Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Magone Burka ļoti atklātā vēstulē vēršas pie sabiedrības

© Publicitātes foto

»Vakara Ziņas« sazinājās ar Magoni Burku, lai uzzinātu viņas turpmākos plānus, atgriešanās iemeslus un to, vai ir izdevies atrast jaunu mājvietu, kā arī lūdza komentēt bijušā mīļotā vīrieša un dēla tēva Venta Vītola pausto viedokli publiskajā telpā.

Jau vēstīts, ka Vents vaino Magoni nenokārtotās parādsaistībās. Vītols apgalvo, ka viņam pat esot savākti visi pieradījumi.

Magones Burkas atklātā vēstule

«Esmu šeit, lai pārstāvētu un aizstāvētu vienkāršo, parasto, bieži atmesto, ienīsto cilvēku viedokli, kā, piemēram, bāreņus, vardarbībā cietušās meitenes un sievietes. Dvēsele iet pāri. Mūsdienās skaldīdams, valdīdams iet tas, kuram skaļāka, nekaunīgāka rīkle vai biezāks maks. Bet kam nav ne viens, ne otrs, tas ieraujas sevī, ieslēdzas savā kaktā kā gliemeža čaulā. Bailes ir it visur. Bailes, vai daru pareizi. Bailes, ka kaimiņš sūdzēsies. Bailes, ka audzinu pareizi bērnus, ka tik sociālie neuzklūp. Bailes runāt pretī. Vai vispār runāt, jo var tikt tiesāts savas taisnības dēļ. Pietiks! Cik ilgi? Arī nabags. Arī bārenis. Atstumtais ir dzīvība un vēlas piepildījumu dzīvē. Kāpēc viņš nav tiesīgs? Jo nesaskan ar laikmeta standartu? Un mēs runājam par vārda brīvību. Brīvību kā tādu! Kur? Es nejūtu! Esmu atgriezusies, lai ar savas ģimenes piedalīšanos filmā paradītu problēmas sabiedrībā.

Žēl, ka cilvēki skatās uz mani kā uz individuālu tēlu. Mēs caur sevi gribējām parādīt, kas notiek. Kā un cik parastajam mirstīgajam tiešām ir grūti izdzīvot mūsu sabiedrībā, kas ir ļoti sabojāta, skaudīga, nenovīdīga un pat ļauna. Kur ir ienaida sakne? Mēs visi esam vienas zemes mantinieki. Vai tādas sabiedrības vārdā atstāja dzīvību kara laikos mūsu senči? Bet vēl ir laiks. Vēl ir cerība. Ja augšpusē visi ir kurli pret cita sāpēm, tad vēl parastā tauta dzird. Un tā ir. Es zinu. Nez kāpēc visi ir lepni iedomājušies, ka var man darīt pāri. No sākta gala. No bērnības līdz pat šīm dienām. Un es nokāršu galvu, neteikšu neko un sēdēšu kaktā kā visus šos dzīves gadus. Ne velti esmu mājās. Esmu šeit, lai pateiktu acīs taisnību, katram, kas par to ir atbildīgs. Mēs plānojam palikt. Nopirkām māju, kur stiprināt savas saknes un parādīt bērniem to Latviju, kuru es sirdī glabāju un jūtu. To, cik bagāta ir tās valoda, nesaindēta daba, mantotas zālīšu un mutvārdu dāvanas. Kur ejam? Ko gribam dot bērniem? Kas paliks pēc mums? Spīts ir lielāks par sāpēm un nodevību. Es sajutu, ka mani grib padzīt no manas zemes ar tādu pašu kaunu kā pirms 5 gadiem. Tiek meklēti neganti iemesli, konfronti, lai mēs pazustu miglā. Dārgie! Latvija ir mana, tikpat cik jūsu! Vienīgi liktenis var lemt ko citu, ne jūs!»

Ventim zobs viens, tas pats un vecais

Rakstiski viņa atklāj arī to, ko domā par Venta Vītola publiski pausto viedokli: «Pietiks melot saviem bērniem! Patiesību, tikai patiesību. Lai kāda tā būtu. Pietiks pasaku un apmānu! Bērnam būs vieglāk pieaugušo dzīvē, ja viņš zinās īstenību, nevis skaistu pasaku ar izdomātiem tēliem, kas pēkšņi zūd, un parādās traģēdija. Atkal nodevība, meli, izdevība un akla taisnība. Neuzskatu, ka vardarbība ir stāstīt, kā ir bijis. Bet gan apgānīt, pazemot, apmelot un ņirgāties par bērna māti reizēm mūža garumā. Likt šķēršļus otra mieram un laulības dzīvei. Manā gadījumā vecākais brālis līdz sīkumam ir izstāstījis otram brālim notikumus, kas risinājās Kandavas stacijā. Atgādināšu. Seksa video spēlēšana, puikam klātesot. Ēdiena raušana no rokām. Ieslēgšana istabā. Ādas siksnas un žagaru demonstrēšana. Šautenes pielādēšana un draudēšana nošauties. Dzīšana prom divos naktī, liekot vākt mantas. Kur tad bija aizstāvji, Sociālie dienesti?

Bet tagad mudīgi pārmest manas vainas! Un man vajadzētu dēlam melot? Teikt, cik viss super? Nevaru. Par Venti runājot, nevar nepieminēt faktu, ka kāre redzēt dēlu uznāca tieši «STV Pirmā!» šova «Slavenības bez filtra» filmēšanās laikā. Es to raksturotu kā iespēju būt TV. Nepalikt mazākam. Kur nu vēl atļaut man būt labākai par viņu. Ļoti žēl, ka šajos piecos gados viņš neko sevī nav mainījis. Zobs viens, tas pats un vecais. Bravūrīgi žesti. Nicinoša attieksme. Nu jau arī mans vīrs nežēlastībā kritis, kas jāsmērē pa logiem. Tirliņš. Nespējīgs. Žēl cilvēka un viņa sievas visvairāk.»

Magone Burka (tagadējais uzvārds Šutoviene) šobrīd ir ceturtā bērna gaidībās un ir precējusies ar lietuvieti Žani. Abu laulībā ir dzimis Magones trešais dēls Fēnikss. Ventis un Magone ir vecāki abu kopīgajam dēlam Raimondam Saulgaitim. Magones vecākais bērns ir Roberts, kurš ir dzimis viņas pirmajā laulībā. Magone kļuva atpazīstama, pateicoties dalībai TV šovā «Saimnieks meklē sievu».