Uz nra.lv
 

Kā krustnagliņas ietekmē mūsu veselību: 5 pārsteidzoši fakti

Veselība 10.decembris 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Indonēzijā, Indijā, Pakistānā un teritorijās Āfrikas austrumos, krustnagliņas tiek augstu vērtētas to pozitīvās ietekmes uz mūsu veselību dēļ. Krustnagliņas uzlabo gremošnas sistēmu un palīdz kontrolēt diabēta simptomus. Uzzini, ko vēl spēj šī garšviela, ko Ziemassvētku laikā esam paraduši spraust apelsīnos smaržas dēļ.

1. Stiprina imūnsistēmu

Krustnagliņas ir lielisks palīgs mūsu imūnsistēmas stiprināšanai, jo tajās ir komponentes, kas vairo baltās asinsšūnas, uzlabojot organisma aizsardzību pret dāžādiem nevēlamajiem vīrusiem.

Tāpat krustnagliņās ir daudz vitamīna C.

pixabay

2. Palīdz zobu un galvas sāpju gadījumā

Krusnagliņās ir viela augenols, kas iedarbojas kā dabisks antiseptiķis. Kā norāda "Very Well Health", 2006. gadā veiktā pētījumā, kurā piedalījās 73 cilvēki, atklājās, ka no krustnagliņām veidots gēls pielīdzināms benzokaīnam, kas palīdz mazināt injekciju sāpes mutē. Saskaņā ar portālu "Well and Good", krustnagliņas lieliski iedarbojas, kā sāpju, iekaisuma un infekcijas mazinātājs.

pixabay

3. Palīdz cīņā ar akni

Lai gan tējas koka eļļa, ko izmanto aromterapijā, ir labāk pazīstams līdzeklis pret akni, nereti tiek izmantota arī krustnagliņu eļļa. Atsaucoties uz 2017. gada pētījumu, "Very Well Health" norāda, ka uz etanola bāzes veidots krustnagliņu ekstrakts mazināja aknes aktivitāti un tās radīto iekaisumu.

pixabay

4. Palīdz pret saindēšanos ar pārtiku

Krustnagliņu eļļai piemīt antibakteriālas īpašības un tā iedabrojas pret nelabvēlīgajām baktērijām ēdienā, piemēram, streptokoku, stafilokoku un daudzām citām. "Very Well Health" norāda, ka 2009. gadā veiktā laboratorijas eksperimentā, zinātnieki atklājuši, ka krustnagliņu eļļa palīdz apturēt listērijas baktērijas augšanu.

Reuters / Scanpix /LETA

5. Krustnagliņu radītie blakusefekti

  • krustnagliņas nav ieteicams lietot lielos daudzumos, jo tās var radīt dedzinošu sajūtu;
  • īpaši jāuzmanās, lai krustnagliņu eļļu nenorītu bērni, jo tā var negatīvi ietekmēt asins recēšanu, tāpa krustnagliņas nav ieteicams lietot grūtniecības periodā;
  • krustnagliņu eļļa: to nedrīkst lietot tīrā veidā, tā jāatšķaida ar olīveļļu vai destilētu ūdeni. Krustnagliņu ekstrakta eļļa būtībā tiek uzskatīta par nekaitīgu, taču kādā pētījumā norādīts, ka tās sastāvā ir arī toksiskas vielas;
  • krustnagliņu cigaretes: Indonēzijā populāras ir krustnagliņu cigaretes, kuras zināmas kā "kreteks", kas tiek izmantotas kā alternatīva tabakas cigaretēm, taču tās izrādās ir pat kaitīgākas veselībai. Krustnagliņu cigaretēs esošā nikotīna un oglekļa monoksīda daudzums, kas nonāk cilvēka plaušās, ir daudz lielāks nekā parastajās cigaretēs.

Avoti:

Well and Good

Very Well Health

Organic Facts

Healthline

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija