Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Viņķele komandējuma laikā Amerikā dzīvo kā karaliene

© F64 Photo Agency

Veselības ministres Ilzes Viņķeles nesenā vizīte ASV raisījusi nesapratni par izšķērdētajiem valsts līdzekļiem, jo ministres kundzes divu dienu uzturēšanās Manhetenas četrzvaigžņu viesnīcā «Hotel 48LEX New York» izmaksājusi 1240,99 eiro no valsts kases. Savukārt pats divu dienu komandējums uz ASV kopā maksājis 2055, 99 eiro, kurā iekļauta arī aviobiļete turp un atpakaļ par 815 eiro, skaidro Veselības ministrijas sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Iemesls komandējumam

Veselības ministrijas mājaslapā pati ministre Ilze Viņķele ziņojumā par komandējumu uz Amerikas Savienotajām Valstīm no 2019. gada 22. septembra līdz 24. septembrim raksta:

«Saskaņā ar Ministru prezidenta 2019. gada 19. augusta rīkojumu Nr. 219 «Par Ilzes Viņķeles komandējumu» no 2019. gada 22. septembra līdz 24. septembrim biju komandējumā Amerikas Savienotajās Valstīs, lai piedalītos Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Augsta līmeņa sanāksmē par vispārējo veselības aprūpi. Darba vizītes laikā 23. septembrī piedalījos Pārvaldības padomes palātas atklāšanas segmentā, kurā tika uzklausīti Ģenerālas asamblejas prezidenta, ANO ģenerālsekretāra, PVO ģenerāldirektora, kā arī Pasaules Bankas grupas prezidenta paziņojumi. Sanāksmē uzstājos ar runu par vispārējo veselības aprūpi, tai nepieciešamo finansējuma palielinājumu, kā arī Latvijas īstenotajiem pasākumiem. Tāpat piedalījos paneļdiskusijā «Universal Health Coverage as a driver of equity, inclusive development and prosperity for all», kurā valstu delegācijas dalījās ar viedokļiem par veselību kā sabalansējamas attīstības priekšnoteikumu un paneļdiskusijā «Accelerating Multi-sectoral and Multi-Stakeholder Action and Investments for Achieving Universal Health Coverage», kurā pārrunāja investīciju piesaisti vispārējai veselības aprūpei. Dienas noslēgumā apmeklēju Pārvaldības padomes palātas noslēdzošo segmentu, kurā investīciju nozīmi veselībā, īpaši primārajā aprūpē, daloties pieredzē, uzsvēra Japānas premjerministrs Šinzo Abe, filantrope Melinda Geits. Savukārt 24. septembrī piedalījos diskusijā «Breaking barriers: Enabling gender-responsive and equitable health systems to reach Universal Health Coverage» par vispārējās veselības aprūpes politikas iespējām veicināt taisnīgumu un dzimumu līdztiesību. Tikos ar PVO ģenerāldirektora Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa administrācijas pārstāvjiem, lai pārrunātu nevienlīdzības mazināšanu un PVO atbalstu nacionālā līmeņa dokumentu izstrādē. Piedalījos diskusijā par labāku atbalsta sniegšanu valdībām, lai sasniegtu veselīgu dzīvi un labklājību visiem un ANO Ilgtspējas attīstības mērķu samitā, kurā ar runu uzstājās Latvijas valsts prezidents Egils Levits.»

Attiecībā uz viesnīcas izmaksām Ņujorkā, «Hotel 48LEX New York» no 2019. gada 22.-24. septembrim (pavadītas divas naktis). Viesnīcas izmaksas no 22. septembra līdz 23. septembrim sastādīja 539 ASV dolārus, savukārt viesnīcas izmaksas no 23. septembra līdz 24. septembrim sastādīja 839 ASV dolārus. Kopējās viesnīcas izmaksas bija 1378 USD jeb 1240,99 eiro. Šeit un te pieejami dokumenti par viesnīcas izmaksām, kā arī norādām, ka viesnīcu organizēja Latvijas pārstāvniecība Ņujorkā. Komandējuma laikā netika segti izdevumi nokļūšanai uz/no lidostas ne Rīgā, ne Ņujorkā.

Ekrānuzņēmums

Apmaksa par naktsmītni veikta jau 21. augustā.

Kas ir šī ekskluzīvā viesnīca?

View this post on Instagram

A post shared by Hotel 48LEX New York (@hotel48lexnyc) on

View this post on Instagram

A post shared by Hotel 48LEX New York (@hotel48lexnyc) on

«Hotel 48LEX New York» piedāvā dzīvokļu stila izmitināšanu Manhetenā, 500 metru attālumā no Rokfellera centra. Tiek piedāvāts bezmaksas bezvadu internets. Katrā numurā ir logi no grīdas līdz griestiem, pilnībā aprīkota virtuvīte un 37" plakanā ekrāna televizors. Katrā numurā ir privāta vannas istaba ar bezmaksas tualetes piederumiem un matu žāvētāju.

