Uz nra.lv
 

7 fakti un blakusefekti, kā dilles ietekmē mūsu veselību

Veselība 16.jūlijs 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Dilles ir viens no veselīgakajiem un praktiskākajiem garšaugiem, kas atrodams vai ikvienā dārzā. Tās ne tikai papildina ēdienu, bet satur arī daudz mikroelementu, kas nāk par labu veselībai. Portāls "verywellfit" apkopojis diļļu veselīgās īpašības un arī to iespējamos blakusefektus.

1

100 gramos diļļu (aptuveni 2/3 krūze) ir nepieciešamā A vitamīna dienas deva. Vitamīns A palīdz uzlabot redzi, palīdz ādai un imūnsistēmai, kā arī veicina reproduktīvo sistēmu. Tāpat dillēs ir daudz vitamīna C, kas ir svarīgs antioksidants cīņā pret dažādām infekcijām.

2

Dilles ir bagātas ar šķiedrvielām un folātiem, kas ir nozīmīgi šūnu dalīšanās procesos. Dillēs iir arī daudz kalcija kaulu stiprumam, riboflavīna šūnu darbībai un attīstībai, kā arī magnijs un dzelzs.

3

Āzijā dilles jau gadsimtiem izmanto ājūrvēda medicīnā. Piemēram, pret kunģa zarnu trakta darbību traucējiem; apetītes zudumu; nieru slimībām; vēdera uzpūšanos; drudzi; klepu; bronhītu; infekcijām; aknu un žultspūšļa slimībām; urīnpūšļa problēmām; hemoroīdiem; spazmām un citām.

4

Daži pētījumi norāda, ka dillēm piemīt antidiabētiskas īpašības un tās var lietot cīņā pret augstu holesterīna līmeni. Taču nav pietiekamu zinātnisku pierādījumu, kas apstirpinātu šos faktus.

F64

Iespējamie blakussefekti

5

Saskaņā ar pētījumiem, dilles ir drošas lietošanai, taču retos gadījumos tās var izraisīt alerģiju, vemšanu, caureju, mutes un kakla iekaisumu. Cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret burkāniem, pastāv liela iespējamība, ka tāda ir arī pret dillēm.

6

Ir situācijas, kad dilles nav ieteicams lietot ārstnieciskiem nolūkiem, piemēram, grūtniecības, vai bērna barošanas laikā. Dilles var kairināt ādu, bet diļļu sula var pastirpināt jutīgumu pret sauli.

7

Cilvēkiem ar cukura diabētu, kuri lieto litiju, būtu jākonsultējas ar ārstu par diļļu lietošanu ārstnieciskiem nolūkiem. Tas pats attiecas uz cilvēkiem, kuriem tuvāko divu nedēļu laikā plānota ķirurģiska operācija.

Aptuveni 100 gramos diļļu ir 43 kalorijas, aptuveni 3,5 grami proteīna un viens grams tauku, 7 grami ogļhidrātu un 2 grami šķiedrvielu. Dillēs ir 208 miligrami kalcija, 55 miligrami magnēzija, 738 miligrami kālija 1,3 miligrami kālija, kā arī nedaudz nātrija, cinka un vara.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija