Meroni ar prokuroru svētību "arestētajā mantā" ielicis pamatīgas "mīnas"

T.s. Lemberga krimināllietas materiālos ir neapgāžami pierādījumi, ka arestētās mantas glabātājs Rudolfs Meroni ir mainījis gan šīs mantas juridisko statusu, gan īpašnieku.
©Neatkarīgā

Nododot glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrai mantu, kas bija aresta uzlikšanas brīdī, bet kas ir mainīta un kurai šobrīd vairs nav nekādas juridiskas vērtības, Rīgas apgabaltiesa ir būtiski apgrūtinājusi jaunā mantas glabātāja jau tā, maigi izsakoties, grūto uzdevumu - pārņemt 300 miljonus vērtus aktīvus (atbilstīgi R. Meroni publiski paustajam) no R. Meroni. Tas tikai pastiprina jau iepriekš paustās šaubas, vai vispār vairs ir iespējams pārņemt visu mantu no R. Meroni, kurš to “glabā” jau vairāk nekā 12 gadus.



Pats atzīst, ka manta mainīta

Lietas būtība ir sekojoša.

2015. gada 18. decembrī R. Meroni pēc savas iniciatīvas sniedza tiesai rakstveida liecību, kurā skaidroja tiesai, kādas rūpes ieguldījis arestētās mantas glabāšanā laika posmā no 2013. līdz 2015. gadam - viņš esot iecēlis lielo Ventspils uzņēmumu padomēs un valdēs savas uzticamības personas un noturējis fantastisku skaitu akcionāru pilnsapulču. Šajos divos gados R. Meroni organizējis 268 AS “Ventspils tirdzniecības osta”, 251 AS “Kālija parks” un 199 AS “Ventbunkers” akcionāru sapulces.

Tomēr šī centība akcionāru pilnsapulču rīkošanā nebūt nav galvenais, ko R. Meroni vēlējās darīt zināmu tiesai.

Proti, R. Meroni liecināja, ka viņš deviņu arestēto ārvalstu uzņēmumu “uzrādītāja” akcijas ir konvertējis par “vārda” akcijām (cits juridiskais statuss) un piereģistrējis kā šo uzņēmumu juridisko īpašnieku kompāniju “Eurocom International Ltd.”, kurā pats R. Meroni bija amatpersona un visticamāk arī īpašnieks.

Tā R. Meroni rīkojies pat neskatoties uz to, ka, nododot arestēto mantu glabāšanā 2007.gada 19. decembrī (tātad precīzi pirms 8 gadiem, kā R. Meroni sadomāja sniegt rakstveida liecības), prokurors viņam ir paziņojis par aizliegumu jebkādā veidā izšķērdēt, apzināti samazināt vērtību, slēpt, mainīt vai atsavināt uzticēto mantu. Pieņemot “mantu” glabāšanā, R. Meroni ir parakstījies, apliecinot, ka saprot prokurora noteikto aizliegumu.

2007. 19. decembrī arests uzlikts šādai mantai:

Akcijas pārkonvertē sev

Tātad 2015. gada beigās R. Meroni pēc savas iniciatīvas liecināja, ka deviņu Britu Virdžīnu salās reģistrēto kompāniju akcijas arestēšanas brīdī pēc formas bija “uzrādītāja” akcijas.

Balstoties uz R. Meroni liecībām, ka šīs “uzrādītāja” akcijas pieder “Lembergu ģimenei”, tām Latvijā 2007. gada decembrī prokurors Andis Mežsargs uzlika arestu, bet trešajai daļai šo akciju arests vēlāk tika noņemts, prezumējot, ka šīs akcijas pieder Līgai Lembergai, pret kuru nekādas apsūdzības nav celtas.

Bet tad Britu Virdžīnu salās mainījās likumdošana un kompānijām tika aizliegts emitēt “uzrādītāja” akcijas. Ja kāda kompānija savas akcijas nebija konvertējusi par “vārda” akcijām līdz 2009.gada 31.decembrim, tad “uzrādītāja” akcijas „automātiski kļuva par spēkā neesošām 2009.gada 31.decembra pusnaktī,” raksta R. Meroni.

Tāpat viņš norādīja, ka bija divas iespējas, kā rīkoties. Kompānija brīvi varēja: a) vai nu neko nedarīt un pastāvēt kā kompānija bez papīra formā izdotām akcijām; b) vai kompānijas direktoriem bija tiesības emitēt jaunas - “vārda akcijas” - saviem akcionāriem.

R. Meroni izvēlējies emitēt jaunas “vārda” akcijas, gandrīz visos gadījumos par „jauno reģistrēto akcionāru” reģistrējot kompāniju “Eurocom International Ltd.”, kuras līdzīpašnieks, visticamāk, ir pats R. Meroni (katrā ziņā R. Meroni kontrolē šo kompāniju).

