Meroni nav atbildējis uz valsts aicinājumu atdot mantu

Lai gan Nodrošinājuma valsts aģentūra jau 19. augustā izsūtījusi arestētās mantas glabātājam t.s. Lemberga krimināllietā Rudolfam Meroni aicinājumu atdot mantu Latvijas valstij, atbilde līdz 7. septembrim tā arī nav saņemta.
KĀ ATGŪT NO MERONI VIŅAM UZTICĒTO MANTU? Latvijas valsts nonākusi smaga uzdevuma priekšā – atgūt 2007. gada decembrī glabāšanā Rudolfam Meroni (attēlā) nodoto arestēto mantu t.s. Lemberga krimināllietā. Attapīgais jurists tiesas lēmumu sola rūpīgi izvērtēt un stāsta, ka to joprojām nav saņēmis ©Nora Krevņeva/F64

Nodrošinājuma valsts aģentūra par R. Meroni rīcību sola informēt procesa virzītāju Rīgas apgabaltiesu, ar kura 17. augusta lēmumu arestētā manta tiek atņemta R. Meroni un nodota glabāšanā Iekšlietu ministrijas pakļautības struktūrai Nodrošinājuma valsts aģentūrai. Tāpat tiek risināts jautājums, lai piesaistītu ekspertu arestētās mantas pārņemšanā un glabāšanā.

Būtu tikai loģiski”

Balstoties uz Rīgas apgabaltiesas tiesneses Irīnas Jansones Neatkarīgajai sniegto atbildi, ka

"būtu tikai loģiski, ka Nodrošinājuma valsts aģentūra aicinātu iepriekšējo mantas glabātāju nodot šo (arestēto) mantu,

jo mantas glabātājs Rudolfs Meroni ir atbildīgs par mantas saglabāšanu", Neatkarīgā attiecīgi vērsās pie Nodrošinājuma valsts aģentūras direktora Ērika Ivanova ar jautājumiem, vai aģentūrai ir izdevies sazināties ar R. Meroni; vai viņš izrādīja atsaucību un vēlmi sadarboties arestētās mantas nodošanā; vai saziņā ar R. Meroni tika izmantota procesa virzītāja norādītā kontaktadrese - t.i., tā kontaktadrese, kurā viņš praktizēja Šveices advokāta statusā. Kā jau ziņots, viņš vairs nav Šveices advokāts un, pēc neoficiālām ziņām, dzīvo Krētas muižiņā.

Tāpat Neatkarīgā vaicāja, kā rīkosies aģentūra, ja neizdosies sazināties ar R. Meroni; vai arestētās mantas pārņemšanā aģentūra izmantos ārpakalpojuma konsultācijas (speciālistus, ekspertus)?

Rīkojušies gana ātri

Šā gada 7. septembrī no Nodrošinājuma valsts aģentūras tika saņemta sekojoša atbilde: "Nodrošinājuma valsts aģentūra 2020. gada 19. augustā ir nosūtījusi vēstuli Rudolfam Meroni ar lūgumu nekavējoties, bet ne vēlāk kā trīs darbdienu laikā pēc vēstules saņemšanas, rakstveidā informēt aģentūru par veidu, kādā līdz šim tika nodrošināta tiesas lēmumā minētās mantas glabāšana, kā arī sniegt informāciju par laiku un kārtību, kādā tiks nodrošināta mantas nodošana glabāšanā aģentūrai, kā arī informāciju par personu vai personām, kuras nodrošinās mantas nodošanu aģentūrai.

Pēc informācijas saņemšanas uz aģentūras nosūtīto pieprasījumu par laiku un kārtību, kādā tiks nodrošināta mantas nodošana glabāšanā aģentūrai, arestētā manta tiks pārņemta glabāšanā saskaņā ar Ministru kabineta 2011. gada 27. decembra noteikumu Nr. 1025 “Noteikumi par rīcību ar lietiskajiem pierādījumiem un arestēto mantu” 6. punktu.

Aģentūra uz 2020. gada 19. augustā nosūtīto vēstuli Rudolfam Meroni nav saņēmusi atbildi. Gadījumā, ja Rudolfs Meroni nepildīs Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas 2020. gada 17. augusta lēmumu, tad Aģentūra par to informēs procesa virzītāju.

Šobrīd tiek risināts jautājums par to, lai aģentūra atbilstoši Ministru kabineta 2011. gada 27. decembra noteikumu Nr. 1025 “Noteikumi par rīcību ar lietiskajiem pierādījumiem un arestēto mantu” 6. punktam, kas nosaka, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem publisko iepirkumu jomā aģentūra var slēgt līgumu ar komersantu par pakalpojumu, kas saistīts ar lietiskā pierādījuma, arestētās mantas nodošanu glabāšanā, glabāšanu, realizāciju, iznīcināšanu vai novērtēšanu, slēgtu līgumu ar komersantu par pakalpojumu.

Iepirkuma procedūru veidus un to piemērošanu nosaka Publisko iepirkumu likums un uz tā pamata izdotie Ministru kabineta noteikumi. 2020. gada 1. septembrī aģentūra ir nosūtījusi vēstuli Iepirkumu uzraudzības birojam ar lūgumu sniegt skaidrojumu par Publisko iepirkumu likuma piemērošanu tiesas lēmuma izpildei. Atbilstoši Publisko iepirkumu likuma 66. pantam, Iepirkumu uzraudzības biroja kompetencē un funkcijās ietilpst iepirkuma procedūru uzraudzība, to atbilstības vērtēšana normatīvo aktu prasībām, kā arī metodiskās palīdzības un konsultāciju sniegšana."

Meroni: “Mani nemaz nevar atcelt”

Neraugoties uz to, ka R. Meroni atbildi Nodrošinājuma valsts aģentūrai nav sniedzis, 3. septembrī ar publisku paziņojumu nāca klājā R. Meroni advokāts Daimārs Škutāns. No paziņojuma izriet, ka R. Meroni zina par Rīgas apgabaltiesas lēmumu atņemt viņam arestēto mantu, taču oficiāli šo tiesas lēmumu nav saņēmis. Kā norāda D. Škutāns, kad tiesas lēmums tiks saņemts, R. Meroni to analizēs un lems par tālāko rīcību.

D. Škutāns arī uzsvēra, ka "neatkarīgi no ar tiesas lēmumu saistītajām juridiskajām formalitātēm Meroni caur korporatīvo struktūru vēl arvien kontrolē uzņēmumus, kuros atrodas arestētā manta," līdz ar ko R. Meroni nemaz nevar atcelt no amatiem tādos uzņēmumos kā akciju sabiedrība "Kālija Parks", akciju sabiedrība "Ventspils Tirdzniecības osta", akciju sabiedrība "Baltic Coal Terminal", kā norāda D. Škutāns, “bez abpusējas piekrišanas”.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā