Uz nra.lv
 

5 fakti, kā tieši cidonijas uzlabo mūsu veselību + RECEPTE

Veselība 13.septembris 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Zeltainās cidonijas ir bagātas ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām, kas ir būtiski mūsu veselībai. Lai gan cilvēki reti izvēlas tās ēst svaigas, tās ir biežs viesis mūsu virtuvēs, piemēram, kad tās iecukuro ziemai.

Cidonijas ir Rietumāzijas auglis, kuras savvaļā visvairāk sastopamas Kuakāzu zemēs - Armēnijā, Azerbaidžānā un Krievijā. Jau izsenis cidonijas izmantotas, kā augu izcelsmes zāles. Tāpat cidonijas izmantotas arī medicīniskās kosmētikas nozarē. 19. gadsimtā cidonijas bija ļoti populāras Lielbritānijā, kur tās atzina par labu līdzekli astmas slimniekiem.

Saskaņā ar ārzemju portālu "Health Benefits Times", 92 gramos cidoniju ir 0.6 miligrami selēna, 13,8 miligrami vitamīna C, 0,12 miligrami vara, 14,08 grami ogļhidrātu, 0,64 miligrami dzelzs, 1, 7 grami šķiedrvielu, 181 miligrams kālija, 0, 037 miligrami vitamīna B6 un 16 miligrami fosfora.

Bet kā tad tieši cidonijas uzlabo mūsu veselību?

1. Cidonijas uzlabo asinsriti un matu veselību

Kā jau minēts, cidonijās ir daudz minerālvielu, kā dzelzs, varš un zinks. Šie trīs minerāli kopā ar citiem elementiem ir nozīmīgi sarkano asins šūnu (eritrocītu) vairošanā. Kad šīs šūnas tiek aktīvi ražotas, uzlabojas visa ķermeņa asinsrite, kas nozīmē, ka organismam piekļūst skābeklis. Tādejādi uzlabojas skalpa ādas stāvoklis, kas veicina matu folikulu veselību un veicina matu augšanu.

2. Cidonijas palīdz pret čūlām

Fenolu klātesamība cidonijās atvieglo kunģa čūlas radītās problēmas. Cidoniju sulu ir ieteicams lietot cilvēkiem, kuriem ir gastrīts. Tā nomierina kunģa zarnu trakta darbību.

3. Cidonijas palīdz alerģisku reakciju gadījumos

Jau izsenis cidonijas apbrīno par to spēju kontrolēt alerģiskas reakcijas. Cidonijas var atvieglot dermatīta, jeb ādas iekaisuma, simptomus. Cidonijās esošais vitamīns C palīdz novērst iekaisumu un uzlabo ādas stāvokli.

4. Cidonijas uzlabo imūnsistēmu

Kā jau minēts, cidonijas ir bagātas ar antioksidantiem, bet arī tajās esošie C un E grupas vitamīni neskaitāmos veidos palīdz mūsu imūnsistēmai. Saskaņā ar medicīnisko žurnālu "Food Chemistry", piemēram, vitamīns C vairo baltās asins šūnas (leikocītus), kuras ir "pirmajās rindās", lai mūs aizsargātu pret vīrusiem un baktērijām.

5. Cidonijas palīdz zaudēt svaru

Cidonijas palīdz mūsu gremošanas sistēmai. Uzlabojoties gremošanas sistēmai, paātrinās metabolisms. Tāpat kā citiem augļiem, cidonijām ir daudz šķiedrvielu, kas nodrošina mūsu kunģa zarnu trakta darbības regularitāti. Tādejādi mums ir vairāk enerģijas un svars samazināsies, jo uzlabosies gremošanas sistēma.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija