Uz nra.lv
 

10 iemīļotu un kalorijām bagātu produktu alternatīvas

Uzturs 26.maijs 2021
 
pixabay.com
Kas gan var būt garšīgāks par kādu saldu bulciņu vai kūciņu, vai arī čipšu paku un frī kartupeļiem? Uztura speciālisti bieži vien atgādina, ka šādi ēdieni ir kalorijām bagāti jeb satur "tukšās kalorijas".

Ēdiens mūs uztur pie dzīvības. Tāpēc svarīgi ir, baudot dažādus pārtikas produktus, uzņemt vērtīgās barības vielas - vitamīnus, minerālvielas, šķiedrvielas, olbaltumvielas. Izlasi un uzzini, kuri ir kalorijām bagātākie ēdieni, kas mūsu organismam nesniedz vērtīgās barības vielas, bet gan vien "tukšās kalorijas" un izmanto to alternatīvas!

Diētas ārste Isabela Smita atzīst, ka šādi pārtikas produkti visbiežāk ir rafinēti vai citādi apstrādāti.

pexels.com

1. Tortillas čipsi

Dažādas sāļās uzkodas ir daudzu cilvēku iemīļots našķis. Diētas ārste Isabela Smita atzīst, ka lielākā daļa krekeru un čipsu, apstrādes laikā zaudē vērtīgās graudos esošās uzturvielas.

"Tas it īpaši ir tajās uzkodās, kuras satur baltos miltus, nevis, piemēram, pilngraudu miltus. Gatavošanas procesā graudu miziņa un tā ārējie slāņi tiek noņemti. Tas ne vienmēr ir slikti, taču domājot par vērtīgajām uzturvielām, tās tiek zaudētas."

Alternatīva: Ārste tortillu čipsu vietā iesaka našķoties ar popkornu vai pilngraudu krekeriem.

pexels.com

2. Limonāde

Limonādes galvenā sastāvdaļa ir cukurs! Šādi dzērieni nekad nesaturēs ne vitamīnus, ne minerālvielas. Limonādē ir ļoti daudz "tukšo kaloriju", tas ir pateicoties tajā pievienotajam cukura daudzumam.

"Parastās un diētiskās limonādes satur daudz mākslīgi ķīmisko vielu, piemēram, krāvielas un saldinātājus," pauž ārste.

Viņa aicina uzmanīties arī no bezkaloriju limonādēm! Visa veida limonādes negatīvi ietekmē sāta sajūtu.

Alternatīva: Smita saldās limonādes vietā iesaka baudīt gāzēto ūdeni, kuram klāt nav pievienoti garšas pastiprinātāji un cukurs. Tomēr ja ir kāre pēc dzēriena ar "garšu", tad diētas ārste iesaka ūdenim pievienot laimu vai citronu.

pexels.com

3. Karsti pasterizētās sulas

Atkarībā no sulas veida, tās tiek pasterizēts dažādi. Auksti paterizē parasti zaļās sulas un tās ir daudz veselīgākas. Savukārt karstajā pasterizācijā sulas zaudē savas vērtīgās īpašības. Piemēram, apelsīnu un dzērveņu sulas tiek pasterizētas ļoti augstā temperatūrā, lai tās varētu ilgāk uzglabāt. Šīm sulām bieži vien tiek pievienots klāt liels daudzums cukura.

"Pasterizācijas process "nogalina" daļu no vērtīgajām vielām," skaidro ārste Isabela Smita.

Alternatīva: Slāpes labāk veldzēt ar auksti spriestām vai neapstrādātām sulām. Tās visbiežāk ir dažādas dārzeņu sulas vai arī tādas, kuru sastāvā dārzeņi ir vairāk nekā augļi. Šīs sulas saturēs mazāk cukura un vairāk vērtīgo uzturvielu.

pexels.com

4. Saldais vīns

Bieži vien vīnu izceļ, kā vienu no labākajiem alkoholiskajiem dzērieniem, jo tas organismam var sniegt arī daudz laba. Vīnā esošie antioksidanti, īpaši sarkanvīnā esošais resveratrols, palīdz novērst asinsvadu bojājumus, trombu veidošanos un pat samazināt holesterīna līmeni.

Bet, jo saldāks vīns, jo vairāk kaloriju tas satur!

Glāze sausā vīna satur aptuveni 106 kalorijas, savukārt saldais deserta vīns vairāk nekā 225 kalorijas. Saldie vīni satur mazāk vērtīgā resveratrola, bet vairāk cukura un kaloriju!

Alternatīva: Izvēlieties labāk nesaldu sarkanvīnu! Pētījumi liecina, ka arī sarkano vai purpursakano vīnogu sulas var organismam nodrošināt līdzīgas vērtīgās īpašības, kā sarkanvīns.

pexels.com

5. Virtuļi

Amerikā šis ir ļoti populārs ēdiens. Virtuļus amerikāņi mēdz baudīt gan brokastīs, gan pusdienās, gan vakariņās. Arī Latvijā šis saldais ar glazūru klātais ēdiens ir iemīļots daudzu cilvēku vidū. Tomēr tas ir bagāts ar "tukšajām kalorijām". Daži no virtuļiem var pat saturēt 500 kalorijas un 0 gramus vērtīgo uzturvielu.

