Uz nra.lv
 

7 fakti par mārrutku ietekmi uz veselību

Veselība 28.oktobris 2019
 
Rūta Kalmuka/ F64 Photo Agency
Baiba Puriņa
 
Mār­rut­kus iz­man­to, lai uz­la­bo­tu ape­tī­ti, nor­ma­li­zē­tu gre­mo­ša­nas trak­ta dar­bī­bu, mārrutki palīdz arī tad, ja no­māc zo­bu sā­pes. Izrādās, ka mārrutka dziednieciskās spējas ar to vien nebeidzas.

Mār­rut­ku sak­ne sa­tur gli­ko­zī­du si­nig­rī­nu, ēte­ris­kās eļ­ļas, ku­rām gal­ve­nā sa­stāv­da­ļa ir alil­si­nep­ju eļ­ļa, ogļ­hid­rā­tus, as­kor­bīn­skā­bi, cu­ku­ru, cie­ti, fos­fo­ru, kal­ci­ju un ci­tas vie­las.

Ei­ro­pā mār­rut­kus ie­pa­zi­na 16. gad­sim­tā un tos plaši izmanto dažādu marinējumu gatavošanā. Mārrutks, kam piemīt spēcīga asa garša, uzlabo ēdiena garšu un veicina gremošanu. Turklāt šī sak­ne ir labs C vit­amī­na avots.

1. Mārrutks palīdz urīnvadu iekaisuma gadījumā

Mārrutkam piemītošās antibiotiskās īpašības palīdz dažos urīnvadu iekaisuma gadījumos pat labāk, nekā ķīmiskās zāles. Mārrutkā ir sinigrīns, kas ir spēcīgs diurētiķis un palīdz izvadīt šķidrumu.

Mār­rut­kus var sa­smal­ci­nāt un tiem pie­vie­not cit­ro­nu su­lu. Šādai su­lai pie­mīt urīn­dze­no­ša dar­bī­ba un tā jā­lie­to pirms ēša­nas.

2. Atvieglo elpošanu

Mārrutkam piemītošās antibiotiskās īpašības palīdz dažādu ar elpvadiem saistītu kaišu novēršanai. Šī sakne palīdz bronhīta, klepus, saaukstēšanās un sinusīta (sastrutojums kādā no deguna blakusdobumiem) gadījumā.

Ja ir aizlikts deguns, visātrāk iztīrīt deguna blakusdobumus palīdzēs parastie mārrutki. Tajos esošās eļļas paātrina asinsriti, un gļotas izzudīs.Tējkaroti svaigu rīvētu mārrutku sajauc ar nelielu daudzumu dabīgā ābolu etiķa vai medus. Ar maisījumu apzied tostmaizīti un apēd.

Rīvējot mārrutkus, jāelpo iespējami dziļāk. Mārrutku smarža stimulē gļotu izdalīšanos.

3. Uzlabo matu augšanu

Izrādās, ka mārrutkā esošie antioksidanti palīdz atjaunot matus un pasargāt tos no izkrišanas, jo aktivizē asins cirkulāciju galvā.

Vienkārši sasmalcini mārrutku un iezied ar to skalpu. Pēc aptuveni 20 minūtēm izmazgā galvu ar šampūnu.

4. Mārrutks aizsargā pret mikrobiem

Izrādās, ka mārrutks sniedz aizsardzību pret mikrobiem. Pētījumā ar mārrutku aromātisko eļļu apslacīta liellopu gaļa bija daudz noturīgāka pret mikrobiem, nekā citas gaļas. Šī mārrutka īpašība palīdz arī ausu infekciju ārstēšanā.

Mārrutku la­pu var likt uz brū­cēm un tas pa­sar­gās tās no in­fi­cē­ša­nās

BLAKUSEFEKTI

Mārrutks var radīt vairākus blakusefektus, kas jāņem vērā, ja to izmanto medicīniskiem nolūkiem.

5. Kairina gremošanas sistēmu

Cilvēki, kuriem ir jūtīga gremošanas sistēma, kuņģa čūla vai zarnu iekaisums nav vēlams lietot mārrutku, jo tas var saasināt simptomus.

6. Palielina urīna plūsmu

Tas var radīt problēmas cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar nierēm, tāpēc šajā gadījumā vēlams izvairīties no mārrutka lietošanas medicīniskiem nolūkiem.

7. Mārrutks un hipotireoze (pavājināta vairogdziedzera funkcija)

Tie ir lieliski piemēroti cilvēkiem ar normālu vairogdziedzera darbību, bet tiem, kuriem ir vairogdziedzera slimības, ir jābūt uzmanīgiem ar mārrutku, īpaši, izmantojot to kā zāles.

Avoti:

The Style Craze

Very Well Health

Topraksti

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija