Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Koncertzāli "Latvija" piepilda mūzika

Bigbendā spēlē mūzikas skolas pasniedzēji un audzēkņi, kas ir lieliska sinerģija, lai skolotājs redzētu sava audzēkņa izaugsmi, savukārt audzēknis gūtu koncertu pieredzi. © Publicitātes foto

SIA «Kurzemes filharmonija» darbojas ar mērķi veicināt dažādu žanru profesionālās skatuves mākslas pieejamību. SIA «Kurzemes filharmonija» kopš 2009. gada ir teātra nama «Jūras vārti» un kopš 2019. gada akustiskās koncertzāles «Latvija» apsaimniekotājs un repertuāra veidotājs. «Kurzemes filharmonijas» paspārnē darbojas pašvaldības finansiāli atbalstītas muzikālās apvienības – Ventspils bigbends Renāra Lāča vadībā, kā arī jauktais koris «Ventspils» un Ventspils kamerorķestris Aigara Meri vadībā.

Klausītāju kļūst arvien vairāk

Vaicāts, vai ventspilnieki novērtē mūziku un apmeklē koncertus, Renārs Lācis stāsta: «Mūsu uzmanība ir koncentrēta uz vietējo publiku, tāpēc jau daudzus gadus mūsu darbības virsuzdevums ir mūsu klausītāja audzināšana. Tā kā gan bigbendā, gan kamerorķestrī, gan korī ir iesaistījušies ne tikai Ventspils Mūzikas vidusskolas pasniedzēji, bet arī audzēkņi, kā arī mūziķi un dziedātāji no pilsētnieku ģimenēm, klausītāju loks ar katru gadu paplašinās. Mēs jau zinām, cik aptuveni būs klausītāju katram koncertam.»

Bigbends spēlē kopā ar «zvaigznēm»

Jāteic, ka Ventspils bigbends ir laimes luteklis - arī pandēmijas laikā tam ir bijusi iespēja uzstāties - divi koncerti bijuši burtiski vienu dienu pirms tam, kad tika izsludināti pandēmijas ierobežošanas pasākumi. Bigbenda vadītājs Renārs Lācis stāsta: «Bigbendā spēlē mūzikas skolas pasniedzēji un audzēkņi, kas ir lieliska sinerģija, lai skolotājs redzētu sava audzēkņa izaugsmi, savukārt audzēknis gūtu koncertu pieredzi. Var teikt, ka šobrīd bigbenda sastāvs ir savā labākajā versijā, jo tie bērni, kuri pirms desmit gadiem sāka spēlēt, tagad ir jau vidusskolēni un ir lielisks papildinājums mūsu kolektīvam. Piebildīšu, ka mazākajiem audzēkņiem ir izveidots Junioru bigbends, kurā viņi iegūst pirmo pieredzi.»

«Mūsu uzmanība ir koncentrēta uz vietējo publiku, tāpēc jau daudzus gadus mūsu darbības virsuzdevums ir mūsu klausītāja audzināšana,» uzsver Renārs Lācis. / Publicitātes foto

Tuvākie koncerti bigbendam ieplānoti tradicionālajā festivālā «Ventspils Groove», kur viņa kompozīcijas spēlēs kopā ar saksofonistu Tomu Rudzinski. Jāpiebilst, ka Toms ir bigbenda vadītāja Renāra Lāča audzēknis. Savukārt septembrī Ventspilī, koncertzālē «Latvija», bigbends uzstāsies kopā ar igauņu izcelsmes pasaules līmeņa pianistu, komponistu Kristjanu Randalu - koncerta laikā skanēs pianista paša komponētie darbi. Oktobrī ieplānots koncerts kopā ar Latvijas labāko džeza grupu «Lupa», ko vada Ritvars Garoza, bet vēlāk koncertzālē «Latvija» trīs dienu laikā noritēs Ritvara Garozas mūzikas albuma ieraksts. Renārs Lācis uzsver, ka akustiskā koncertzāle «Latvija» ar tās unikālo akustiku un pieejamajām mūsdienīgām augstākā līmeņa ierakstu tehnoloģijām ir vispiemērotākā vieta šāda veida mūzikas ierakstiem. Savukārt decembrī koncertzālē būs Lindas Leen autorvakars, kurā muzikālo pavadījumu nodrošinās Ventspils bigbends un Ventspils kamerorķestris Aigara Meri vadībā.

«Ar lepnumu varu teikt, ka Ventspils bigbenda koncerti ir ļoti labi apmeklēti - praktiski vienmēr visas vietas zālē ir izpārdotas,» teic Renārs Lācis.