2015. gada 18. decembrī R. Meroni tiesai rakstiski liecina, ka šo mantu “nomainījis”:



Numismātiska vērtība

Neskatoties uz to, ka tiesai ir ļoti labi zināms - nekādas “uzrādītāja” vai “turētāja” (visticamāk tas ir viens un tas pats, ja tur neslēpjas vēl kāda Ostapa Bendera cienīga blēdība) akcijas Britu Virdžinu salās reģistrētajos uzņēmumos vairs nepastāv - tiesa uzdevusi Nodrošinājuma valsts aģentūrai pārņemt šādus vērtspapīrus no R. Meroni.

Piemēram, tiesa Nodrošinājuma valsts aģentūrai uzdevusi pārņemt no R. Meroni “turētāja akcijas” tādās Ventspils lielā tranzītbiznesa “atslēgas” kompānijās, kā “Barnes Industries Limited” (caur garāku uzņēmumu ķēdīti kontrolē AS “Ventbunkers”) un “Briskly Limited”. Tāpat arī Nodrošinājuma valsts aģentūrai būs jāpārņem “uzrādītāja akcijas” kompānijās “Hinch Invest&Finance”, “Magrave Trade” un “Tanar”.

Bet visās šeit nosauktajās un mantas arestam pakļautajās kompānijās R. Meroni jau 2009. gada beigās (par to procesa virzītājam ziņojot tikai pēc sešiem gadiem!) ir konvertējis “uzrādītāja” akcijas par juridiski citām, norādot arī citu īpašnieku! Par to R. Meroni rakstiskās liecības tika nolasītas tiesā, aizstāvība šausminājās un lūdza tiesai izprasīt no R. Meroni dokumentus par šo visu, tomēr prokurori un tiesa uzskatīja, ka viss ir kārtībā un nekas netika darīts.

Bet tagad var gadīties tā - atnāks Nodrošinājuma valsts aģentūras pilnvarots pārstāvis pie R. Meroni, uzrādīs Latvijas tiesas lēmumu par “uzrādītāja” un “turētāja” akciju nodošanu un R. Meroni mierīgi šos papīra formātā emitētos vērtspapīrus arī atdos. Tiem būs varbūt tikai numismātiska jeb, precīzāk, bonistiska (bonistika ir vecu naudas zīmju un vērtspapīru kolekcionēšana) vērtība, bet nekādas īpašumtiesības šie vērtspapīri nenodrošinās, līdz ar to R. Meroni turpinās pilnībā kontrolēt lielo Ventspils tranzītbiznesu.



Atdots Rūdolfam?

Lūgts komentēt situāciju, zvērināts advokāts Māris Grudulis, kurš ir arī Līgas Lembergas pārstāvis arestētās mantas jautājumos, piekrita, ka situācija ir nopietna. Var gadīties tā, ka ar šo tiesas lēmumu arestētā manta iepriekšminētajās deviņās Britu Virdžinu salu kompānijās arī pēc procesa beigām paliks kompānijai “Eurocom International Ltd.”, t.i. pašam R. Meroni, bet nu jau makulatūras vērtie papīri tiks atdoti tām personām, kuras būs norādītas tiesas spriedumā (konfiskācijas gadījumā tā būs valsts). Saskaņā ar pastāvošo tiesu praksi, konfiscēta tiek tikai arestētā manta. Tā kā šajā gadījumā tās ir tikai vairs nekur nederīgās uzrādītāja akcijas, tad tiesa pat spriedumā nevarēs ierakstīt neko citu. Jebkurā, arī konfiskācijas gadījumā, R.Meroni būs spriedumu izpildījis, nododot valstij dažas bezvērtīgas papīra lapiņas.

2020. gada 17. augustā Rīgas apgabaltiesas kolēģija uzdod Nodrošinājuma valsts aģentūrai pārņemt no R. Meroni mantu, kurai vairs nav juridiskas vērtības:

Cita starpā, tiesa savā lēmumā par mantas nodošanu Nodrošinājuma valsts aģentūrai nemaz tā vienkārši nav pārrakstījusi protokola “Par aresta uzlikšanu mantai” tekstu, bet ir papildinājusi to ar informāciju, kas iegūta no R. Meroni liecībām. Tomēr pašu galveno - ka Britu Virdžīnu salās reģistrēto deviņu kompāniju akcijas ir konvertētas par citām - ignorē. Kāpēc tiesa tā dara, nav saprotams. Turklāt jānorāda, ka minēto lēmumu tiesa pieņēma bez procesa dalībnieku (vismaz aizstāvības puses) uzklausīšanas. Vai tiesa lēmumu ir saskaņojusi ar prokuroriem, Neatkarīgajai nav zināms.

Šeit varam aplūkot piemēru par to, kas tika arestēts kompānijās “Barnes Industries Limited” un “Briskly Limited”; ko ar šo arestēto mantu izdarīja R. Meroni; ko tagad tiesa liek Nodrošinājuma valsts aģentūrai pārņemt no R. Meroni.



Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā