Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ko Vija Artmane atstāja mantojumā

© Ingrīda Punka

17. augustā kinoteātrī «Splendid Palace» uz «Vijas Artmanes Lielo nakti» pulcējās viņas ģimene, laikabiedri, draugi un talanta cienītāji, lai dalītos savos atmiņu stāstos par kinodīvu un teātra karalieni, kurai šogad apritētu 90 gadu. Kinoteātra pagalmā tovakar norisinājās dokumentālās filmas par Artmani pēdējo kadru uzņemšana.

Ģimenes atmiņu stāsti

Meita Kristiāna: «Dzirdot mammas balsi, meklēju, kur viņa ir!»

«Viens no viņas teiktā, kas man ir palicis spilgti atmiņā, skan šādi: «Cilvēks strādā, strādā, un reizēm kaut kas izdodas.» To arī es esmu paturējusi savā dzīvē.

Grūti pateikt kaut ko dažos vārdos par cilvēku, ar kuru visu mūžu esi bijis kopā. Es nevaru izcelt atsevišķu mirkli, jo to ir bijis ļoti daudz. Viņai bija brīnišķīga balss. Man ir ļoti paveicies, ka mamma un tēvs ir aktieri. Kad mammas vairs nav, es varu klausīties viņas balsī. Kad izdzirdu viņas balsi, ir sajūta, ka jāskatās un jāmeklē, kur viņa ir. Mammai bija ļoti laba vizuāla domāšana, ko mēs, bērni, esam ģenētiski mantojuši. Cik vien mammai bija iespējams, viņa mani ar brāli bērnībā visur veda sev līdzi, lai mēs arī kaut ko redzam. Arī tad, kad viņa brauca filmēties, mēs devāmies līdzi,» atminas Vijas Artmanes meita, gleznotāja un tēlniece Kristiāna Dimitere.

Mazmeita Berta: «Ar visu aizņemtību viņa bija ļoti uzmanīga»

«Man ir ļoti daudz lietu, kas asociējas ar vecmāmiņu. Neskatoties uz lielo aizņemtību, viņa bija ļoti uzmanīga un veltīja man savu laiku kā vecmāmiņa. Tas ir arī kaut kas īpašs! Man ir ļoti daudz atmiņu par viņu. Viena no tām ir mana bērnības dienu atmiņa, kad mēs dzīvojām kopā. Es bieži vien mēdzu pārģērbties un iejusties dažādos tēlos un tad gāju pie viņas. Vecmāmiņa vienmēr izlikās, ka mani nepazīst. Uzturēja lielu sarunu ar šo noslēpumaino svešinieci un nekad nežēloja man savu laiku,» stāsta Vijas Artmanes mazmeita, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Berta Vilipsone.

Vakara gaitā mazmeita Berta un meita Kristiāna lasīja Vijai Artmanei sūtītās vēstules. Kino dīva savu talanta cienītāju sūtītās vēstules ļoti rūpīgi glabājusi. Berta stāsta, ka Vijas Artmanes mājas pastkastīte regulāri bijusi pilna ar vēstulēm un, cik vien bijis Vijas spēkos, viņa centusies uz tām atbildēt.

Vija Artmane savas dzīves un karjeras laikā nebija iemantojusi dīvas cienīgas kaprīzes. Režisors Jānis Streičs pastāstīja, ka, lai atbrīvotos no stresa, aktrise bija iecienījusi veļu mazgāt ar rokām. Reiz Streičs jautājis Vijai Artmanei, kāpēc viņai nav tik prestižā automašīna «Volga», uz ko aktrise atbildējusi - tādēļ, ka viņai nav mazvērtības kompleksu. Tā vietā dzīvesbiedru pārim - Vijai Artmanei un Artūram Dimiteram - bija brīnišķīgs «Moskvičs» zaļā krāsā. Režisors zina stāsta, ka no filmēšanas brīvajos brīžos Vijai Artmanei patika adīt. Vija meitai Kristiānai uzadīja džemperi, bet Bertai šortus. Par galveno greznību aktrise uzskatīja cilvēka tīrību. Artmane regulāri kopa māju, lai tā netiktu nolaista tik ļoti, lai vajadzētu rīkot ģenerāltīrīšanu.

«Mani apbūra balss. Tāda sievišķība. Tāds maigums. Es nevarēju iedomāties, ka šī balss manā dzīvē nospēlēs tik lielu lomu. Man ļoti žēl, ka daudzām aktrisēm balsī zūd šis sievišķīgums un viņas to nekopj. Vija to prata kopt!

Grāmatās viņa atzīstas, ka agrā jaunībā bijusi ļoti kaprīza, nežēlīga, rupja un neiecietīga, līdz vienā brīdī sapratusi, ka šādi cilvēki nav skaisti. Ja nav skaisti, tad viņiem panākumu dzīvē nebūs. Kā teica Vija Artmane: «Pacentieties būt skaisti! Un, iespējams, arī talantīgi.»,» savos atmiņu stāstos par Viju Artmani dalās režisors Streičs.

53

«Vijas Artmanes Lielās nakts» sarīkojuma viesi tovakar kļuva par jaunās dokumentālās filmas «Aktrise un laiks. Vija Artmane» masu skatu dalībniekiem un tika iemūžināti vēsturiski nozīmīgajā filmā.

46

Baudīt filmu un svinīgo vakaru bija atnācis arī Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš.

30

Sirsnīgo sarunu laikā uzzinājām, ka teātra un kino leģendas mazmeitas Bertas mīļākā filma, kurā ir tēlojusi Vija Artmane, ir «Kārkli pelēkie zied».