Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Hemofilijas pacienti: Mūs sāk ārstēt

© Ilze Zvēra/F64

«Atgūšanās no pēckrīzes lēmumiem veselības aprūpē hemofilijas pacientiem ir bijusi ļoti gausa un brīžiem jau likusies bezcerīga, jo ne tiesa, ne respektablas starptautiskās organizācijas nespēja pārliecināt par straujākiem uzlabojumiem,» Neatkarīgajai saka Latvijas Hemofilijas biedrības valdes priekšsēdētāja Baiba Ziemele. Taču tagad beidzot ir pieņemts hemofilijas pacientus ļoti iepriecinošs lēmums – kompensējamo zāļu saraksts ir papildināts ar jauniem medikamentiem, kā arī ir atcelts viens no pacientus diskriminējošiem ierobežojumiem.

No šā gada 1. jūlija stājies spēkā jauns kompensējamo zāļu saraksts, kurā paredzētas būtiskas izmaiņas cilvēkiem ar hemofiliju A. Arī turpmāk valsts simts procentu apmērā kompensēs koagulācijas faktoru koncentrātus - tā sauc medikamentus, kurus izmanto hemofilijas ārstēšanai, taču tagad tie visi būs zāļu sarakstā B, un tas nozīmē, ka visiem pacientiem būs pieejami visi sarakstā iekļautie medikamenti. Turklāt ne tikai bērni, bet arī pieaugušie ar hemofiliju A varēs saņemt gan no plazmas ražotus, gan rekombinētos koagulācijas faktorus, kuru ražošanai neizmanto cilvēka asins plazmu. «Kopā ar kompensējamo zāļu saraksta paplašināšanu ar jauniem medikamentiem, ir atcelts arī diskriminējošais ierobežojums bērniem pēc 18 gadu sasniegšanas mainīt zāles piespiedu kārtā, kas bija spēkā kopš 2012. gada,» uzsver B. Ziemele.

Hemofilija ir iedzimta asinsrecēšanas saslimšana

«Tagad arī pieaugušajiem pacientiem ir radusies iespēja saņemt III paaudzes rekombinēto faktoru. Mēs ļoti ceram, ka pavisam drīz tiks apstiprināta arī citu jauno medikamentu iekļaušana sarakstā, jo to terapeitiskā efektivitāte ir pierādīta gan pētījumos, gan klīniskajā praksē daudzās citās Eiropas valstīs, bet ražotājiem jāsamazina cena līdz Nacionālā veselības dienesta iespējām to apmaksāt.» Hemofilijas biedrības vadītāja atzīst, ka cīņa par hemofilijas pacientu tiesībām vienu brīdi jau šķitusi bezcerīga, tomēr tagad biedrība visu hemofilijas pacientu vārdā ir pateicīga gan ārstiem, gan ierēdņiem, kā arī zāļu ražotājiem par to, ka Latvijas hemofilijas pacientiem būs efektīva terapija.

Hemofilija ir iedzimta asinsrecēšanas saslimšana. Galvenā šo pacientu problēma ir iekšējā asiņošana, galvenokārt muskuļos un locītavās, kas notiek, ja netiek lietotas zāles, kuras palīdz nodrošināt asins recēšanu. «Jaunie medikamenti, kas būs tagad pieejami arī pieaugušajiem, nozīmē lielāku drošību man kā pacientam,» Neatkarīgajai saka hemofilijas pacients Krišjānis. Pagaidām gan jauno medikamentu ārsts viņam vēl nav nozīmējis, jo hemofilijas pacienti parasti iegādājas medikamentus trim mēnešiem uz priekšu, taču Krišjānis ir pārliecināts, ka iedarbības ziņā šīs zāles būs labākas, jo «farmācijas nozare nepārtraukti attīstās un piedāvā pacientiem daudz labākus medikamentus, nekā tas bija pirms desmit gadiem un vēl agrāk». Kā pacients Krišjānis cilvēkiem, kuri, iespējams, nepārzina hemofilijas ārstēšanas īpatnības, stāsta, ka galvenais zāļu uzdevums ir nodrošināt ķermenī attiecīgo asinsrecēšanas faktoru un izdarīt to pēc iespējas ilgāk. Pacienti šīs zāles ievada trīs reizes nedēļā intravenozi, un ilgākas iedarbības zāles ļauj justies pacientam daudz drošāk ilgāku laiku. Brīdī, kad pacienta ķermenī vairs nav šo zāļu, ir ļoti augsts risks asiņošanai. To nevajadzētu pieļaut. «Es uzskatu, ka tagad mēs virzāmies tiešām uz priekšu un varam teikt, ka gribam ārstēt Latvijā hemofiliju, ne tikai apslāpēt,» saka Krišjānis. Hemofilijas biedrība norāda, ka nākamais solis būs panākt, ka hemofilijai B tiek kompensētas pagarinātas iedarbības zāles.

***

VIEDOKLIS

Baiba ZIEMELE,

Latvijas Hemofilijas biedrības valdes priekšsēdētāja:

- Koagulācijas faktoru - medikamentu, ko izmanto hemofilijas ārstēšanai, - atgriešanās kompensējamo zāļu B sarakstā ir labākā valsts dāvana Latvijas Hemofilijas biedrībai 25 gadu jubilejā. Pacientiem tas nozīmē iespēju piemeklēt terapiju, kas viņa organismā darbojas vislabāk, tādējādi pasargājot viņu no bīstamajām iekšējo orgānu un locītavu asiņošanām ikdienā. Ārstiem tas nozīmē iespēju brīvi izvēlēties pacientam piemērotāko medikamentu, kas nebija iespējams kopš 2009. gada.