Alternatīva: Brīdi, kad vēlaties nobaudīt kaut ko saldu, labāk ir apēst pašgatavotu enerģijas bumbiņu. To ir pavisam viegli pagatavot. Nepieciešami žāvēti, nesaldināti augļi, auzas, medus un linsēklas. Var pievienot klāt arī riekstus. Sastāvdaļām nepieciešams mazliet pievienot klāt ūdeni un samīcīt tās kopā, veidojot bumbiņas.

pexels.com

6. Kečups un majonēze

Ar kečupu un majonēzi var apēst ir visu! Tas ir zināms gandrīz ikvienam. Šīs mērces ir ļoti populāras dažādu ēdienu pagatavošanā un uzkodu baudīšanā. Neticami, bet kečups satur ļoti daudz cukura. Aptuveni viena ceturtdaļa no pudeles tilpuma ir cukurs.

Savukārt majonēze ir viena no kalorijām bagātākajām mērcēm. Arī beztauku majonēzes nav labākā alternatīva, jo tās satur gan cukuru, gan dažādus konservantus.

Alternatīva: Labākā kečupa alternatīva ir organiskais kečups. Tas var būt dārgāks, taču saturēs mazāk cukura un konservantus. Savukārt veikalā nopērkamās majonēzes vietā ieteicams mērci pagatavot mājās. Lai pagatavotu veselīgu "majonēzi" nepieciešams grieķu jogurts, citrona sula, sinepes, pipari. Tādējadi samazināsies lieko kaloriju skaits un pateicoties grieķu jogurtams tiks uzņemtas vērtīgās olbaltumvielas un kalcijs.

pexels.com

7. Krēmsiers

Divas ēdamkarotes krēmsiera satur aptuveni 100 kalorijas, 9 gramus tauku un 6 gramus piesātināto tauku. Tādējādi ēdot krēmsieru organisms saņem niecīgu daudzumu vērtīgo uzturvielu.

Alternatīva: Veikalā nepieciešams rūpīgi aplūkot krēmsiera sastāvu. Nepieciešams izvēlēties tādu sieru, kurš satur mazāk kaloriju!

pexels.com

8. Frī kartupeļi

Dārzeņi ir veselīgi un kartupeļi ir dārzeņi. Tomēr ir jāvērš uzmanība tam, kā tie tiek apstrādāti. Eļļā vārīti kartupeļi zaudē savas vērtīgās īpašības un absorbē ļoti daudz taukus. Kā arī mizoti kartupeļi paši par sevi zaudē vērtīgās barības vielas, kad tiek nomizoti. Kartupeļu miza satur daudz vērtīgo šķiedrvielu.

Alternatīva: Brīžos, kad ir kāre pēc frī kartupeļiem, labāk izvēlēties tādus, kas ir taisīti no saldajiem kartupeļiem. Svarīga ir arī pagatavošanas metode. Mājās ieteicams tos nevis vārīt eļļā, bet gan cept cepeškrāsnī. Tādējādi tiks samazināts tauku saturs un uzņemts lielāks daudzums šķiedrvielu un A vitamīna.

pexels.com

9. Pankūkas

Pankūkas ir ļoti gards brokastu ēdiens. Baltie milti, cukurs, sāls, piens, olas un sviests - pankūku pagatavošanas sastāvdaļas. Šīs sastāvdaļas satur ļoti maz vērtīgo uzturvielu, piemēram, baltie milti, cukurs, sviests, sāls. Piens un olas ir vērtīgi produkti, taču pankūku pagatavošanā tie tiek izmantoti nelielā daudzumā.

Alternatīva: Brīžos, kad ir vēlme brokastīs našķoties ar gardu pankūku, ieteicams aizstāt pāris sastāvdaļas, lai padarītu ēdienu veselīgāku un uzturvielām bagātāku. Nepieciešams aizstāt baltos miltus ar pilngraudu miltiem. Savukārt cukuru ar kanēli.

pexels.com

10. Saldējums

Lai saldējumu varētu saukt par saldējumu, tam ir jāsatur vismaz 10% tauku. Bieži vien saldējumi var saturēt pat 16% tauku. Pienā esošie tauki ir piesātināti, tāpēc tie var veicināt holesterīna līmeņa paagustināšanos. Ja holesterīna līmenis asinīs ir pārāk augsts, tas var nogulsnēties artērijās, tādējādi traucējot asins plūsmu un palielināt sirds slimību riskus.

Saldējums satur arī ļoti daudz cukura un ogļhidrātus.

Alternatīva: Karstās vasaras dienās labāk izvēlēties sorbertu. Tas ir gatavots no augļu sulas vai sīrupa. Lai arī tas var saturēt daudz cukura, tomēr tas saturēs mazāk kalorijas un taukus.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija