Uz nra.lv
 

6 labumi, ko veselībai dod pētersīļi

Veselība 20.jūlijs 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Parasti pētersīļus uztveram kā garnējumu un neiedomājamies, ka šajā garšaugā ir daudz vērtīgu īpašību,ne tikai tā spēja likt ēdienam labāk izskatīties. Portāls "Readers Digest" ir apkopojis faktus par pētersīļu pozitīvo ietekmi uz mūsu veselību.

1. Aizsargā pret krūts vēzi

Iekļaujot pētersīļus ēdienkārtē, izrādās, ir iespējams mazināt krūts vēža risku. Pētersīļos ir apigenīns, kas nomāc krūts vēža šūnu augšanu. Daži zinātnieki pat uzskatot, ka nākotnē tas varētu tikt izmantots, kā netoksisks līdzeklis krūts vēža ārstēšanai.

2. Padara veselīgākus grilētos ēdienus

Uzņemot pētersīļus kopā ar, piemēram, grilētu vistu, steiku vai zivi palīdz mazināt kancerogēnās vielas, kas ir heterocikliskajos amīnos. Tie rodas, kad proteīni tiek karsēti augstā temperatūrā.

Pētersīļus var pievienot kā garšvielu, vai tos izmantot mērcē, piemēram, sablenderējot kopā svaigu pētersīli ar svaigu ķiploku, sāli, pipariem, nedaudz ābolu etiķa un olīveļļu. Šādu mērci var pievienot ceptajiem ēdieniem.

3. Atsvaidzina elpu

Lai gan pētersīlis necīnās ar sliktas elpas cēloņiem, to ēdot ir iespējams atsvaidzināt elpu. Pētersīlis iedarbojas kā dabisks elpas atsvaidzinātājs, īpaši, ja ēsti ķiploki vai sīpoli.

F64

4. Stiprina kaulus

Desmit pētersīļa stādi ir nepieciešamā dienas deva vitamīnam K. Pietiekams šī vitamīna daudzums aizsargā pret kaulu bojājumiem, tāpat tas gādā par olbaltumvielām kauliem un asins recēšanu.

5. Novērš krunku veidošanos

Pētersīļos ir daudz vitamīna C, kas rada kalogēnu. Kalogēns piešķir ādai struktūru un elastību.

Pagatavo sev ar c vitamīnu bagātus salātus, iekļaujot, zaļumus (īpaši pētersīļus), apelsīna gabaliņus un tos pārlej ar citrona vinigretu.

6. Aizsargā redzi

Pētersīļos ir daudz vitamīna A. Pietiekams vitamīna A daudzums uzlabo acu veselību, novērš acu žūšanu, nakts aklumu (pataloģija, kad redzes asums samazinās pie vāja apgaismojuma) un kataraktu.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija