Lemberga apsūdzētājam miljonāram Valentīnam Kokalim draud 10 gadi cietumā

Tā dēvētajā Lemberga krimināllietā cietušā statusu ieguvušais bijušais Ventspils prokurors Valentīns Kokalis pats kļuvis par apsūdzēto smagos noziegumos, par kuriem draud cietumsods līdz pat desmit gadiem, liecina Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētājai nosūtītais pavadraksts krimināllietai.
MILJONĀRS VALENTĪNS KOKALIS (pa kreisi), kurš cer panākt Aivara Lemberga notiesāšanu, pats nonācis tiesas priekšā. Cita starpā, viņš tiek apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā. Taču tiesāšanās nieks vien ir, ja līdzās ir tādi aizstāvji, kā viņam bija jau t.s. Lemberga prāvā – bijušais Ģenerālprokuratūras prokurors Edvīns Piliksers (pa labi) ©Edmunds Brencis/F64

Dienvidkurzemes prokuratūras prokurore Elīna Mengote šā gada janvārī nosūtījusi Kurzemes rajona tiesai piekritīgu “krimināllietu Nr.11261006317 Valentīna Kokaļa apsūdzībā viena noziedzīga nodarījuma izdarīšanā pēc Krimināllikuma 275. panta otrās daļas un viena noziedzīga nodarījuma izdarīšanā pēc Krimināllikuma 15. panta ceturtās daļas un 177. panta trešās daļas izskatīšanai pēc būtības.” Krimināllietas apjoms - četri sējumi, katrā aptuveni 250 lpp..

Krimināllikuma 275. panta otrā daļa paredz cietumsodu līdz četriem gadiem par dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošanu un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšanu un izmantošanu, 177. panta trešā daļa paredz cietumsodu līdz desmit gadiem par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Apsūdzībā minētā 15. panta ceturtā daļā teikts, ka “par nozieguma mēģinājumu atzīstama apzināta darbība (bezdarbība), kas tieši vērsta uz tīšu tā izdarīšanu, ja noziegums nav izdarīts līdz galam no vainīgā gribas neatkarīgu iemeslu dēļ.”

Tiesu portālā redzams, ka V. Kokaļa krimināllieta iedalīta Kurzemes rajona tiesai Saldū tiesnesei Ilzei Apsei un lietvedībā tā pieņemta šā gada 15 februārī.

Par cietušo krimināllietā atzīta SIA “Ēdoles druvas”. “Firmas.lv” datu bāze liecina, ka šis uzņēmums nodarbojas ar lopkopību un zirgkopību, tam ir daudz līdzīpašnieku, bet vairāk nekā 90% kapitāla pieder divām fiziskām personām, kas attiecīgi ir arī patiesā labuma guvēji.

No publiskiem avotiem zināms, ka V. Kokaļa supermāja un citi īpašumi atrodas Ēdolē.

Savukārt t.s. Lemberga lietā V. Kokalis atzīts par cietušo, jo 2008. gadā sāka apgalvot, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs 1993. gada rudenī no V. Kokaļa (viņš tobrīd bija “Ventspils naftas” galvenais jurists un vēlāk arī valsts akciju sabiedrības “Ventspils nafta” valdes loceklis) esot izspiedis 5% SIA “Puses” kapitāla daļu.

Pirms 2008. gada pratināts prokuratūrā V. Kokalis neko par kapitāla daļu izspiešanu nestāstīja.

Tiesas izmeklēšanā ar šīs versijas nostiprināšanu V. Kokalim pārāk spoži nevedās. Piemēram, viņa bijusī sieva Aija Kokale tiesā stingri liecināja to pašu, ko liecina ieraksti Uzņēmumu reģistrā - ka tobrīd SIA “Puses” daļas piederēja Aijai, nevis Valentīnam, un no viņas, Aijas Kokales, neviens neko neizspieda. Kapitāla daļas viņa vēlāk pārdevusi Mamertam Vaivadam. Tiesas zālē izskanēja elementāra loģika - nevar izspiest to, kā nav.

Arī pats V. Kokalis liecināšanas gaitā radikāli mainīja savu sakāmo, tādējādi prokuroru sarakstīto apsūdzību apgāžot arī no savas puses. Proti, V. Kokalis sāka liecināt, ka A. Lembergs no viņa izspiedis nevis 5% no SIA “Puses” kapitāla daļām (tā rakstīts apsūdzībā) 5 latu nominālvērtībā, bet gan "5 procentus no “Pušu” biznesa". Šis "Pušu bizness" bijis paslēpts ofšoros, kuru nosaukumus V. Kokalis gan vairs neatceroties.

Tiesas zālē arī izskanēja, ka, neraugoties uz izspiešanu, septiņus gadus A. Lembergs un V. Kokalis dzīvojuši labā draudzībā - dzēruši konjaciņu, ēduši lašmaizītes, kopā gājuši medībās un pliki pirtī sēdējuši uz lāvas.

2000. gadā abi sastrīdējušies - kā ierasts šādos gadījumos par naudu, jo V. Kokalis ticis atcelts no SIA “LatRosTrans” valdes locekļa amata, kas bija ne tikai labi apmaksāts, bet arī solīja lielus papildu ienākumus. Kāpēc šajā tika vainots tieši A. Lembergs? Arī nav īsti loģiski, jo SIA “LatRosTrans” (Latvijā izvietoto naftas cauruļvadu pārvaldniece) īpašnieki, kas varēja lemt par valdes locekļa iecelšanu vai atcelšanu, tolaik bija VAS “Ventspils nafta” (66%) un varenais Krievijas naftas tranzīta uzņēmums “Transņefteprodukt” (34%).

2008. gada pavasarī, acīmredzami prokuroru pamudināts, V. Kokalis pēkšņi attapies: "Lembergs taču 1993. gadā no manis kapitāla daļas izspieda!" Savukārt 2010. gadā tiesas zālē viņš sāka atcerēties (faktiski ar tiesneses Irīnas Jansones jautājumiem piespiests pie sienas), ka tās nemaz nebija kapitāla daļas, ko izspieda!

*****

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā