Latvijas amatpersonas nebrauc pie Rudolfa Meroni pēc arestētās mantas

Nodrošinājuma valsts aģentūras atbildīgās amatpersonas nav atsaukušās Rudolfa Meroni aicinājumam ierasties Cīrihē šā gada 23. novembrī plkst. 11.00, lai saņemtu t.s. Lemberga krimināllietā arestēto mantu, Neatkarīgajai apliecināja Nodrošinājuma valsts aģentūras pārstāve.
MERONI BIROJS. Nodrošinājuma valsts aģentūras darbinieki tika gaidīti Cīrihē Rotfluhases ielā 67. Lai arī tas nav pats Cīrihes centrs, tomēr Cīrihes ezers un pie tā izvietotās viesnīcas atrodas nepilnu desmit minūšu gājienā ©Ekrānšāviņš

Neatkarīgā jau rakstīja, ka šā gada 2. novembra vēstulē Nodrošinājuma valsts aģentūrai R.Meroni “ierosināja” Latvijas amatpersonas “mantas” “saņemšanai” ierasties vizītē pie viņa Šveicē Cīrihes priekšpilsētā Collikonā, Rotfluhstrasse 67, advokātu birojā “Meroni&Schmid” 2020. gada 23. novembrī plkst. 11.00.

Ņemot vērā šo, Neatkarīgā vaicāja Nodrošinājuma valsts aģentūrai, vai šo pirmdien kāda amatpersona devās uz Šveici pēc mantas, un, ja nedevās 23. novembrī, tad kad plāno doties?

No Nodrošinājuma valsts aģentūras sabiedrisko attiecību speciālistes Daces Saveiko tika saņemta šāda atbilde: “Nodrošinājuma valsts aģentūras speciālisti nav devušies uz Šveici. Atsevišķas Aģentūras veiktās un plānotās darbības netiks komentētas.”

Ko nevar celt, to nevar nest

Ņemot vērā to, ka iemesli, kāpēc Nodrošinājuma valsts aģentūras amatpersonas konkrētajā datumā nedevās uz Šveici “pārņemt” “arestēto” “mantu” netika atklāti, Neatkarīgā izdara secinājumu, ka iemesli varētu būt divi.

Pirmkārt, R.Meroni piedāvāja tikšanās reizē “nodot” to, ko R.Meroni “saņēma” glabāšanā 2007. gada decembrī. Turklāt viņš piedāvāja “nodošanu” veikt tādā pat veidā, kā tika noformēta “saņemšana”, t.i. parakstot līdzīgu protokolu un neko fiziski nenododot, jo arī R. Meroni 2007. gada decembrī “nekas fiziski netika nodots”.

Vēstulē R. Meroni “nodot” un “saņemt” konsekventi licis pēdiņās, tādējādi uzsverot, ka “nodošana” un “saņemšana” ir bijusi fikcija,

līdz ar to tādu pat fikciju vajadzētu sarīkot arī tagad.

Neatkarīgā jau rakstīja (“Rudolfs Meroni un prokurors atzīst, ka manta nav tikusi nedz arestēta, nedz nodota”), ka šā iemesla dēļ Nodrošinājuma valsts aģentūra par neizpildāmu uzskata tiesas uzlikto uzdevumu pārņemt mantu.

Rekomendēts nebraukt

Otrkārt, R.Meroni vēstulē, ar kuru aicināja pie sevis Latvijas amatpersonas konkrētajā datumā, ieteica pirms došanās uz Šveici iepazīties ar informāciju par epidemioloģisko situāciju Šveices sabiedrības veselības vietnē.

Neatkarīgā izpētīja šo informāciju - pēc ierašanās Šveicē Latvijas delegācijai būtu jārespektē virkne ierobežojumu, tostarp pašizolēšanās, masku lietošana publiskās vietās, distances ievērošana. Diplomātisko pasu turētājiem Latvijā nav jādodas pašizolācijā, turpretī Šveices sabiedrības veselības vietnē par diplomātiskajām pasēm un to imunitāti pret Covid-19 nekas nebija minēts.

Savukārt Latvijas Ministru kabineta mājas lapā var atrast informāciju, ka uz Šveici “rekomendēts nebraukt” .

Viesmīlīgais Rudolfs

Ja tomēr Latvijas delegācija būtu devusies pie R.Meroni uz Cīrihi, šī vizīte būtu vēsturiska un paliekoši iespiestos amatpersonu atmiņās.

Zinātāji Neatkarīgajai iedvesmoti prata stāstīt, ka darījumu tikšanās laikā R.Meroni viesus mēdzot cienāt ar Domaine du Chateau du Val de Mercy laukos audzēto vīnogu vīna šķirnēm. Viņš ne tikai viesus cienājot ar šiem vīniem, bet cienāšanu papildinot ar izsmalcinātu kompetentu stāstu par iepriekšējo gadu ražu kvalitāti un tās ietekmi uz vīna garšas toņiem.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka R.Meroni pieder Val de Mersi (Val de Mercy) muiža Francijā, kurā ir arī prestižā baltvīna “Chablis” un sarkanvīna “Pinot Noir” ražotne. Vīnotava un muiža Domaine du Chateau du Val de Mercy dibināta 1680. gadā. 19. gadsimtā laputu sērga vīna laukus pamatīgi papostīja. Muiža savu vīna ražošanu sākusi atjaunot 1992. gadā. Vīnotava ražo tādas pazīstamus baltvīnus kā “Petit Chablis”, “Chablis Premier Cru Cuvée Prestige”, “Bourgogne Chitry-Le-Fort Chardonnay”, kā arī “Pinot Noir” sarkanvīnus.

Šobrīd ražotnē nodarbināti aptuveni 10 cilvēku. Gada apgrozījums sastāda gandrīz miljonu eiro.

Ukraiņu asinis

Īpaši plaša Latvijas uzņēmēju delegācija Domaine du Chateau du Val de Mercy viesojās 2005. gadā, kad R.Meroni mija gredzenus ar ukraiņu meiteni Ļubovu.

Kā viens no pirmajiem viesiem šajā pasākumā ieradies Ventspils miljonārs Oļegs Stepanovs ar kundzi. Krietni vēlāk viņam piebiedrojusies grupa Latvijas viesu ar autobusu no Parīzes lidostas. To vidū bijuši Ventspils advokāts Gints Laiviņš-Laivenieks un uzņēmējs Mamerts Vaivads ar kundzēm, Anrijs Lembergs, Ansis Sormulis un citi.

Kāzas tikušas svinētas ar vērienu. Rudolfa un Ļubovas laulībā dzimuši dvīņi. Tomēr laulība ilgi nenoturējās. Pārvaldot arestēto mantu, R.Meroni ieskatījies citā ukraiņu izcelsmes meitenē Lidijā Hitričenko, kura tagad iecelta par AS “Ventbunkers”, AS “Latvijas naftas tranzīts”, AS “Baltijas ekspresis”, AS “LV.K.”, AS “Topmar Baltic Investments”, AS “Investment Activity” padomes locekli, kā arī SIA “MS Konsultanti” valdes locekli - liecina datu bāze “Firmas.lv”.

Iepriekšējā R. Meroni dzīvesbiedre Ļubova bija tikai “MS Konsultanti” valdes locekle. SIA “MS Konsultanti” ir pietiekoši nopietns uzņēmums - 2019. gadā tā apgrozījums bija 1 miljons eiro un peļņa - gandrīz 300 000 eiro.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā