Uz nra.lv
 

Ilgdzīvošanas noslēpums: 15 ieteikumi, lai dzīvi varētu baudīt ilgāk

Veselība 23.janvāris 2019
 
Pixabay
Beāte Purmale
 
Ikviens no mums vismaz reizi dzīvē ir prātojis, kāds tad ir ilgdzīvošanas noslēpums? Lai zinātu, kā mūžu var paildzināt par pāris gadiem, ieskaties šajos "Reader's Digest" sagatavotajos padomos, kas lieti noderēs mērķa īstenošanai.

Izdzer tasi kafijas

Ja tu jau izbaudi vienu vai divas tases kafijas dienā, tad tu esi uz pareizā ceļa. Kamēr citi neuzskata šo dzērienu par labu esam, tikmēr vairāku izpēšu rezultātā konstatēts, ka kafijai ir savi plusi. Pētījumi liecina, ka kafija spēj pagarināt dzīves ilgumu.

Piekop efektīvu treniņu

Tu jau zini, cik svarīgs tavai veselībai ir aktīvs dzīvesveids. Ja nevari ievērot vismaz 30 minūšu treniņu četras reizes nedēļā, nesatraucies, produktīvs būs arī 10 minūšu treniņš ik pa pāris reizēm dienā.

Meditē

Ja vēl neesi nobriedis meditēšanai, tad ir īstais brīdis sākt, ja arī plāno ar to nodarboties tikai piecas līdz desmit minūtes dienā. Meditācija ir svarīga, lai atbrīvotos no stresa, zināms, ka tā ir solis ceļā uz ilgmūžību. Izpētīts, ka tā arīdzan aktivizē gēnus, kas palielina imunitāti.

Izdzer glāzi ūdens

Ūdens dzeršana ir viens no veselīgas dzīvošanas priekšnoteikumiem. Tas palīdz sirdij, aknām, nierēm veiksmīgāk funkcionēt.

Uzturies vairāk svaigā gaisā

Svaigs gaiss tev nāks tikai par labu. Došanās pārgājienā pa mežu, pastaiga, atrašanās ārā, var veicināt veselības uzlabošanos. Pētījumi ir pierādījuši, ka atrašanās svaigā gaisā uzlabo asinsspiedienu, mentālo veselību, uzlabo atmiņu, nodrošina vitamīna D absorbēšanos un kaulu stiprumu, mazina vēža risku.

Veic spēka treniņu

Šis treniņš ir vēl viens dzīves paildzinātājs. Kāda pētījuma rezultāti apliecinājuši, ka pieaugušie, kuri piekopj spēka treniņu vismaz divreiz nedēļā, pazeminājuši mirstības risku par 46 %. Spēka treniņš palīdzot iegūt spēcīgākus muskuļus un uzlabot ķermeņa fizisko funkcionēšanu.

Mazgā rokas

Šī varētu likties kā vienkāršākā darbība, ko vari veikt, lai dzīvotu ilgāk. Tā pasargā no slimībām, tādēļ rokas būtu jāmazgā regulāri. Gan pirms, gan pēc dažādām aktivitātēm. Tostarp, mazgājot rokas ar ziepēm, par 47 % tiek mazināts risks saslimt ar dažādām slimībām.

Dejo

Ne tikai dejošana palīdz sevi uzturēt labā fiziskajā formā, bet arī zinātnieki atklājuši, ka tai varētu būt saistība ar mentālo veselību.

Ēd gudri un veselīgi

Viens no vienkāršākajiem un ātrākajiem veidiem, kā piekopt veselīgu dzīvesveidu, ir regulāri ēst veselīgi un gudri.

Nodarbojies ar seksu

Nav nemaz slikts veids, kā paildzināt dzīvi par pāris gadiem, vai ne? Seksuāli aktīvam cilvēkam uzlabojas imunitāte, vīriešiem samazinās prostatas vēža un sirdslēkmju risks, tiek samazināts stress un asinsspiediens.

Izdzer tasi tējas

Tējā ir augsts antioksidantu saturs. Tā arī samazina holesterīna līmeni, un pierādīts, ka tēja aizsargā smadzenes no brīvo radikāļu radītājiem bojājumiem un stiprina kaulus cīņā pret osteoporozi.

Mācies

Vai tā būtu ziņu lasīšana vai Sudoku mīklas pildīšana, smadzeņu pielietošana dažādos veidos dienas laikā skaitās kā mācīšanās. Ne tikai mācīšanās ir laba smadzeņu darbībai, bet izrādās, ka tā var palīdzēt tev nodzīvot ilgāk. Arīdzan izpētīts, ka regulāra grāmatu lasīšana var palīdzēt ceļā uz ilgdzīvošanu.

Regulāri sazinies ar draugiem un ģimeni

Ikdienas steigai, darbīgajam dzīves ritmam nevajadzētu ietekmēt mūsu attiecības ar draugiem un tuviniekiem. Daudzi cilvēki saskaras ar vientulības problēmu, kas tiek asociēta ar pieaugošu saslimšanu un mirstību. Kad vien tas ir iespējams, paņem telefonu un piezvani kādam senam draugam vai ģimenes loceklim, pat, ja saruna varētu ievilkties tikai uz 10 minūtēm.

Smejies

Ne jau tāpat vien saka, ka smiešanās ir labākās zāles. Izrādās, ka smiešanās pazemina asinsspiedienu, samazina stresu, uzlabo imunitāti, izdaloties endorfīniem jeb tā dēvētajiem laimes hormoniem.

Izvairies no eskalatoriem un liftiem

Bieži vien var rasties kārdinājums braukt ar liftu vai eskalatoru, nevis izmantot kāpnes vai noparkot mašīnu tuvāk veikalam, taču staigāšana un kāpšana pa trepēm var mūžam piešķirt pāris gadus klāt. Tā mirstības risks tiks samazināts par 20 %.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija