Uz nra.lv
 

7 svarīgas lietas, kas jāzina par antibiotikām

Veselība 12.novembris 2018
 
Pixabay
Katru gadu no 12. – 18. novembrim Pasaules Veselības organizācija, rīkojot dažādus pasākumus, aktualizē ar antibiotiku rezistenci saistītus jautājumus. Šī gada galvenais aicinājums ir nosargāt šos ļoti vērtīgos medikamentus, jo nepareiza to lietošana apdraud ārstēšanas iespējas nākotnē. Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca atgādina par vairākiem pamatprincipiem, kas būtu katram jāatceras pirms šo medikamentu lietošanas.
  • Antibiotikas ir viens no izcilākajiem cilvēces izgudrojumiem, kas glābis miljoniem dzīvību.
  • Mikroorganismu pasaulē darbojas Darvina teorija „izdzīvo stiprākais” - mikrobi izstrādā dažādus mehānismus, kas liek tiem sekmīgi pretoties antibiotikām, ko mēs saucam par rezistenci,” norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs infektologs hepatologs Māris Liepiņš.
„Galvenais iemesls, kāpēc rodas pamats satraukumam, ir nepamatota un nepareiza antibiotiku lietošana, kas veicina rezistentu jeb noturīgu mikroorganismu veidošanos, kas ir potenciāls risks turpmākai neefektīvai ārstēšanai. Eiropas Savienībā ik gadus no multirezistentu mikroorganismu izraisītām slimībām mirst 33 000 cilvēku. Atbildība par to ir jāuzņemas ne tikai ārstiem, bet arī katram pašam, pārdomājot to, vai vienmēr pilnībā ievēroju ārsta noteikto kursu - nepārtraucu to ātrāk un nesamazinu noteiktās devas.”
  • Infektologs atgādina, ka piesardzīga antibiotiku lietošana var palīdzēt aizkavēt rezistentu mikroorganismu attīstību un palīdzēt saglabāt antimikrobiālo līdzekļu efektīvas lietošanas iespējas nākotnē:„Antibiotikas kļūst par saudzējamu cilvēces bagātību, lai sekmīgi palīdzētu nākamajām paaudzēm.”

7 svarīgas lietas, kas jāzina par antibiotikām:

  1. Antibiotikas nenogalina vīrusus.

  2. Antibiotikas nelieto saaukstēšanās, gripas vai rota vīrusa ārstēšanā.

  3. Antibiotikas iznīcina cilvēka organismam nelabvēlīgās un arī labvēlīgās baktērijas.

  4. Antibiotiku lietošanu vienmēr nozīmē ārsts, nepieņem lēmumu pats, bet konsultējies ar speciālistu, un neuzspied savu viedokli par antibiotiku nepieciešamību.

  5. Vienmēr lieto antibiotikas tā, kā noteicis ārsts, jo ārstēšanās kursa pārtraukšana var veicināt zāļu efektivitātes mazināšanos nākamajās saslimšanas reizēs.

  6. Antibiotiku nepamatota lietošana veicina rezistentu mikroorganismu veidošanos, kas var ietekmēt ārstēšanas efektivitāti turpmāk.

  7. Nekad nelieto kādam citam izrakstītas antibiotikas.

Informāciju aicinām arī meklēt sociālajos tīklos, lietojot tēmturi jeb hashtag #nosargaantibiotikas

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija