar mazāku intensitāti un pasliktinās arī asinsrite, un arvien pamanāmākas kļūst ar vecumu saistītās izmaiņas. Plus vēl nesabalansēts uzturs, vitamīnu trūkums un vispārējs nogurums padara to mazāk elastīgu, āda ir blāva, nespodra, raupja un neveselīga. Tā izskatās pelēcīga, nogurusi un zaudējusi mirdzumu. Un visu ziemu gaidītā pavasara saule tai var būt pat bīstama - pirmie saules stari var sarūpēt vasaras raibumus un nevēlamus pigmenta plankumus. Tāpēc sagatavot ādu pavasara/vasaras sezonai ir ļoti svarīgi.

To var sākt ar organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu rezervju atjaunošanu, izvēloties kompleksos preparātus. Ir arī īpaši izstrādātas formulas ādas, matu un nagu veselībai, bet vissvarīgākais vitamīns ādas veselībai, kas nepieciešams mūsu platuma grādos dzīvojošajiem, ir vitamīns D3, ko vajadzētu uzņemt visa gada garumā. Protams, būtisks ir arī sabalansēts uzturs un pietiekams polinepiesātināto taukskābju daudzums organismā - to nodrošina linsēklu eļļa un Omega 3 taukskābes. Tāpat organismam pavasara sezonā īpaši nepieciešami ir vitamīni A, C un E, kā arī nikotīnskābe (PP), tāpēc uzturā jāiekļauj vairāk dārzeņu un augļu. Bet galvenais palīgs ādas veselības un skaistuma uzturēšanā ir ūdens - vidēji 1,5 litri dienā.

ĀDAS KOPŠANA MĀJAS APSTĀKĻOS


* ATTĪRĪŠANA

Neatkarīgi no tā, vai tiek izmantota dekoratīvā kosmētika, sejas ādu jebkurā vecumā nepieciešams attīrīt divas reizes dienā - no rīta un vakarā. Tā kā pavasarī tā ir ļoti jutīga, attīrīšanai jābūt īpaši delikātai, dodot priekšroku dabīgai, neagresīvai kosmētikai - maigam pieniņai vai micelārajam ūdenim. Micelārais ūdens ir universālākais līdzeklis ādas attīrīšanai, jo der gan sausai, gan normālai, gan taukainai un problemātiskai ādai. Vislabāk to izvēlēties bez pievienotām smaržvielām un - aptiekā, kur kosmētika ir zinātniski testēta.

* TONIZĒŠANA

Ādas tonizēšanai pavasarī vislabākie ir mitrinoši un antioksidantus saturoši toniki vai hidrolāti, kas ir 100% dabīgi, nesatur alkoholu, tāpēc nesausina ādu, un ir bez pievienotām smaržvielām. Tie ne tikai tonizē ādu un atjauno tās pH līmeni, bet arī satur daudz ādu kopjošu un dziedinošu komponentu.

Taukainai, kombinētai un problemātiskai ādai vispiemērotākie būs burvju lazdas, salvijas un rozmarīna hidrolāti, kas savelk, attīra, tonizē un dziedē iekaisušu, kuperozu un apsārtušu ādu; sausai un jutīgai - liepziedu un lavandas hidrolāti, kas nomierina un mitrina.

* PAPILDU MITRINĀŠANA

Pēc ziemas āda ir dehidrēta, un tai nepieciešama papildu mitrināšana. Tāpēc pavasarī sejas kopšanas rutīnā ieteicams iekļaut ādu mitrinošus aerosolus un termālos ūdeņus. Tie stimulē šūnu atjaunošanos, paaugstina ādas aizsargspējas un atjauno hidrolipīdo balansu, kā rezultātā izlīdzinās ādas krāsa un reljefs, tā kļūst gludāka un starojošāka.