Viesnīcā «Hotel 48LEX New York» ir 24 stundu recepcija. Viesnīcas otrā stāva atpūtas telpa ir ekskluzīva viesnīcas viesiem, un tā katru dienu nodrošina vieglas kontinentālās brokastis, uzkodas, kafiju un vīnu. Ir pieejami arī durvju apsardzes pakalpojumi un velosipēdu noma. Modernās mākslas muzejs atrodas 1 kilometra attālumā no viesnīcas «Hotel 48LEX New York», savukārt Taimskvērs ir 1,2 kilometru attālumā no naktsmītnes. «La Guardia» lidosta atrodas 9 kilometru attālumā. Rajons «Midtown East» ir lieliska izvēle ceļotājiem, kuru intereses ir arhitektūra, pastaigas un atpūta.

Ministres numuriņš

View this post on Instagram

A post shared by Hotel 48LEX New York (@hotel48lexnyc) on

Veselības ministre Viņķele komandējuma laikā dzīvoja «Karalienes apartamentos» (Queen salon), kas ir iemesls tam, ka par divām dienām esot bijis jāsamaksā 1240,99 eiro.

Luksusa numuriņā ir izvietoti vietējo mākslinieku mākslas darbi, iekārtota moderna virtuve, grezna vannas istaba, parasta karalienes izmēra gulta, pieejams someljē (vīnzinis) un izmeklēts vīna piedāvājums ar vietējām «Dean & DeLuca» uzkodām.

Kādas ir patiesās viesnīcas cenas?

Ekrānuzņēmums

Apmeklējot viesnīcas «Hotel 48LEX New York» mājaslapu, «Karalienes apartamenti» tiek piedāvāti aptuveni par 330 dolāriem diennaktī.

Brīvdienu žurnāls »Vakara Ziņas« papētīja arī viesnīcas «Karalienes apartamentu» cenas zīmīgākajos datumos.

Ekrānuzņēmums

Helovīna svētku laikā numuriņa izmaksas, iekļaujot brokastis, ir tikai 197 dolāri.

Ekrānuzņēmums

ASV Pateicības dienas laikā, 28. novembrī, iekļaujot brokastis, par šo numuriņu būs jāmaksā 240 dolāru.

Ekrānuzņēmums

Savukārt Jaungada sagaidīšanas laikā, kad visas viesnīcas ir aizņemtas, jo cilvēki ierodas uz Ņujorku, lai redzētu Jaungada grandiozo salūtu un koncertu, numura izmaksas ir augstākas - 460 dolāru diennaktī par numuriņu.

View this post on Instagram

A post shared by Hotel 48LEX New York (@hotel48lexnyc) on

Piedāvātā maltīte.

Saruna ar «Hotel 48LEX New York» recepciju

Brīvdienu žurnāls »Vakara Ziņas« sazvanīja «Hotel 48LEX New York» recepciju, lai kā vienkārša tūriste apjautātos par «Karalienes apartamentu» pieejamību un izmaksām. Pa telefonu laipni atbildēja uz visiem jautājumiem recepcijas darbinieks, kurš paskaidroja, ka viesnīcas cenu politika ir mainīga, tās paaugstinās tad, kad visā pilsētā ir kādi lieli svētki vai kāds notikums. Jāņem vērā, ka arī daudzas kompānijas, kas ceļotājiem palīdz rezervēt viesnīcu numurus caur savām mājaslapām, var pielikt savu uzcenojumu.

Numuriņu cenas, kas ir atspoguļotas viesnīcas mājaslapā - tajās ir iekļautas brokastis, numurā esošās privilēģijas un pakalpojumi. Uz jautājumu, kā var būt divas krasi atšķirīgas cenas par divām naktīm, recepcijas darbinieks paskaidroja, ka tik liela atšķirība blakus esošām dienām nevarētu būt, visdrīzāk ir ņemts klāt papildu serviss vai izmantotas citas ekstras, ko piedāvā «Hotel 48LEX New York». Parasti ASV valdības darbiniekiem tiek piemērots papildu nodoklis, bet citām valstīm tā nevarētu būt, jo viesnīcas viesi nav ASV pilsoņi un nav arī Amerikas ierēdņi. Protams, var atgadīties pēdējā brīža rezervācija, kad cenas ir tādas, kādas tās ir, bet, iepriekš rezervējot, ir dažādas izvēles iespējas.

Arī »Vakara Ziņas« papētīja veikto rezervācijas datumu, kas viesnīcā «Hotel 48LEX New York» veselības ministrei Ilzei Viņķelei tika rezervēts jau 16. jūlijā, kaut oficiālais komandējuma brauciens notika tikai no 22. līdz 24. septembrim, tas ir, divus mēnešus iepriekš. Rodas jautājums, vai tika aplūkotas arī citas naktsmītnes iespējas, lai izvērtētu numura cenas, vai patiešām aiz tā kas slēpjas, jo ministre braucienu uz ANO apvienoja ar savu atvaļinājumu, kas noslēdzās 29. septembrī. Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa rīkojums veselības ministrei Ilzei Viņķelei komandējumam uz ASV bija dots no šā gada 22. līdz 24. septembrim.