Koris «Ventspils» neatslābstoši rosās

Neskatoties uz divus gadus ilgušajiem ierobežojumiem, kas atstāja nopietnu iespaidu uz kultūras dzīvi, koris «Ventspils» visu šo laiku ir kārtīgi strādājis. Aigars Meri skaidro: «Lai gan pastāvēja stingri ierobežojumi, bija arī iespējas - varējām strādāt ar katru dziedātāju individuāli, varējām darboties attālināti. Tāpēc tagad nav tās sajūtas, ka tagad viss sākas, jo visu laiku esam nopietni strādājuši. Protams, visi pieminētie risinājumi bija kompromiss, jo lielo kolektīvu rezultāti top mēģinājumos. Nenoliedzu, ka individuālie mēģinājumi ir ļoti nozīmīgi, bet sanākt kopā un strādāt kā vienotam veselumam ir pavisam kas cits.»

Publicitātes foto

Aigars Meri skaidro: «Lai gan pastāvēja stingri ierobežojumi, bija arī iespējas - varējām strādāt ar katru dziedātāju individuāli, varējām darboties attālināti.» / Publicitātes foto

Vērtējot situāciju kopumā, ne tikai korī «Ventspils», bet plašākā reģionā, diriģents atzīst: «Tikko nosvinējām Kurzemes dziesmusvētkus Talsos, Sauleskalna estrādē. Redzu, ka koru rindas skaitliski ir sarukušas - tas attiecas arī uz kori «Ventspils», bet kvalitatīvi kori ir ļoti labā kondīcijā - balsis skan ļoti labi. Pieņemu, ka tagad koros ir palikuši tie, kuriem kora dziedāšana ir neatņemama dzīves sastāvdaļa. Esošie dziedātāji ir kā pamats, uz kura atkal var būvēt daudzskaitlīgus kolektīvus. To saku arī par Ventspils kori, kurš ir gan starptautisku konkursu, gan olimpiāžu uzvarētājs - mūsu ir palicis mazāk, bet ir saglabāts pamats, uz kā celt visu no jauna.» Iepriekš pieminētajos Kurzemes dziesmusvētkos no Ventspils piedalījās kori «Kaiva», «Līvzeme», «Ventspils» un senioru koris «Ziemeļzvaigzne».

Koris «Ventspils» domā par dalību koru konkursos, taču pagaidām nav īstas pārliecības, vai jau septembrī koris būs ieguvis savu labāko kondīciju, lai startētu paredzētajā Baltijas jūras koru konkursā Jūrmalā. Aigars Meri: «Šobrīd esmu dilemmas priekšā - uz šo konkursu gribas braukt, lai cīnītos, nevis tikai piedalītos. Šķiet, ka būs jāizdara neiespējamais, lai šajā konkursā mēs nebūtu tikai vērotāji.»

Kamerorķestris gaida jauno koncertsezonu

Ventspils kamerorķestrī spēlē mūzikas vidusskolas pasniedzēji un audzēkņi - tas ir neliels, bet ļoti spēcīgs stīgu instrumentu kolektīvs. Tāpat kā kora darbība neapsīka pandēmijas laikā, arī kamerorķestris ir nepārtraukti strādājis un, līdzko parādījās vismazākā iespēja, realizēja iecerētos projektus. Šā pavasara koncertsezona ir noslēgusies, bet jau 12. oktobrī kamerorķestris atskaņos koncertprogrammu «Atgriešanās Ventspilī», bet 11. novembrī koncertprogrammu «Ieklausies dvēseļu putenī». Pilsētas svētku laikā, vienlaikus atzīmējot arī diženu komponistu jubilejas, 6. augustā Pārventas bibliotēkā skanēs Ventspils kamerorķestra stīgu kvarteta koncertprogramma «Butāns, Šūberts un Franks Pārventā». Aigars Meri stāsta, ka Pēterim Butānam šogad paliktu 80 gadu, savukārt Sezārs Franks šogad svin 200. jubileju, bet Francim Šūbertam šogad apritētu 230 gadu. Sezāra Franka Klavieru kvinteta atskaņojumā Ventspils kamerorķestra stīgu kvartetam pievienosies pianiste Zane Volberga. Tas būs ļoti skaists klasiskās mūzikas koncerts klausītājiem un vienlaikus mūziķiem tāda kā iesildīšanās pirms rudens koncertsezonas, kas būs ļoti piesātināta un dos iespēju ventspilniekiem un Ventspils viesiem izbaudīt skaistu mūziku.

Šā pavasara koncertsezona ir noslēgusies, bet jau 12. oktobrī kamerorķestris atskaņos koncertprogrammu «Atgriešanās Ventspilī», bet 11. novembrī koncertprogrammu «Ieklausies dvēseļu putenī». / Publicitātes foto