* DIENAS/NAKTS KRĒMS

Barojošos/treknos ziemas aizsargkrēmus ieteicams nomainīt pret vieg­lākas konsistences mitrino­šiem, enerģizējošiem un seju atdzīvinošiem krēmiem. Lai atjaunotu epidermas barjeru, ko vājinājis ziemas sals, vējš un krasās temperatūras izmaiņas, pavasarī ādai nepieciešami keramīdi jeb lipīdi. Papildus - arī vitamīni un antioksidanti, kas stiprina ādas dabisko aizsargsistēmu. Un, protams, arī ādu mitrinoši komponenti, kas nodrošina un saglabā ādas mitruma līmeni.

Izvēloties dienas krēmu pavasarim, pievērsiet uzmanību tā sastāvam. Tajā vajadzētu būt kādam no šiem aktīvajiem komponentiem: aminoskābes, urīnviela, pienskābe, hialuronskābe, sorbīts, aļģes, hitozāns, skvalāns, kolagēns, elastīns, alveja, glicerīns, vitamīni (C, E, A), alfa-liposkābe, resveratrols, vara peptīdi, selēns, likopēns, zaļā tēja, zirgkastaņa, arnika, ginkgo biloba, gotu kola.

Zelta likums, ja izvēlaties atsevišķi dienas un nakts krēmu:

ja gaisa temperatūra ir virs +7°C, dienas krēmam jābūt mitrinošam, nakts - barojošam

ja gaisa temperatūra ir zemāka par +7°C, otrādi: no rīta barojošam, vakarā - mitrinošam

* SPF AIZSARDZĪBA

Ilgi gaidītie pavasara saules stari var nelabvēlīgi ietekmēt dehidrētu, iekaisušu un niezošu ādu, veicinot pigmentāciju un paātrinot novecošanos, tāpēc to nepieciešams pasargāt no ultravioletā (UV) starojuma, lietojot krēmus ar saules aizsargfaktoru (SPF) 30+ vai 50+. Jo, neskatoties uz gaisa temperatūru, pavasarī UV indekss bieži ir ļoti augsts un tieši pavasarī tiek iegūti saules apdegumi un paliekošs ādas fotobojājums. Kopumā aizsardzība no UV starojuma ir absolūti svarīga visu gadu.

SKAISTUMA ATJAUNOŠANA KLĪNIKĀ

* HIALURONSKĀBES INJEKCIJAS - ādas mitrināšanai un apjoma piešķiršanai

Ādai novecojot, hialuronskābes daudzums tajā samazinās, tādējādi āda pakāpeniski zaudē tonusu. Hialuronskābes injekcijas atsvaidzina ādu un ļauj tai izskatīties starojošai, atjauno sejas ādas vingrumu un elastību, izlīdzina grumbas un krunciņas, padarot sejas ādu gludāku un jaunāku. Procedūras estētiskie rezultāti ir redzami uzreiz pēc procedūras.

Iedarbības ilgums atkarīgs no vairākiem faktoriem: vecuma, injicēšanas vietas, ādas stāvokļa, vispārējā veselības stāvokļa un dzīvesstila, tomēr vidēji hialuronskābes injekciju iedarbība turpinās gadu. Procedūra ilgst 10-20 minūtes, un tā netraucē turpināt dienas gaitas. Retos gadījumos var rasties neliels uztūkums vai nelieli zilumi, bet tos var viegli noslēpt ar dekoratīvo kosmētiku.

* PLAZMOLIFTINGS JEB PRP - novecošanās procesu palēnināšanai

Šīm injekcijām tiek izmantotas paša pacienta atdalīta ar trombocītiem bagāta asinsplazma. Procedūra uzlabo un atjaunina sejas ādas kvalitāti, stimulē ādas elastību un tonusu, izlīdzina grumbas un pigmenta plankumus uz sejas, padara ādu gaišāku un mirdzošāku, kā arī palēnina novecošanās procesus. Injekciju procedūrai nepieciešami 10-20 ml asiņu no vēnas. Centrifugēto bagātināto plazmu injicē ādā sīkiem dūrieniem.

Konsultē Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe Jeļena Moisejenko-Goluboviča.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija