Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Māris Šveiduks gadā apēd vairāk nekā tūkstoš olu

© NO MĀRA ŠVEIDUKA PERSONISKĀ ARHĪVA

«Ir kādas 15‒20 populāras diētas, kas cirkulē, bet visefektīvākā ir viena: ēd mazāk!» saka pazīstamais kultūrists Māris Šveiduks. Viņš nokauj visus iesīkstējušos mītus par un ap uzturu, sakot, ka patiesība, gluži tāpat kā viss ģeniālais, ir pavisam vienkārša: viss atkarīgs no tā, cik kaloriju uzņemam un cik iztērējam.

Holesterīns normas līmenī

«Visi kultūristi ir labi pavāri, jo mēs ļoti skatāmies, ko un kā ēdam. Arī man virtuve ir radniecīga vieta,» saka Māris Šveiduks, divpadsmitkārtējs Latvijas čempions bodibildingā un kultūrismā, divkārtējs pasaules čempions fitnesā, «World Masters Games» čempions pludmales volejbolā, Baltijas TV realitātes/izdzīvošanas šova «Robinsoni» uzvarētājs un Liepājas fitnesa kluba «Gym Lāčplēsis» dibinātājs un saimnieks. Viņa ģimenē rosīšanās virtuvē ir sadalīta: tā kā Māris ir «cīrulis», brokastis vienmēr gatavo viņš, pusdienas - sieva, bet vakariņas - abi kopā vai atsevišķi katrs sev, atkarībā no dienas enerģijas patēriņa.

«Tā kā ēdu vismaz sešas reizes dienā, pa virtuvi rosos diezgan daudz. Patiesībā ārpus mājas ēdam reti, pamatā gatavojam paši,» stāsta slavenais kultūrists, atklājot, ka viņam patīk nesteidzīgas brokastis - lēna ieskriešanās dienas aktivitātēm. «Brokastis gatavoju apmēram pusstundu, tad pusstundu ēdu - kā labā itāļu ģimenē,» viņš smaidot nosaka un atklāj, ka ik rītu ēd omleti un četras mazītiņas maizītes, bet - katru savādāku. «Man maizes šķēle ir mazliet lielāka par «Selgas» cepumu, un man vajag, lai katra maizīte gan izskatās, gan garšo savādāk. Un tas nozīmē, ka uz tām lieku, piemēram, dažādus sierus, biezpienu, pastēti, žāvētu gaļiņu. Un katrai ir savs garnējums - gurķītis, tomātiņš, kāds zaļumiņš.»

Māris uzsver: tas ir mīts, ka kultūristi no olas ēd tikai baltumu. Arī dzeltenumā ir daudz kā vajadzīga un laba - gan vitamīni, gan veselīgās omega taukskābes. Viņš ar savu piemēru nokauj vēl vienu mītu, ka, ēdot daudz olu, paaugstinās holesterīna līmenis. «Pretēji tam, ka ārsti un dietologi stāsta, ka vairāk par trim olām nedēļā nevajadzētu apēst, es jau četrdesmit gadu dodu iekšā pa trim četrām olām dienā. Un holesterīns man ir normas līmenī!»

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!